https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 15.4.2016

Kunnossapito ja megatrendit

Kunnossapitäjän työn luonne saattaa muuttua merkittävästi nykyisestä.

Kunnossapito ja megatrendit

Jukka Yli-Penttilä

myyntijohtaja, Caverion Teollisuuden ratkaisut. 

Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n hallituksen jäsen

Kenellekään ei ole jäänyt epäselväksi se, että elämme muuttuvassa maailmassa. Elämäämme koskettelevien globaalien muutoselementtien lukumäärä on suuri – Euroopan ja maailmanlaajuinen talouskriisi, Lähi-idän lisääntyneet levottomuudet ja niistä syntynyt pakolaisvirta, itäisen naapurivaltion epävakaisuus sekä uhittelut ja niin edelleen.

Elämäämme ohjailee vahvasti edellisten asioiden lisäksi kehityksen suuret aallot ja ilmiöt eli megatrendit. Tulkinnanvaraista on, mitkä ilmiöt halutaan kuvata megatrendeiksi, mutta teollisuuden kunnossapitäjän näkökulmasta megatrendeinä voidaan pitää ainakin energiatehokkuuden parantamista, teknologian lisääntymistä teollisuusympäristössä ja digitalisaatiota.

Yksi mielenkiintoinen megatrendi – mikä ei ehkä ensimmäisenä ajatuksena tunnu vaikuttavan kunnossapitäjään – on kaupungistuminen. Tämä liittyy kunnossapitäjiin ja kunnossapidon kehitykseen muiden megatrendien kautta. Kaupungistumisen myötä esimerkiksi pienille tehdaspaikkakunnille saattaa olla vaikea löytää tulevaisuudessa kunnossapidon erikoisosaajia.

Tämä taas ruokkii edelleen esimerkiksi teollisen internetin, etävalvomoteknologian, oppivien säätöjärjestelmien ja etädiagnostiikan kehitystä, koska kunnossapitäjien profiili voi ihan pakotetusti muuttua suuntaan, jossa niin kutsutut huippuosaajat keskittyvät tehdasprosessien tukemiseen etävalvomosta tai jopa kotikonttorista käsin. Toteutus edellyttää tiedon siirtymiseen ja automaattiseen käsittelyyn liittyvien teknologioiden kehittymistä, mutta myös kunnossapitäjien koulutuksen, vaatimustason ja osaamisprofiilien uudelleen arvioimista – kunnossapitäjän työn luonne saattaa näin muuttua merkittävästi nykyisestä.

Kunnossapitotyön houkuttelevuus tulevaisuudessa voi jopa lisääntyä, kun kaupungistuminen saadaan kääntymään muiden megatrendien kehittämisen myötä uhasta mahdollisuudeksi. Muutos on aina mahdollisuus!

Terveisin,

Jukka Yli-Penttilä

Uusimmat artikkelit

15.1.2025 | Alan Uutiset

Aalto-yliopisto avasi Nokian muotoiluarkiston kaikkien ulottuville

Arkisto sisältää ennennäkemätöntä materiaalia matkapuhelinjätin kahdelta vuosikymmeneltä. Valokuvat, videot, haastattelut ja muistiinpanot kertovat luovuuden merkityksestä teknologian ja liiketoiminnan mullistamisessa. 

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.