https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 9.6.2015

Älykkyyttä kunnossapitoon

Alaa vähemmän tuntevien joukossa kunnossapito mielletään usein raskaaksi ja hankalissa olosuhteissa tehtäväksi työksi, jossa on vielä tyypillisesti tiukka aikataulu. Teollisuuden suurissa investointi- ja huoltoseisokeissa edellä kuvatut tuntomerkit ovat usein todellisuutta, mutta kunnossapito on myös paljon muuta.

Älykkyyttä kunnossapitoon

Kalevi Rantala

Kirjoittaja on Promaint ry:n hallituksen jäsen ja Efora Oy:n Veitsiluodon tulosyksikön päällikkö

Viime aikoina on noussut voimakkaasti esiin tiedon parempi hyödyntäminen kunnossapidossa. Sanat teollinen internet ja big data tulevat vastaan päivittäin. Kunnossapidossa on perinteisesti hyödynnetty eri laitteiden yksittäisiä tietoja, esimerkiksi värähtelyarvoja kunnonvalvontamittauksissa. Nykyajan tiedon hallinnan sovellukset antavat uusia mahdollisuuksia hyödyntää käytettävissä olevaa tietoa myös kunnossapidossa muun muassa laitteiden vikaantumisen ennustamiseen.

Keräämällä tietoa laitteiden ympärillä toimivista eri tietojärjestelmistä kuten tuotantotiedot, ohjausjärjestelmät ja kunnossapidon tiedot sekä näitä tietoja älykkäästi samanaikaisesti analysoimalla voidaan mahdollinen laitteen häiriö ennustaa varmemmin etukäteen. Operaattorilla jää näin aikaa poistaa hallitusti alkava vikatilanne siten, että tuotanto ei ehdi pysähtyä.
Suomi on ollut edelläkävijä monella teknologia-alueella. Miksi emme voisi olla suunnannäyttäjiä myös teollisessa internetissä ja tiedon hyödyntämisessä tuotantolaitteistojen älykkäässä kunnossapidossa?

On hienoa, että Suomessa on suuria investointihankkeita meneillään ja myös uusia hankkeita on starttaamassa. Jotta voimme varmistaa kilpailukykymme myös tulevaisuudessa, pitää meidän hoitaa myös kunnossapito tehokkaasti uusia tekniikoita ja tietoa hyödyntäen. Tuotannon täytyy toimia kuhunkin tilanteeseen parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Kun on sitten suunnitellun
huollon aika, edelleen arvossa ovat ne taidot, joilla osaava kunnossapitohenkilöstö suorittaa laitteiden vaihdot ja huollot turvallisesti sekä asiantuntevasti, jotta seuraava tuotantojakso voidaan ajaa ilman yllättäviä häiriöitä.

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.