https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 12.6.2020

Innovaatiot ovat yrityksen huoltoa

Monessa organisaatiossa kunnossapito ja innovointi nähdään erillisinä toimintoina, jopa toistensa vastakohtina. Vaikka kaikki toki ymmärtävät, että kunnossapidossakin voi innovoida, miellämme silti huollon toimet usein "vanhan" ylläpidoksi, kun taas innovoinnin uuden luomiseksi. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että syvemmällä tasolla näissä kahdessa on hyvinkin paljon samaa.

Innovaatiot ovat yrityksen huoltoa

Alf Rehn

Åbo Akademin liiketaloustieteen professori

Kunnossapito on tärkeä toimi, joskin sellainen, josta välillä lipsutaan. Hetkellisesti tämä ei ole suuri ongelma, mutta jos huollot jätetään toistuvasti tekemättä, on mahdollista, että luodaan kauaskantoisia ongelmia, joita ei enää ole yksinkertaista korjata. Jos kunnossapito jätetään hunningolle, voi edessä olla tilanne, joka on sekä kallis, työläs että hidas.

Aivan samaa voi sanoa innovoinnista. Juuri nyt tutkimus ja kehitys voi tuntua ylellisyydeltä, kun yritykset taistelevat koronakriisin kanssa. On oletettavissa, että moni yritys leikkaakin näiltä osin budjettejaan, ja se on ymmärrettävää hetkellisesti. Jos tästä tulee tapa, ajaudumme samoihin ongelmiin kuin kunnossapidon laiminlyönnillä, ja ne ongelmat, joita tällä tavoin luodaan, voivat vaikuttaa yrityksiin ja yhteiskuntaan vielä vuosikymmenten kuluttua.

Innovointi on nimittäin organisaation kunnossapitoa: sen avulla varmistetaan, että yrityksellä on myös tulevaisuudessa kyky luoda arvoa ja siten paikkansa markkinalla. Tutkimus ja kehitys voi näyttää hitaalta nyhväämiseltä – ja sitä se välillä onkin. Suuri osa innovaatiotyöstä ei näyttäydy tuottavana toimintana moneen vuoteen. Samaan tapaan huolellinen kunnossapito voi näkyä ennen kaikkea ongelmien poissaolona. Siksi se jää helposti huomaamatta. Näkymättömyydestä huolimatta molemmat ovat erittäin tärkeitä toimintoja – siitä huolimatta, ettei niiden arvo ole laskettavissa samalla tavalla kuin esimerkiksi myynnin.

On mahdollista, että moni yritys leikkaa tässä tilanteessa T&K-budjettejaan. Leikkaamalla teemme hallaa omalle tulevaisuudellemme samalla tavalla kuin laiminlyömällä huollot. Tilanne on hankala, koska oletettavissa on, että myös valtiot ympäri maailmaa joutuvat kiristämään vöitään ja keskittymään talouden ongelmien ratkomiseen sen sijaan, että panostaisivat innovaatioihin samalla tavalla kuin ennen koronakriisiä. Tämä skenaario on hyvin pelottava, etenkin siksi, että sen vaikutukset eivät näy heti. Voi näyttää siltä, että talous tervehtyy ja tasapaino saavutetaan jälleen, mutta samalla kehityksen keskiössä voi olla ammottava aukko.

Olisi kovin ikävää, jos kriisin laannuttua huomaisimme, että meillä ei ole tarpeeksi uusien innovaatioiden perustaa, jotta voisimme hyötyä tulevista, paremmista ajoista. Perustutkimus liikkuu hitaasti, ja jos se on näivettynyt kriisin aikana, sen henkiin herättäminen voi olla pitkä ja kivulias prosessi. Joten muistetaan kunnossapito – myös innovaatioiden osalta. Muuten olemme kuin tehtaanomistaja, joka jättää huollot tekemättä ja ajaa koneensa loppuun ihmetellen, mikä meni mönkään. Huolletaan yrityksemme kriisissäkin, kaikilta osin.

Uusimmat artikkelit

31.10.2024 | Alan Uutiset

Cloud1 ostaa enemmistön Smartbi:stä – ”puuttuva lenkki yritystekoälyn mahdollistamiseksi”

Cloud1 tekee jo toisen yrityskauppansa tänä vuonna, kun yhtiö ostaa enemmistön Smartbi:stä. Tavoitteena on kasvaa Pohjoismaiden johtavaksi yritysälykkyyden mahdollistajaksi ja yritystekoälyn kokonaistoimittajaksi.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

IFS julkaisi yli 60 valmista tekoälytoiminnallisuutta kuudelle eri toimialalle

Uusista ominaisuuksista kuultiin viime viikon Unleashed-tapahtumassa Orlandossa. Niihin sisältyy myös Sustainability Management -moduuli, joka on kehitetty yhteistyössä PwC:n kanssa.

Loviisan ydinvoimalaitoksen molempien yksiköiden vuosihuollot valmistuivat

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmat yksiköt ovat jälleen tuotannossa vuosihuoltojen päätyttyä.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.