https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 3.5.2019

Miten tuotetietologistiikka voi palvella rakennusten ylläpitoa?

Voiko Suomesta tulla tuotetietologistiikan mallimaa? Esitin tämän kysymyksen ja sain sille myönteisen vastauksen 160 osanottajaa Finlandia-taloon keränneessä Sähkönumerot.fi -tuotetietopäivässä. Jatkokysymys kuuluu, miten tuotetietologistiikka voi palvella rakennusten ylläpitoa?

Tarja Hailikari

Tarja Hailikari
toimitusjohtaja
Sähköteknisen Kaupan Liitto ry / Sähkönumerot.fi -palvelu

Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK) on vuosikymmeniä kehittänyt sähköteknisten tuotteiden tuotetietojen hallintaa. Sähköalan valmistajat ja maahantuojat ovat täyttäneet Sähkönumerot.fi -palveluun kattavat ja monipuoliset tuotetiedot yli 500 000 sähköteknisestä tuotteesta yhdessä sovitussa standardoidussa muodossa.

Visiomme mukaan valmistaja tai maahantuoja täyttää tuotetiedot vain Sähkönumerot.fi -palveluun, jonka jälkeen ne välittyvät kaikkien hänen asiakkaidensa ja asiakkaiden asiakkaitten – esimerkiksi kiinteistönomistajien, huoltomiesten, tarkastajien ynnä muihin – ohjelmistoihin ja työkaluihin.

Tänään nuo tuotetiedot ovat käytettävissä jo suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden järjestelmissä sekä sähkötukkuliikkeiden verkkokaupoissa. Valitettavasti tiedon virta ei vielä yllä täyttämään rakennuksen ylläpitäjän tarpeita.

Kärjistäen voi sanoa, että nykyisten rakennusten tuotetietojen osalta eletään vielä mappiajassa, jos edes siellä. Selvittääkseen esimerkiksi onko rakennuksessa vialliseksi tai vaaralliseksi havaittua tuotetta, usein ainoa keino on käydä katsomassa paikan päällä.

Tähän on ratkaisu, jonka ensi vaihe on rakennuksen toteutusta palveleva tietomalli. Siihen tulisi päivittää tieto tuotteista, joita rakennukseen on tosiasiallisesti käytetty. Näin syntyvästä ylläpitomallista on helppo tehdä tuotehakuja tai nähdä tietyssä kohtaa käytetty tuote.

Sähkönumero avainkoodina sekä tuotteen perustiedot täydennettynä linkillä Sähkönumerot.fi -tuotekortille tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden liittää tuotetiedot ylläpitomalliin ilman, että siitä tulee tietomäärältään käyttökelvottoman raskas.

Sähkötuotteiden kehitys on nopeaa ja elinkaari valmistuksessa lyhyt. Rikkoutuneelle sähkötuotteelle löytyy Sähkönumerot.fi -palvelusta kuitenkin usein korvaava tuote, sillä monet valmistajat ovat ilmoittaneet vanhentuneen tuotteen tuotekortille korvaavan tuotteen sähkönumeron. Palvelusta ei myöskään poisteta tuotteita, vaan vanhentuneet tuotteet löytyvät sen arkistosta vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

STK on ollut mukana kahdessa KIRA-digi-hankkeessa, joissa määriteltiin miten tuotteen tärkeimmät tekniset ominaisuudet tulisi liittää tietomalleihin. Kun ne löytyvät jatkossa kansainvälisen ETIM-standardin mukaisilla ominaisuuksilla määriteltyinä ylläpitomallista, vaihtoehtoisten korvaavien tuotteiden hakeminen Sähkönumerot.fi-palvelusta ja tukkujen verkkokaupoista on entistäkin helpompaa.

On innostavaa saada olla mukana kehittämässä toimintatapoja, joilla otetaan hyödyt irti digitalisaation tarjoamista mahdollisuuksista – aina ylläpitoon asti!

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.