https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 20.2.2020

Hiljainen tieto pitää Suomen teollisuuden äänessä

Teollisuuden työpaikoilta on jäämässä paljon väkeä eläkkeelle seuraavan vuosikymmenen aikana. Samalla on myös kunnonvalvonnan asiantuntijuutta katoamassa organisaatioista, eikä alan oppilaitoksista saada suoraan ”valmiita” kunnonvalvojia korvaamaan eläköityvien mukana poistuvaa arvokasta osaamispääomaa.

Nina Garlo-Melkas

Promaint-lehden päätoimittaja

Onko Suomen teollisuus valmis kohtaamaan tulevat haasteet osaamisen katoamisen osalta, kysyi pitkään Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n toiminnassa mukana ollut Pertti Leinonen ennen joulua ilmestyneen Promaint-lehden artikkelissa.

Huoli siitä, että emme ole valmiita on olemassa. Ongelmia voi pahentaa organisaatioiden jatkuvat säästöpyrkimykset; monissa organisaatioissa kulukuri näkyy nimittäin siinä, ettei uusia työntekijöitä palkata ennen kuin entinen työntekijä on poistunut – mieluummin ei silloinkaan. Riskinä tällöin on se, että vuosien aikana kertynyt osaaminen ja kokemus poistuu lähtevien henkilöiden mukana.

Kokemusperäinen eli hiljainen tieto siirtyy työntekijältä toiselle yhdessä tekemisen, havainnoinnin ja muun muassa jäljittelyn kautta. Kun työntekijät jakavat hiljaista tietoaan, yksilöiden kokemuksesta tulee työyhteisön yhteistä osaamispääomaa – yhteinen voimavara.

Keinoja jakaa kokemusperäistä tietoa on monia – muun muassa mentorointi, perehdytys, seuraajamalli ja osaajamalli sekä pari- ja tiimityöhön liittyvät yhteiset palaverit. Pääosassa on yhdessä tekeminen.

Osaamisen säilymistä ja kokemuksen lisäämistä edistävät myös valtakunnalliset kunnossapitäjien ja kunnonvalvojien yhteiset tapaamiset ja teemapäivät, joita Kunnossapitoyhdistys Promaint ry järjestää säännöllisesti jäsenilleen.

Viimeksi Promaint yhdistys oli mukana järjestämässä Teknologia 2019 -tapahtuman yhteydessä oman ohjelmapäivänsä, joka omalta osaltaan auttoi viemään alan ”hiljaista tietoa” eteenpäin. Teollisuuden kunnossapidon alaan pureutuva Huomisen kunnossapito -seminaari oli menestys ja houkutteli salin täydeltä yleisöä kuulemaan ajankohtaista asiaa kunnossapitokentältä muun muassa siitä, miten digitalisaatio vaikuttaa kunnonvalvontaan nyt ja tulevaisuudessa teknologian kehittyessä.

Nyt käynnissä olevalle vuodelle on suunnitelmissa muun muassa Pohjoinen Teollisuus 20 -messut Oulussa 6-7.5.2020, jonka yhteydessä on jälleen asiapitoista ohjelmaa niin kunnossapidosta kuin tuotannon haasteista.

Tämän vuoden ensimmäinen Promaint-lehden numero ilmestyy maaliskuun alussa. Mukana lehdessä tulee olemaan painavaa asiaa muun muassa melun vaikutuksesta työturvallisuuteen. Alan vaikuttaja -osion henkilöhaastattelussa on mukana pitkään Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n toiminnassa mukana ollut ja alan standardien parissa vuosia vaikuttanut Kari Komonen.

Komonen korostaa artikkelissaan, että standardien merkitys kunnossapitäjien työhön on suuri – ne luovat kokonaiskuvan ja perusymmärryksen alan sisällöstä ja problematiikasta. Toisaalta ne tarjoavat yhteisen kielen alan toimijoiden keskuudessa sekä pohjan laadukkaalle koulutukselle.

– Miksi keksiä kaikki asiat tyhjästä? Olen usein opiskelijoille sanonutkin, että katsokaa nyt ensi standardit ja sen jälkeen miettikää, mitä te haluatte sanoa. Samoin yritysjohdolle olen todennut, että lukekaan ensin standardit ja miettikää sitten, miten te haluatte asiat organisaatiossanne hoitaa, hän painotti haastattelussa.

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.