https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 8.4.2020

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: COVID-19 vaikuttaa myös teollisuuden kunnossapitoon

Koronaviruksen tuomat rajoitukset ovat jo vaikuttaneet teollisuuteen, mutta seuraukset voivat yllättää vielä kuukausienkin kuluttua. Muun muassa UPM:n sellutehtaiden ja monien muiden tuotantolaitosten vuosihuoltoseisokkeja on siirretty syksylle. Lisäksi Neste ilmoitti peruvansa Kilpilahden öljynjalostamon kesälle 2020 suunnittelemansa suurseisokin ja kertoi samalla toteuttavansa huoltoseisokin vaiheittain. Näillä toimilla halutaan varmistaa, että pakolliset ja toiminnan kannalta kriittiset huoltotyöt toteutuvat.

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: COVID-19 vaikuttaa myös teollisuuden kunnossapitoon

Markus Nätti, toimitusjohtaja

Viasor Oy

Teollisuuden huolto- ja kunnossapitotöitä tarjoavien yritysten tilauskanta romahti koronakriisin puhjettua lähes hetkessä – näin kävi myös meille Viasorilla. Jopa suuret yritykset ovat joutuneet ilmoittamaan yt-neuvotteluista, joiden vaikutukset koskevat satoja tuhansia työntekijöitä.

Ihmisten terveys sekä laitosten toimintavarmuus ovat kuitenkin tässäkin tilanteessa tärkeintä. Muun muassa vesi- ja energialaitosten toiminta on turvattava, ja laitoksilla onkin jo hienosti varauduttu erilaisilla toiminnoilla ja järjestelyillä niin, että niiden operoinnista vastaavat henkilöt välttyisivät virukselta. Ihmisiä on esimerkiksi hajautettu eri tiloihin, ja etätöihin on kannustettu mahdollisuuksien mukaan.

Pystymmekö varmistamaan laitosten toimintavarmuuden myös syksyllä tai ensi talvena? Sitä asiantuntijoiden ja kunnossapitoalan suunnittelijoiden täytyy tarkasti miettiä ja laskelmoida. Onko syksyllä tarpeeksi osaavaa henkilöstöä saatavilla, mikäli esimerkiksi kaikkien tehtaiden ja voimalaitosten huollot halutaan toteuttaa samanaikaisesti?

Arvioni mukaan ei ole, ja voimme silloin tehdä vain ne pakollisimmat tarkastukset ja kriittiset huollot. Mielestäni kaikki pienemmät huoltotyöt, jotka pystytään tekemään laitosten käytön aikana, olisi järkevää tehdä ennen syksyä. Syksy voi olla yllättävän lyhyt, ja talvella sähkön- sekä lämmöntuotantoa ei voi keskeyttää sen suuren kysynnän ja tarpeen takia.

Tässä tilanteessa on ensiarvoisen tärkeää tehdä normaalia enemmän yhteistyötä, puhaltaa yhteen hiileen sekä keskustella laitosten ja aliurakoitsijoiden kesken siitä, kuinka syksyn työkuormasta selvitään. Myös hyvän ennakkosuunnitelman laatiminen on välttämätöntä. Tilanne tulee vaikuttamaan työvoiman saantiin, mutta varmasti myös varaosien saanti tulee hidastumaan ja hankaloitumaan. Mielestäni viimeistään nyt on aloitettava laatuun ja kotimaisuuteen panostaminen.

Entä miten tilanne on vaikuttanut meidän toimintaamme Viasorilla? Sen lisäksi, että suunnittelemme syksyn huoltoseisokkeja asiakkaidemme kanssa nyt yhdessä, olemme aloittaneet olemassa olevien palvelujemme kehittämisprojekteja ja kehitämme samalla kokonaan uusia palveluita. Koronaepidemia on ehkä jopa pakottanut tehtaita ja laitoksia miettimään uusia toimintatapoja: nyt droneilla tehtävät tarkastukset alkavat kiinnostaa lähes kaikkia.

Toki on selvää, että epidemia vaikuttaa tässä vaiheessa myös meidän liikevaihtoomme negatiivisesti. Uskon kuitenkin, että me selviämme tästä yhdessä ja että paremmat ajat odottavat tulevaisuudessa.

 

 

Uusimmat artikkelit

14.10.2024 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuuden toimitusjohtajaksi valittiin Minna Helle

Vuodesta 2018 Teknologiateollisuus ry:n palveluksessa ollut, nykyinen varatoimitusjohtaja Minna Helle aloittaa työnsä toimitusjohtajana marraskuussa. Nykyinen toimitusjohtaja Jaakko Hirvola jää eläkkeelle. 

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molempien yksiköiden vuosihuollot valmistuivat

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmat yksiköt ovat jälleen tuotannossa vuosihuoltojen päätyttyä.

Investointi sähkökattiloihin pienentää Atrian Nurmon tehtaan lämmöntuotannon päästöjä merkittävästi

Sähkökattilan arvioidaan pienentävän Nurmon tehtaan lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä yli 30 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.