https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 28.9.2020

Teknologiasta Suomen teollisuuden kilpailuvaltti

Kesä vierähti nopeasti ohi, mutta koronakriisin aikaansaama epävarmuus ei: On yhä edelleen liian varhaista ennustaa, millainen pitkän aikavälin vaikutus pandemialla on esimerkiksi teollisuutemme kilpailukykyyn.

Nina Garlo-Melkas

Promaint-lehden päätoimittaja

Suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn asema nousi jälleen otsikoihin, kun metsäjätti UPM kertoi sulkevansa Jämsän Kaipolan sanomalehtipaperitehtaan sen kannattamattomuuden takia. Mielenkiintoiseksi asian teki, että UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen joutui asian tultua julki ns. myrskyn silmään ja turvautumaan vakuuttelemaan myös hallitusta siitä, että Kaipolan tehdas todella on kannattamaton – eikä ”salaa” kuitenkin kannattava.

Kaipolan tehdas ei ole ainoa sarjassaan. UPM sulki heinäkuussa Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskassa ja yhtiö kertoi myyvänsä Shottonin paperitehtaan Walesissa. Pesonen korosti Ylen ykkösaamun haastattelussa, että ainut peruste tehtaiden sulkemiselle on kustannuskilpailukyky.  Pesonen kertoi toivovansa rakenteellisia uudistuksia, kuten sote-ratkaisua ja työmarkkinoiden uudistamista. Myös verotukseen tarvitaan korjausta, olipa kyse tuloveroista, haittaveroista tai kulutusveroista.

– Puhutaan vaikka polttoaineen verotuksesta. Se on suoraan kustannustekijä, hän korosti haastattelussa.

Teollisuuden kilpailukyky nousee esiin myös monissa Promaint-lehden artikkeleissa. IoT-ratkaisujen teknologia- ja palvelutoimittaja Yepzon Oy:n operatiivinen johtaja ja varatoimitusjohtaja Heidi Rantala arvioi, että kymmenen vuoden kuluessa niin sanotut multisensorointiteknologiat tulevat mitä todennäköisimmin olemaan Suomessakin teollisuuden kannattavuuden elinehto.

Rantalan mukaan multisensorointi tarjoaa jo nyt valtavasti kilpailuvaltteja ja erottautumismahdollisuuksia rohkeille teollisille toimijoille. Esimerkiksi sellu-, paperi- ja energiateollisuuden teknologia- ja palvelutoimittaja Valmet lähti muutama vuosi sitten yhdessä Yepzonin kanssa kehittämään paikannusteknologian avulla uudenlaista palvelua asiakkaidensa logistiikan hallintaan.

Rantala näkee teollisuuden yhtenä haasteena sen, että harva alan toimija haluaa olla ensimmäisenä ottamassa käyttöönsä uusia teknologioita. Startup-henkisyyttä ja rohkeutta kaivattaisiin hänen mielestänsä teollisuuteen jopa lisää.

 – Ne toimijat, jotka ovat ensimmäisenä liikkeellä, tulevat myös olemaan kustannus- ja hintakilpailuvoittajia, hän korostaa.

Kulunut vuosi on mullistanut myös monien tapahtumajärjestäjien suunnitelmia. Syys-lokakuun vaihteeseen suunniteltu Pohjoinen Teollisuus -messutapahtuma, johon myös Promaint-lehti osallistuu, siirtyi järjestettäväksi ensi vuonna. Tapahtuman uusi ajankohta Ouluhallissa on 2.-3.6.2021.

Seuraava Promaint-lehti ilmestyy marraskuussa. Muistakaahan tätä ennen seurata alan uutisia myös Promaint-lehden -verkkosivuston kautta: www.promaintlehti.fi

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.