Näkökulma | 3.6.2020

Kuinka kesätyö vie konepajoilta tunturien huipuille

Allekirjoittanut on ännännen (lue > yli viidennen) vuoden koneteekkari Oulusta. Opiskelen Oulun yliopistossa konediagnostiikkaa, ja harrastuksiini kuuluu kuorolaulanta sekä erilaisissa yhdistyksissä ja järjestöissä puuhamiehenä toimiminen. Työkokemusta minulle on kertynyt niin viemärien aukaisusta, mekaanisena asentajana olemisesta kuin värähtelymittauksien tekemisestä.

Timo Välkky

Timo Välkky

Condition monitoring engineer, SKF Group

Oli lämmin huhtikuinen päivä, oululainen Teekkariwappu oli alkamassa, kuten myös ensimmäinen työpäiväni SKF:llä. Ensimmäiset päivät olivat työkavereihin tutustumista, alan kirjallisuuden lukemista sekä firman omien koulutusten suorittamista. Kolmantena päivänä sain tehtäväkseni lähteä käymään Espoossa tutustumassa Suomen pääkonttoriin ja samalla hakemassa minulle tarkoitettu mittalaite sekä vähän muutakin tavaraa. Saatuani kaikki tavarat ja, kun firman esittely oli pidetty, minun pitikin jo lähteä takaisin lentokentälle. En tiedä, olinko sen verran epäilyttävän näköinen kaljuni ja rotsini kanssa, mutta jostain kumman syystä jouduin turvatarkastuksessa erityissyyniin niin Oulussa kuin myös Helsinki – Vantaan -lentokentällä. Noh, on tuokin nyt koettu.

Seuraavalla viikolla olikin jo lähtö työporukan kanssa koulutukseen Vuokattiin kahdeksi yöksi. Reissuun lähdettiin avoimin mielin, mutta myönnettäköön, että saattoihan sitä olla lievä jännitys päällä, kun en ollut tavannut työkavereistani aiemmin kuin muutaman. Ensimmäinen ilta (kuten myös muut illat) meni leppoisissa tunnelmissa tutustuessa porukkaan yömyöhään saakka. Siellä jutellessa muiden kanssa porukka tuntui oikeasti olevan kiinnostunut, että mikäs pohjoisen ihme meille on tullut töihin ja minkälainen tyyppi hän on miehiään.

Seuraavana aamuna olikin aikainen herätys, jotta ehdin syödä aamupalan hotellilla ennen koulutuksen alkua. Itse koulutus oli tarkoitettu meille kunnossapitoinsinööreille, aiheena erilaisten palveluiden ja ratkaisujen myynti asiakkaille. Tähän voisi laittaa, jonkun vitsin (diplomi-)insinööreistä myyntityössä, mutta sehän olisi itseironiaa, mitä me emme harrasta. Kotimatkalla ajattelin, että on tämäkin eräänlainen tapa viettää Wappua.

Näiden keveiden ensimmäisten kahden viikon jälkeen alkoi pehmeä laskeutuminen oikeisiin töihin. Eräs IT-guruistamme ryhtyi opastamaan minua ohjelmistojen käytössä - miten otan yhteyden palvelimeen ja mitä teen ongelmatilanteessa. Nyt olenkin viikottain tarkistanut, että järjestelmämme toimivat asiakkailla ja olen ollut tarvittaessa ongelmatilanteissa yhteydessä IT-tukeen.

Välillä pitää myös kouluttautua

Tuli toukokuun puoliväli ja sehän tiesi sitä, että pääsin SKF:n järjestämään ykköstason värähtelyanalysoijien pätevöintiin valmentavaan koulutukseen. Koulutuksen aiheet olivat tuttuja minulle jo entisestään niin koulunpenkiltä kuin myös aikaisemmasta työkokemuksestani Fortum Power & Heatilla, jossa Joonas Ilonen opasti minua värähtelymittausten ja -analysoinnin ihmeelliseen maailmaan. Huomasin, että tuossa VA1 koulutuksessa käydyt aiheet olivat täysin samoja, ja osittain mentiin jopa syvemmälle, mitä minulle on koulussa opetettu. Koulutuksen lopuksi järjestettiin Mobius Instituten sertifiointikoe, joka meni heittämällä läpi vaikka tentin jälkeen pohdin, että se meni varmaan penkin alle. Syksyllä odottikin VA2 koulutus, joka meni taas astetta syvemmälle, ja siellä tulikin monta uutta asiaa vastaan, mutta siitäkin selvittiin läpi, ja sertifikaatti onkin nyt taskussa.

