https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 20.2.2020

Hiljainen tieto pitää Suomen teollisuuden äänessä

Teollisuuden työpaikoilta on jäämässä paljon väkeä eläkkeelle seuraavan vuosikymmenen aikana. Samalla on myös kunnonvalvonnan asiantuntijuutta katoamassa organisaatioista, eikä alan oppilaitoksista saada suoraan ”valmiita” kunnonvalvojia korvaamaan eläköityvien mukana poistuvaa arvokasta osaamispääomaa.

Nina Garlo-Melkas

Promaint-lehden päätoimittaja

Onko Suomen teollisuus valmis kohtaamaan tulevat haasteet osaamisen katoamisen osalta, kysyi pitkään Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n toiminnassa mukana ollut Pertti Leinonen ennen joulua ilmestyneen Promaint-lehden artikkelissa.

Huoli siitä, että emme ole valmiita on olemassa. Ongelmia voi pahentaa organisaatioiden jatkuvat säästöpyrkimykset; monissa organisaatioissa kulukuri näkyy nimittäin siinä, ettei uusia työntekijöitä palkata ennen kuin entinen työntekijä on poistunut – mieluummin ei silloinkaan. Riskinä tällöin on se, että vuosien aikana kertynyt osaaminen ja kokemus poistuu lähtevien henkilöiden mukana.

Kokemusperäinen eli hiljainen tieto siirtyy työntekijältä toiselle yhdessä tekemisen, havainnoinnin ja muun muassa jäljittelyn kautta. Kun työntekijät jakavat hiljaista tietoaan, yksilöiden kokemuksesta tulee työyhteisön yhteistä osaamispääomaa – yhteinen voimavara.

Keinoja jakaa kokemusperäistä tietoa on monia – muun muassa mentorointi, perehdytys, seuraajamalli ja osaajamalli sekä pari- ja tiimityöhön liittyvät yhteiset palaverit. Pääosassa on yhdessä tekeminen.

Osaamisen säilymistä ja kokemuksen lisäämistä edistävät myös valtakunnalliset kunnossapitäjien ja kunnonvalvojien yhteiset tapaamiset ja teemapäivät, joita Kunnossapitoyhdistys Promaint ry järjestää säännöllisesti jäsenilleen.

Viimeksi Promaint yhdistys oli mukana järjestämässä Teknologia 2019 -tapahtuman yhteydessä oman ohjelmapäivänsä, joka omalta osaltaan auttoi viemään alan ”hiljaista tietoa” eteenpäin. Teollisuuden kunnossapidon alaan pureutuva Huomisen kunnossapito -seminaari oli menestys ja houkutteli salin täydeltä yleisöä kuulemaan ajankohtaista asiaa kunnossapitokentältä muun muassa siitä, miten digitalisaatio vaikuttaa kunnonvalvontaan nyt ja tulevaisuudessa teknologian kehittyessä.

Nyt käynnissä olevalle vuodelle on suunnitelmissa muun muassa Pohjoinen Teollisuus 20 -messut Oulussa 6-7.5.2020, jonka yhteydessä on jälleen asiapitoista ohjelmaa niin kunnossapidosta kuin tuotannon haasteista.

Tämän vuoden ensimmäinen Promaint-lehden numero ilmestyy maaliskuun alussa. Mukana lehdessä tulee olemaan painavaa asiaa muun muassa melun vaikutuksesta työturvallisuuteen. Alan vaikuttaja -osion henkilöhaastattelussa on mukana pitkään Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n toiminnassa mukana ollut ja alan standardien parissa vuosia vaikuttanut Kari Komonen.

Komonen korostaa artikkelissaan, että standardien merkitys kunnossapitäjien työhön on suuri – ne luovat kokonaiskuvan ja perusymmärryksen alan sisällöstä ja problematiikasta. Toisaalta ne tarjoavat yhteisen kielen alan toimijoiden keskuudessa sekä pohjan laadukkaalle koulutukselle.

– Miksi keksiä kaikki asiat tyhjästä? Olen usein opiskelijoille sanonutkin, että katsokaa nyt ensi standardit ja sen jälkeen miettikää, mitä te haluatte sanoa. Samoin yritysjohdolle olen todennut, että lukekaan ensin standardit ja miettikää sitten, miten te haluatte asiat organisaatiossanne hoitaa, hän painotti haastattelussa.

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.