Näkökulma | 2.4.2020

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: Kunnossa kaiken aikaa

Elämme poikkeuksellista aikaa. Jos joku olisi sanonut pari kuukautta sitten, että me uusimaalaiset olemme eristettynä muusta Suomesta, olisin vahvasti epäillyt.  

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: Kunnossa kaiken aikaa

Jaakko Tennilä

toiminnanjohtaja, 

Kunnossapitoyhdistys Promaint ry

Olen itse ollut etätöissä aina silloin tällöin viimeisen kymmenen vuoden ajan, joten tilanteessa ei ole mitään uutta. Alakerran etäope (vaimoni) näyttää myös sopeutuneen tilanteeseen nopeasti. Uusi tilanne muuttuu nopeasti vakiintuneeksi käytännöksi. Hyvä niin?

Viime viikon lopulla muutama kollega soitteli tilannepäivitystä: yksi oli pitkästynyt kotona oloon, toinen kertoi, että palveluyrityksensä on menossa nurin hankalassa tilanteessa, kolmannen kanssa päivitettiin pohjoisen lumitilanne ja todettiin, että kaipuu laskettelurinteeseen on kova.

Yrityspuolella maailma näyttäisi alkuvaiheessa jakautuneen kahtia; pienet yritykset ovat heti suurissa vaikeuksissa. Teollisuuden palveluyritykset kohtaavat heikkenevää kysyntää, kun tehtaiden portit suljetaan ulkopuolisilta ja seisokkeja siirretään taikka perutaan. Isot tuotannolliset yritykset ovat osin vielä säästyneet suuremmilta ongelmilta – joillakin alueilla on jopa kasvanutta kysyntää. Tosin yt-neuvotteluiden piirissä on jo yli 250 000 ihmistä kaikenkokoisista yrityksistä.

On vaikeaa vielä arvioida, kuinka kauan tämä poikkeustilanne kestää ja minkälaisessa tilanteessa lähdetään jälleen elämään normaalielämää.

Kuitenkin tälläkin hetkellä osaajat tuotantolinjojen ääressä ovat täydessä työn tohinassa ja kunnossapitäjät pitävät oman tonttinsa kunnossa. Nuorempi etulinjassa työskentelevä kollega kertoi, että heillä porukat ovat selkeästi asennoituneet hommien hoitamiseen – vaikka normaalia urputusta esiintyykin, on työmoraali edelleen korkea. Ilmeisesti ja onneksi me suomalaiset pystymme toimimaan kriisitilanteissakin vastuullisesti.

Teollisuuden parissa työskennelleelle huoltovarmuuskeskus on tuttu monien harjoitusten kautta. Nyt tämä kriisiajan turvaksi luotu rakenne on osoittanut hyödyllisyytensä myös käytännössä.

Kunnossa kaiken aikaa – pyörät on pidettävä pyörimässä tilanteesta riippumatta. Etulinjan osaajia ei mikään korvaa, mutta tässä tilanteessa pääsemme myös kokeilemaan ja kehittämään erilaisia etätyökaluja.

Vaikka tällä hetkellä monen yrityksen portit ovat kiinni, on ainakin edellisten vastaavien pudotusten jälkeen markkinoilla syntynyt suurta kysyntää tekijöille.

Tätä odotellessa pitäkää itsenne ja yrityksenne kunnossa.   

Uusimmat artikkelit

27.10.2020 | Alan Uutiset

Valmetin Q3 tulos vakaa – vahva kehitys Papereissa jatkui

Konepajayhtiö Valmetin tilausmäärät laskivat odotetusti kolmannella kvartaalilla, mutta vertailukelpoinen liiketulos nousi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. 

Liikenteen päästöt puoleen 2030 mennessä – laaja keinovalikoima avuksi

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama fossiilittoman liikenteen työryhmä on antanut suosituksensa siitä, miten kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä ja pudottaa nollaan vuoteen 2045 mennessä. Työryhmä on tarkastellut myös keinoja, joiden avulla kansainvälisen meri- ja lentoliikenteen päästöjä voitaisiin vähentää Suomessa.

22.10.2020 | Tutkimus ja koulutus

LUT: Uutta rakennusmateriaalia teollisuuden sivuainevirroista

Teollisuuden sivuainevirroista on kehitetty Urban Infra Revolution -hankkeessa rakentamiseen soveltuvia, ekologisia ja 3D-tulostettavia geopolymeerikomposiitteja. Materiaaleja testataan Lappeenrannassa junaradan meluesteessä. Hankekonsortio pyrkii luomaan materiaaleille kannattavan liiketoimintaekosysteemin.

HSY: Häiriöttömämpää viemäröintiä pumppaamosaneerauksilla

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpumppaamo Vantaan Ylästöntiellä uusitaan. Pumppaamon kapasiteetti nousee ja samalla se uudistuu teknisesti. Pumppaamojen ja viemäreiden saneerauksella parannetaan toimintavarmuutta ja vähennetään häiriöitä, joista pahimmillaan voi syntyä jäteveden ylivuoto maastoon tai vesistöön.

SSAB:n Raahen-tehtaalla kokeiltiin lisätyn todellisuuden hyödyntämistä asennustyön valvonnassa

SSAB:n Raahen-tehtaan nauhavalssaamon vuosihuollossa otettiin kesällä digiloikka, kun asennustyön valvonnassa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa lisättyä todellisuutta (AR). Tämä mahdollisti sen, että kyseistä asennustyötä yleensä valvovan asiantuntijan ei tarvinnut matkustaa Saksasta SSAB:n tehtaalle Raaheen, vaan hän pystyi seuraamaan ja ohjaamaan työtä AR-lasien kautta, jotka oli kiinnitetty tehtaan oman asennusvalvojan kypärään.

20.9.2020 | Kumppaniartikkeli

Somotec: Lisää kulumiskestävyyttä tuotantoprosessiin

Teollisuuden kasvavat kilpailukyky- ja tehokkuusvaatimukset sekä usein raskaat käyttöolosuhteet edellyttävät laitteiden kulutuksen- ja korroosionkestävyyden jatkuvaa parantamista.

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönotosta. Sen mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.