https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 7.2.2019

Energiatehokkuudella kohti hiilineutraalia kemianteollisuutta

Suomen kemianteollisuus on päättänyt kääriä hihat ja viedä taistelun kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi uudelle tasolle jo tehdyn työn jatkeeksi. Kemianteollisuus ry:n hallitus linjasi tahtotilan, jonka mukaan Suomen kemianteollisuuden tulisi olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Tavoite on todella kova ja vaatii suuria ponnisteluja, mutta ilman kemianteollisuutta Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet eivät voi toteutua.

Energiatehokkuudella kohti hiilineutraalia kemianteollisuutta

Rasmus Pinomaa

Kemianteollisuus ry

Vastuullisuuden asiantuntijana 

Kemianteollisuus käyttää paljon energiaa. Tulevaisuudessa, kun yhteiskunta on siirtynyt täydellisesti kiertotalouteen, tarvitaan energiaa vielä paljon enemmän. Materiaalien kierrätys ei tapahdu itsestään eikä ilman sähköä. Yhteiskunta sähköistyy, ja näin käy kemianteollisuudellekin. Sähköistymisen myötä kemianteollisuus tarvitsee noin kymmenkertaisen määrän sähköä nykytilaan verrattuna. Edellytys hiilineutraalille kemianteollisuudelle on, että vähäpäästöistä energiaa on tarjolla riittävästi. Siinä on Suomen energiajärjestelmälle haastetta kerrakseen.

Energian tarve siis kasvaa merkittävästi. Siksi on tärkeää, että sitä käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Jokainen säästetty kilowattitunti tarkoittaa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään. Tarvitaan merkittäviä energiatehokkuustoimia.
Mitä kemianteollisuus sitten voi tehdä parantaakseen energiatehokkuutta? Jatkuva tehokkuuden parantaminen on jo pitkään ollut arkipäivää yrityksissä, mutta uuden tahtotilan myötä tarvitsemme jykevämpiä toimia. Kemianteollisuuden energiatehokkuustyötä toteutetaan pääosin rakentamalla energiatehokkaita tehtaita parhaalla mahdollisella teknologialla, hyödyntämällä hukkalämpöä esimerkiksi suljetulla kierrolla tai lämpöpumppujen avulla sekä tehostamalla kemian prosesseja uusilla innovaatioilla. Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan näillä energiatehokkuustoimenpiteillä voidaan vähentää 5-10 % kemianteollisuuden kasvihuonekaasupäästöistä.

Suomen kemianteollisuus on tehnyt jatkuvan parantamisen mukaista energiatehokkuustyötä jo pitkään Responsible Care -vastuullisuusohjelman avulla. Vuodesta 2008 kemianteollisuus on ollut mukana Motivan energiatehokkuussopimuksissa, joilla toteutetaan EU:n asettamia energiansäästövelvoitteita. Vuosina 2008-2016 kemianteollisuuden energiankäyttö väheni yli 1,3 terawattituntia. Uuden energiatehokkuuskauden 2017-2025 tavoite on tehostaa energiankäyttöä entisestään.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.