https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 9.6.2015

Älykkyyttä kunnossapitoon

Alaa vähemmän tuntevien joukossa kunnossapito mielletään usein raskaaksi ja hankalissa olosuhteissa tehtäväksi työksi, jossa on vielä tyypillisesti tiukka aikataulu. Teollisuuden suurissa investointi- ja huoltoseisokeissa edellä kuvatut tuntomerkit ovat usein todellisuutta, mutta kunnossapito on myös paljon muuta.

Älykkyyttä kunnossapitoon

Kalevi Rantala

Kirjoittaja on Promaint ry:n hallituksen jäsen ja Efora Oy:n Veitsiluodon tulosyksikön päällikkö

Viime aikoina on noussut voimakkaasti esiin tiedon parempi hyödyntäminen kunnossapidossa. Sanat teollinen internet ja big data tulevat vastaan päivittäin. Kunnossapidossa on perinteisesti hyödynnetty eri laitteiden yksittäisiä tietoja, esimerkiksi värähtelyarvoja kunnonvalvontamittauksissa. Nykyajan tiedon hallinnan sovellukset antavat uusia mahdollisuuksia hyödyntää käytettävissä olevaa tietoa myös kunnossapidossa muun muassa laitteiden vikaantumisen ennustamiseen.

Keräämällä tietoa laitteiden ympärillä toimivista eri tietojärjestelmistä kuten tuotantotiedot, ohjausjärjestelmät ja kunnossapidon tiedot sekä näitä tietoja älykkäästi samanaikaisesti analysoimalla voidaan mahdollinen laitteen häiriö ennustaa varmemmin etukäteen. Operaattorilla jää näin aikaa poistaa hallitusti alkava vikatilanne siten, että tuotanto ei ehdi pysähtyä.
Suomi on ollut edelläkävijä monella teknologia-alueella. Miksi emme voisi olla suunnannäyttäjiä myös teollisessa internetissä ja tiedon hyödyntämisessä tuotantolaitteistojen älykkäässä kunnossapidossa?

On hienoa, että Suomessa on suuria investointihankkeita meneillään ja myös uusia hankkeita on starttaamassa. Jotta voimme varmistaa kilpailukykymme myös tulevaisuudessa, pitää meidän hoitaa myös kunnossapito tehokkaasti uusia tekniikoita ja tietoa hyödyntäen. Tuotannon täytyy toimia kuhunkin tilanteeseen parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Kun on sitten suunnitellun
huollon aika, edelleen arvossa ovat ne taidot, joilla osaava kunnossapitohenkilöstö suorittaa laitteiden vaihdot ja huollot turvallisesti sekä asiantuntevasti, jotta seuraava tuotantojakso voidaan ajaa ilman yllättäviä häiriöitä.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.