https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 16.12.2019

Tekoäly mahdollistaa älykkään kunnossapidon

Teollinen digitalisaatio mahdollistaa tekoälyn hyödyntämisen kunnossapidossa. Tämä tarkoittaa olemassa olevan datan tehokasta hyödyntämistä, minkä avulla saadaan kustannustehokkaat keinot tuotannon stabiloinnille. Tämän seurauksena turvallisuus, tuottavuus ja laatu kasvavat sekä kustannukset alenevat.

juho_salminen

Juho Salminen
Development Engineer, automation and optimization services, Insta Automation Oy

Automaatiojärjestelmästä kerätyn datan hyödyntäminen on kuitenkin vielä vähäistä prosessiteollisuuden kunnossapidon tehostamiseksi. Dataa on perinteisesti hyödynnetty tutkittaessa jo tapahtuneita asioita, ei proaktiivisen kunnossapidon ohjauksessa.

Tekoälyn hyödyntämisen ehdoton edellytys on datan laatu ja relevanssi. Siksi on ensin varmistettava järjestelmän instrumenttien, toimilaitteiden ja säätimien optimaalinen toiminta.

Usein myös datan keräämiseen, säilyttämiseen ja jakamiseen liittyy pelkoa. Tähän voidaan kuitenkin varautua. Etenkin isoissa prosessilaitoksissa automaatiojärjestelmät ovat pääosin suljettuja järjestelmiä. Turvallisen digitalisaation avulla tietoturvariskit ovat hallittavissa – jo pelkkä tunnistetietojen poistaminen datasta muuttaa sen hyödyttömäksi väärän tahon käsissä. Suurten datamäärien analysointi edellyttää suurta laskentakapasiteettia, ja käytännössä tämä edellyttää julkipilven käyttämistä algoritmin opettamisessa. Opetettua algoritmia sitä vastoin käytetään paikallisesti tehtaan sisäisessä järjestelmässä.

Automaatiojärjestelmien datan käsittelyyn liittyy haasteita, koska niitä ei ole rakennettu nykypäivän vaatimusten mukaisesti. Datan saanti ulos tietovarastoista on useintyölästä ja tehotonta. Tämä vaatii monesti järjestelmäteknisiä muutoksia, jotta data saadaan tehokkaasti käyttöön.

Datan käsittelyyn kannattaa valjastaa tekoälyä. Se on väsymätön rutiinien suorittaja, ja numeroiden käsittelykapasiteetti on valtava. Tekoäly on parhaimmillaan osoittamassa ongelmakohtia, riippuvuussuhteita sekä anomaliaa (epätavallista käyttäytymistä), joiden merkitys kokonaisprosessin tehokkuuden kannalta on tärkeää. Tekoälyllä voidaan yksinkertaistaa ja tuoda esille asioita, jotka muuten hukkuvat ison tietomäärän joukkoon.

Tekoäly mahdollistaa siirtymisen ennakoivasta kunnossapidosta ennustavaan kunnossapitoon. Sen avulla on mahdollista luoda neuroverkko, joka kehittyy ajan myötä. Neuroverkon toiminta perustuu kerättyyn dataan, ja se kykenee tunnistamaan ja ennustamaan asioita. Tämä on erinomainen ratkaisu tehostamaan kunnossapitoa.

Järjestelmä pystyy esimerkiksi seuraamaan pumppauksen toimivuutta vertaamalla sen omaa ja muiden samankaltaisten pumppujen tuottamaa historiadataa. Tämä mahdollistaa aikaisemmin hankalasti ennustettavien asioiden, kuten putken tukkeuman tai juoksupyörän kulumisen, ennustamisen ennen kuin ne alkavat vaikuttaa kriittisesti prosessin tehokkuuteen.

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.