https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Uusi standardi muuttaa sähköjakokeskusten valmistusta

Jakokeskusten valmistukseen liittyvää standardia IEC 61439 ollaan uusimassa. Se astuu voimaan kuluvan vuoden marraskuussa ilman siirtymäaikaa. Kannattaa varmistaa, että menossa olevat hankinnat täyttävät uudet vaatimukset.

PIENJÄNNITEKOJEISTOJEN JA jakokeskusten tulee olla toimivia, turvallisia käyttää ja suojata lähellä työskenteleviä ihmisiä sähköiskuilta. Jakokeskusten rakennetta määrittelevä standardi SFS-EN 60439 on ollut Suomessa käytössä jo vuosikymmeniä, tosin useamman kerran päivitettynä. Sen korvaamista uudella standardilla, joka vastaa paremmin nykypäivän vaatimuksia, on valmisteltu jo pitkään.
 Loppuvuodesta 2012 julkaistiin toinen painos korvaavasta standardista. Suomessa tämä uusi standardi on vahvistettu tunnuksella SFS-EN 61439, jonka sisältö on käytännössä suoraan otettu IEC 61439 -standardista. Tässä yhteydessä ei kuitenkaan muutettu siirtymäaikaa vanhasta standardista, joten marraskuusta 2014 eteenpäin voimassa on vain uusi standardi.
Uuden standardin tarkoitus on varmistaa ja dokumentoida, että jakokeskus on toteutettu turvallisesti ja toimivasti. IEC 61439 on suunnattu kattamaan kaikki jakokeskusten kokoonpanot.
 Erona vanhaan standardiin on esimerkiksi TTA- (tyyppitarkastettu kokoonpano) ja PTTA- (osittain tyyppitarkastettu kokoonpano) luokitusten poistuminen. Tämä merkitsee, että lähtökohtaisesti kaikkia jakokeskuksia käsitellään kokonaisuuksina ja tulkitaan yhdenmukaisesti, oli keskuksen käyttökohde sitten pientalon jakokeskus, koneen ohjausjärjestelmä tai teollisuuskeskus.
 Standardissa jaetaan jakokeskusten valmistukseen liittyvät osapuolet kahteen eri kategoriaan, alkuperäinen valmistaja (OEM) ja keskuksen valmistaja. Alkuperäinen valmistaja on useimmiten laite- tai komponenttivalmistaja, joka on usein testein todentanut valmistamiensa osien ja rakenteiden standardinmukaisuuden.
 Standardissa IEC 61439 määritellään seitsemän erillistä testiä rakenteellisille ominaisuuksille ja viisi erillistä testiä toiminnalle. Kennokeskusrakenteissa tai muissa modulaarisissa keskusrakenteissa keskuksen valmistaja voi usein käyttää alkuperäisen valmistajan testituloksia omassa dokumentoinnissaan. Keskuksen valmistaja on kuitenkin aina vastuussa standardinmukaisen dokumentoinnin toimittamisesta sekä keskuksen turvallisuudesta.

Lisää testauksia

Aina ei kuitenkaan pystytä valmistamaan pienjännitekojeistoja samalla rakenteella

Promaint_1-2014_digipaper1

Jatkossa pienjännitekeskukset tulee suunnitella, valmistaa ja dokumentoida SFS-EN 61439 -standardin mukaisesti. Myös keskusten jäähdytyslaitteiden oikea mitoitus tulee korostumaan.

 ja laitevalikoimalla. Toiminnallisuuden tai muiden vaatimusten takia joudutaan useimmiten rakentamaan sovelluskohtaisesti räätälöityjä keskuksia. Näissä tapauksissa keskuksen valmistaja tulkitaan alkuperäiseksi valmistajaksi ja dokumentoinnin laatiminen vaatii usein enemmän työtä. Standardinmukaisuus voidaan dokumentoida testaamalla, mittaamalla, laskemalla tai noudattamalla suunnittelusääntöjä. Dokumentointia helpottaa myös yksilöllisten keskusten tapauksessa, jos laite- tai komponenttivalmistaja on testannut paljon erilaisia rakenteita ja kokonaisuuksia. Tätä testaustietoa voidaan usein käyttää hyväksi standardinmukaisuuden todentamisessa ja siten se vähentää keskuksen valmistajan työmäärää IEC 61439-standardin vaatiman dokumentoinnin tuottamisessa. Optimitilanteessa kaappimekaniikka, virtakiskokomponentit ja jäähdytys on testattu kokonaisuutena jo laite- tai komponenttivalmistajan toimesta, ja nämä tiedot on helposti saatavissa jo suunnitteluvaiheessa.

