Näkökulma | 11.5.2020

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: Mittausteknologia mahdollistaa terveemmän huomisen

Terveys ja hyvinvointi ovat tänä päivänä mukana lähes kaikissa keskusteluissa, liittyivätpä ne suoraan tai välillisesti vallitsevaan koronapandemiaan. Teema on keskeinen myös meille Vaisalassa.  

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: Mittausteknologia mahdollistaa terveemmän huomisen

Kimmo Korpela

Teollisten mittausten Euroopan liiketoiminnan johtaja, VAISALA

Mittausteknologiaamme käytetään monenlaisissa sään, ympäristön ja teollisuuden sovelluksissa, mukaan lukien terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Teknologiamme on myös mukana torjumassa pandemiaa esimerkiksi seuraamalla lääkkeiden valmistus- ja kehitysprosesseja, sekä turvaamalla työskentelyolosuhteet tutkimuslaboratorioissa

Teknologia mahdollistaa luotettavan olosuhdevalvonnan useissa lääketeollisuuden ja terveydenhuollon käyttökohteissa, kuten esimerkiksi lääkevarastoissa, puhdashuoneissa, kylmätiloissa tai leikkaus- ja hoitotiloissa sekä apteekeissa.

Jatkuvaa olosuhdevalvontaa tarvitsevia tiloja ovat myös kudospankit, joissa käsitellään ja säilytetään ihmiskudoksia. Tarkkailemalla kriittisiä parametrejä näissä tiloissa, arvokkaat materiaalit pysyvät käyttökelpoisina elintärkeää käyttöä varten. Olosuhdevalvontajärjestelmämme tarkkailee muun muassa Helsingin uuden lastensairaalan kudospankkia ympäri vuorokauden.

Lisäksi teknologian keinoin tuetaan biotekniikan ja lääkkeiden tutkimusta, valmistusta sekä varastointia.

Teknologian avulla seurataan myös lääkkeiden valmistusta ja kehitystä lääkkeiden turvallisuuden varmistamiseksi. Luotettavien mittausten avulla rokotteet voidaan kehittää nopeasti ja turvallisesti laadusta tinkimättä; instrumenttiemme avulla varmistetaan optimaaliset olosuhteet rokotteiden kehittämiselle ja valmistamiselle. Ajankohtaisin esimerkki tästä on COVID-19-rokotekehitys.

Maaliskuussa lehdistössä uutisoitiin saamastamme tuotetilauksesta Kiinan Wuhaniin, jonne toimitimme hiilidioksidimittareita. Wuhanissa mittausinstrumenttimme valvovat ja ohjaavat virusviljelykaappien olosuhteita, joissa koronaviruksia kasvatetaan erittäin kontrolloiduissa olosuhteissa rokotteen kehittämistä varten.

Hiilidioksidilähettimet eivät ole ainoa rokotekehitykseen käytetty Vaisalan kehittämä mittausinstrumentti. Myös nesteiden pitoisuusmittauksiin kehitettyä refraktometria käytetään monien viruspohjaisten rokotteiden, kuten esimerkiksi influenssa- ja sikainfluenssarokotteen valmistuksessa. Tutkimusta ja kehitystä koronavirukseen tehoavan lääkkeen löytämiseksi jatketaan ympäri maailmaa.

Vaisalan mittausteknologiaa on hyödynnetty taistelussa koronavirusta vastaan myös muun muassa Etelä-Koreassa. Siellä vetyperoksihöyryn mittaamiseen optimoitua mittausinstrumenttiamme on käytetty bio-dekontaminaatioprosesseissa laboratorioissa, joissa koronavirusta on tutkittu. Vetyperoksidihöyry on tunnettu puhdistusaine, joka tappaa jopa kaikkein vastustuskykyisimmät mikro-organismit kuten virukset. Vaisalan anturiteknologian tuottama data ohjaa puhdistusprosessia ja auttaa varmistamaan laboratoriotilojen biologisen puhdistuksen. Samaa laitetta voisi käyttää hyvin myös esimerkiksi joukkoliikennevälineiden, kuten esimerkiksi bussien, junien tai vaikkapa matkustajalentokoneiden steriloimiseen.

Teknologia auttaa ratkaisemaan edessämme olevia kiperiä, globaaleja haasteita. Teknologia vaikuttaa myös arkeemme. Yrityksille se mahdollistaa tuotantotehokkuuden ja prosessien optimoinnin. Meille muille se voi näkyä esimerkiksi rapsahtavissa maissilastuissa, turvallisissa lääkkeissä tai terveellisessä sisäilmassa. Jokapäiväisessä elämässä.

Uusimmat artikkelit

4.7.2020 | Alan Uutiset

EU satsaa kymmeniä miljardeja vetyyn

Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä, kertoo Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa. 

Finn Spring hyödyntää lämmön kausivarastointijärjestelmää tilojensa lämmitykseen

Kokkolalainen teknologiayritys Heliostorage toimitti lämmön kausivarastointijärjestelmän juomavalmistaja Finn Springin Toholammin-tehtaalle. Järjestelmä otettiin käyttöön huhtikuussa 2019 ja sen avulla kesän aikana keräämällä lämmöllä saatiin lämmitettyä toimistotilat koko kuluneen talven ajan. 

Teknologiainvestoinnit voivat vähentää liiketoiminnan strategiariskejä – uusi menetelmä tukee päätöksentekoa

Yrityksen investoinnit teknologiaan ovat erittäin tärkeitä menestykselle ja kilpailuedun löytämiselle, mutta ylimitoitetut investoinnit voivat sisältää riskin. Sara Tilabi on kehittänyt tuotantotalouden väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän teknologia- ja osaamisinvestointeihin liittyvän päätöksentekoprosessin tueksi.

Sähköt saatu kaikille - verkon vaurioita tarkastetaan helikopterilennoilla

Uuno-myrskyn tekemien tuhojen korjaustyöt Kajaven sähköverkkoon on saatu päätökseen. Korjaustöihin osallistui 30:n henkilön ryhmä seitsemän metsäkoneen voimin. Pahimmat vauriot sähköverkkoihin tulivat Kajaanissa ja Sotkamossa välillä Korvanniemi-Kuluntalahti.

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.