https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 16.12.2019

Tekoäly mahdollistaa älykkään kunnossapidon

Teollinen digitalisaatio mahdollistaa tekoälyn hyödyntämisen kunnossapidossa. Tämä tarkoittaa olemassa olevan datan tehokasta hyödyntämistä, minkä avulla saadaan kustannustehokkaat keinot tuotannon stabiloinnille. Tämän seurauksena turvallisuus, tuottavuus ja laatu kasvavat sekä kustannukset alenevat.

juho_salminen

Juho Salminen
Development Engineer, automation and optimization services, Insta Automation Oy

Automaatiojärjestelmästä kerätyn datan hyödyntäminen on kuitenkin vielä vähäistä prosessiteollisuuden kunnossapidon tehostamiseksi. Dataa on perinteisesti hyödynnetty tutkittaessa jo tapahtuneita asioita, ei proaktiivisen kunnossapidon ohjauksessa.

Tekoälyn hyödyntämisen ehdoton edellytys on datan laatu ja relevanssi. Siksi on ensin varmistettava järjestelmän instrumenttien, toimilaitteiden ja säätimien optimaalinen toiminta.

Usein myös datan keräämiseen, säilyttämiseen ja jakamiseen liittyy pelkoa. Tähän voidaan kuitenkin varautua. Etenkin isoissa prosessilaitoksissa automaatiojärjestelmät ovat pääosin suljettuja järjestelmiä. Turvallisen digitalisaation avulla tietoturvariskit ovat hallittavissa – jo pelkkä tunnistetietojen poistaminen datasta muuttaa sen hyödyttömäksi väärän tahon käsissä. Suurten datamäärien analysointi edellyttää suurta laskentakapasiteettia, ja käytännössä tämä edellyttää julkipilven käyttämistä algoritmin opettamisessa. Opetettua algoritmia sitä vastoin käytetään paikallisesti tehtaan sisäisessä järjestelmässä.

Automaatiojärjestelmien datan käsittelyyn liittyy haasteita, koska niitä ei ole rakennettu nykypäivän vaatimusten mukaisesti. Datan saanti ulos tietovarastoista on useintyölästä ja tehotonta. Tämä vaatii monesti järjestelmäteknisiä muutoksia, jotta data saadaan tehokkaasti käyttöön.

Datan käsittelyyn kannattaa valjastaa tekoälyä. Se on väsymätön rutiinien suorittaja, ja numeroiden käsittelykapasiteetti on valtava. Tekoäly on parhaimmillaan osoittamassa ongelmakohtia, riippuvuussuhteita sekä anomaliaa (epätavallista käyttäytymistä), joiden merkitys kokonaisprosessin tehokkuuden kannalta on tärkeää. Tekoälyllä voidaan yksinkertaistaa ja tuoda esille asioita, jotka muuten hukkuvat ison tietomäärän joukkoon.

Tekoäly mahdollistaa siirtymisen ennakoivasta kunnossapidosta ennustavaan kunnossapitoon. Sen avulla on mahdollista luoda neuroverkko, joka kehittyy ajan myötä. Neuroverkon toiminta perustuu kerättyyn dataan, ja se kykenee tunnistamaan ja ennustamaan asioita. Tämä on erinomainen ratkaisu tehostamaan kunnossapitoa.

Järjestelmä pystyy esimerkiksi seuraamaan pumppauksen toimivuutta vertaamalla sen omaa ja muiden samankaltaisten pumppujen tuottamaa historiadataa. Tämä mahdollistaa aikaisemmin hankalasti ennustettavien asioiden, kuten putken tukkeuman tai juoksupyörän kulumisen, ennustamisen ennen kuin ne alkavat vaikuttaa kriittisesti prosessin tehokkuuteen.

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.