Nyt kannattaa viimeistään siirtyä suunnittelussa, dokumentoinnissa ja määrittelyssä uuden standardin mukaiseen rakenteeseen. Uuden standardin asettamat vaatimukset kohdistuvat suurelta osin pienjännitekojeistojen valmistukseen ja tuotekehitykseen, mutta tilaajapuolella on myös hyvä olla hereillä ja vaatia ajoissa uuden standardin mukaisia keskuksia.

aaro

Aaro Lehto,

Rittal Oy,

aaro.lehto@rittal.fi

Jakokeskuksia koskevat SFS-EN 61439-standardit

Jakokeskuksia koskevat SFS-EN 61439-standarditJAKOKESKUKSIA koskevat

  rakennevaatimukset annetaan SFS-EN 61439 standardisarjassa. Suomalainen SFS-EN standardisarja ja eurooppalainen EN-standardisarja vastaavat sisällöltään IEC 61439-standardisarjaa. IEC standardien tekninen sisältö on otettu Euroopassa käyttöön suoraan, vain joitain direktiivien vaatimusten täyttämiseen liittyviä liitteitä on lisätty. Eli kun puhutaan jakokeskusstandardeissa IEC-, EN- tai SFS-EN standardeista samannumeroisten standardien sisällöt ovat identtisiä. Standardisarjassa on tällä hetkellä seuraavat osat: • SFS-EN 61439-1 Pienjännitekeskukset. Osa 1: Yleisvaatimukset

  • SFS-EN 61439-2 Pienjännitekeskukset. Osa 2: Ammattikäyttöön tarkoitetut kojeistot

  • SFS-EN 61439-3 Pienjännitekeskukset. Osa 3: Maallikoiden käyttöön tarkoitetut keskukset (jakokeskukset)• SFS-EN 61439-4 Pienjännitekeskukset. Osa 4: Erityisvaatimukset työmaakeskuksille

  • SFS-EN 61439-5 Low-voltage switchgear and controlgear assemblies -- Part 5: Assemblies for power distribution in public networks

  • SFS-EN 61439-6 Low-voltage switchgear and controlgear assemblies -- Part 6: Busbar trunking systems (busways)

  Kuten otsikoistakin huomataan, standardisarjan osa1 4 on tällä hetkellä käännetty ja julkaistu SFS-EN standardeina, joissa on sekä suomenkielinen että englanninkielinen teksti. Jakeluverkkokeskuksia koskevasta osasta 5 on tarkoitus julkaista suomenkielinen standardi sitten, kun tällä hetkellä valmistelussa oleva uusi EN-versio valmistuu. Kosketinkiskoja koskevaa osaa -6 ei käännetä vaan Suomessa on voimassa englanniksi julkaistu standardi.    

  SFS-EN 61439-sarja korvaa aikaisemmin voimassa olleen SFS-EN 60439-sarjan. Suurin rakenteellinen muutos uudessa standardisarjassa on se, että nykyinen perusosa SFS-EN 61439-1 antaa vain yleisvaatimukset, eikä pelkästään sen perusteella voi rakentaa keskusta, vaan pitää noudattaa lisäksi jotain osista 2 6.

  Esimerkiksi teollisuuden keskus tehtiin aikaisemmin vain standardin SFS-EN 60439-1 mukaan, mutta nykyään pitää noudattaa SFS-EN 61439-1 perusvaatimusten lisäksi myös erillistä ammattikäytön kojeistoja koskevaa osaa -2. 

tapani

Tapani Nurmi

SESKO Oy

tapani.nurmi@sesko.fi

Uusimmat artikkelit

21.2.2025 | Alan Uutiset

Wärtsilä asettaa toimitusketjuillensa päästötavoitteet

Wärtsilä sitoutuu vähentämään suorien toimittajiensa kasvihuonekaasupäästöjä neljänneksellä vuoteen 2030 mennessä. 

Valmet korvaa automaatiojärjestelmän KSS Energian vesivoimalaitoksella Kouvolassa

Uusi järjestelmä korvaa vanhan, elinkaarensa päähän tulleen automaation ja parantaa merkittävästi laitoksen käyttövarmuutta.

12.2.2025 | Kumppaniartikkeli

Kestävää teollisuuden kunnossapitoa: Kustannussäästöjä ja ympäristöetuja Lubehousen luotettavuuskeskeisellä voiteluhuollolla

Lubehouse vie teollisuuden kunnossapidon uudelle tasolle luotettavuuskeskeisellä voiteluhuollolla. Ennakoivalla huoltostrategialla vältetään turhat seisokit ja ylimääräiset huoltokierrokset, samalla kun ympäristövaikutukset ja kustannukset pienenevät. Lue, kuinka RCL-menetelmä voi kehittää teollisuuden kunnossapitoa, tukea vastuullisuustavoitteita ja lisätä kilpailuetua.

EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden korjaustöihin valmistaudutaan merellä

EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden korjaustöiden valmistelu etenee. Seuraavien viikkojen aikana merellä tehdään korjauksen esitöitä. Yhteyden oletetaan olevan jälleen käytössä elokuun alussa.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.