https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 3.5.2019

Miten tuotetietologistiikka voi palvella rakennusten ylläpitoa?

Voiko Suomesta tulla tuotetietologistiikan mallimaa? Esitin tämän kysymyksen ja sain sille myönteisen vastauksen 160 osanottajaa Finlandia-taloon keränneessä Sähkönumerot.fi -tuotetietopäivässä. Jatkokysymys kuuluu, miten tuotetietologistiikka voi palvella rakennusten ylläpitoa?

Tarja Hailikari

Tarja Hailikari
toimitusjohtaja
Sähköteknisen Kaupan Liitto ry / Sähkönumerot.fi -palvelu

Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK) on vuosikymmeniä kehittänyt sähköteknisten tuotteiden tuotetietojen hallintaa. Sähköalan valmistajat ja maahantuojat ovat täyttäneet Sähkönumerot.fi -palveluun kattavat ja monipuoliset tuotetiedot yli 500 000 sähköteknisestä tuotteesta yhdessä sovitussa standardoidussa muodossa.

Visiomme mukaan valmistaja tai maahantuoja täyttää tuotetiedot vain Sähkönumerot.fi -palveluun, jonka jälkeen ne välittyvät kaikkien hänen asiakkaidensa ja asiakkaiden asiakkaitten – esimerkiksi kiinteistönomistajien, huoltomiesten, tarkastajien ynnä muihin – ohjelmistoihin ja työkaluihin.

Tänään nuo tuotetiedot ovat käytettävissä jo suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden järjestelmissä sekä sähkötukkuliikkeiden verkkokaupoissa. Valitettavasti tiedon virta ei vielä yllä täyttämään rakennuksen ylläpitäjän tarpeita.

Kärjistäen voi sanoa, että nykyisten rakennusten tuotetietojen osalta eletään vielä mappiajassa, jos edes siellä. Selvittääkseen esimerkiksi onko rakennuksessa vialliseksi tai vaaralliseksi havaittua tuotetta, usein ainoa keino on käydä katsomassa paikan päällä.

Tähän on ratkaisu, jonka ensi vaihe on rakennuksen toteutusta palveleva tietomalli. Siihen tulisi päivittää tieto tuotteista, joita rakennukseen on tosiasiallisesti käytetty. Näin syntyvästä ylläpitomallista on helppo tehdä tuotehakuja tai nähdä tietyssä kohtaa käytetty tuote.

Sähkönumero avainkoodina sekä tuotteen perustiedot täydennettynä linkillä Sähkönumerot.fi -tuotekortille tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden liittää tuotetiedot ylläpitomalliin ilman, että siitä tulee tietomäärältään käyttökelvottoman raskas.

Sähkötuotteiden kehitys on nopeaa ja elinkaari valmistuksessa lyhyt. Rikkoutuneelle sähkötuotteelle löytyy Sähkönumerot.fi -palvelusta kuitenkin usein korvaava tuote, sillä monet valmistajat ovat ilmoittaneet vanhentuneen tuotteen tuotekortille korvaavan tuotteen sähkönumeron. Palvelusta ei myöskään poisteta tuotteita, vaan vanhentuneet tuotteet löytyvät sen arkistosta vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

STK on ollut mukana kahdessa KIRA-digi-hankkeessa, joissa määriteltiin miten tuotteen tärkeimmät tekniset ominaisuudet tulisi liittää tietomalleihin. Kun ne löytyvät jatkossa kansainvälisen ETIM-standardin mukaisilla ominaisuuksilla määriteltyinä ylläpitomallista, vaihtoehtoisten korvaavien tuotteiden hakeminen Sähkönumerot.fi-palvelusta ja tukkujen verkkokaupoista on entistäkin helpompaa.

On innostavaa saada olla mukana kehittämässä toimintatapoja, joilla otetaan hyödyt irti digitalisaation tarjoamista mahdollisuuksista – aina ylläpitoon asti!

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.