Tuonneko pitäisi kiivetä?

Kesäkuun tullessa alkoi myös asiakkaiden luona käyminen niin Vaasassa, Keravalla, Rukalla kuin myös Sallassa. Vaasassa pääsin tutustumaan erääseen konepajaan ja siellä tehtäviin mittauksiin työstökeskuksille. Työstökoneethan on sinällään mukavia ja helppo mitata, kun itse sai olla koneen ulkopuolella ja aina välillä kävi vain siirtämässä anturin paikkaa karalla. Työstökoneen moottoria mitatessa kävi hassusti, kun päätin istahtaa palkille mittauksen ajaksi. En vaan ajatellut, että se palkki oli hyvin vahvan lastuamisnestekerroksen peitossa. Neste imeytyi työhousujen ja boksereiden läpi, ja eiköhän sen seurauksena koko takamukseni ollut yhtähyvin öljytty kuin turkkilaisella öljypainijalla. Ei nämä insinöörihommatkaan ole aina kovin siistejä.

Rukalla ja Sallassa ollessamme pääsin tutustumaan hiihtohissien mittaamisen ihmeelliseen maailmaan. Sähkömoottoreiden ja vaihteistojen mittaukset olivat jo minulle tuttua hommaa, mutta uutena tuttavuutena tulivat kääntöpyörät, joiden mittaaminen oli oma taiteenlajinsa. Niiden mittaamista varten pääsi kiipeämään tikapuita pitkin parhaimmillaan yhdeksän metrin korkeuteen. Myönnettäköön, että turvavaljaista huolimatta hieman jännitti, sillä repussa oli mukana analysaattori ja alhaalla oli pehmusteena ainoastaan nurmikko. Noista korkeuksista oli kyllä ihan hienoa fiilistellä maisemia ja nauttia Suomen luonnosta vaikka vesisade pääsi viimeisien mittausten aikana yllättämään.

BLOGI_VÄLKKY

Lomakausi

Heinäkuu saapui ja niin saapui myös suurimman osan suomalaisen lomat. Ravintoloiden terassit olivat täynnä jo keskellä päivää ja konttorirakennukset olivat taasen autioituneet kuin Prypjat vuoden 1986 jälkeen. Allekirjoittaneella oli kaksi vaihtoehtoa, joko olen yksin konttorilla tai sitten teen kotoa käsin töitä. Päädyin ratkaisuun, että vuorottelen noiden kahden välillä. Se oli yllättävän mukavaa, kun aamulla heräsi niin sai vain tallustella keittiönpöydän ääreen, avata läppärin ja laittaa viereen kahvinkeittimen tiputtamaan sitä mustaa jumalten nektaria. Niinä päivinä, kun halusi vaihtelua ja asunnon neljä seinää alkoivat ahdistamaan, niin ei se ollut kuin hypätä bussin kyytiin tai kävellä keskustaan ja viettää päivä konttorilla.

Onnekseni minulle oli annettu hyvä määrä hommaa heinäkuuksi niin aika kului kuin siivillä töitä tehden. Pääsin rakentamaan asiakkaalle mittaustietokantaa ja määrittelemään sekä mittausasetukset ja mittapisteet ihan itse. Kylläkin ne asetukset ja mittapisteet tarkisti minua parikymmentä vuotta kokeneempi analysoija ja hän kertoi, että mitä pitää muuttaa ja miten asetukset saa paremmiksi.

Toisena hommana minulla oli Microsoft Teamsin käyttöönotto meidän osastollemme ja siirtää erilaisia tietoja Teamsin sisällä olevaan Planneriin. Pääsin myös opettelemaan PowerAppsien käyttöä ja tekemään ohjelman, mitä pääsee puhelimella ja tietokoneella käyttämään, kun tehdään siisteyshavaintoja. 

Vapaa-ajan ei tarvitse olla pelkästään hotellihuoneessa makoilua

Yksi kunnolla mieleeni jääneistä sattumuksista kesän 2019 osalta tapahtui Espoossa. Olin tullut firman kämpille työpäivän jälkeen ja ajattelin, että menen parvekkeelle ottamaan aurinkoa, kun kerran oli sen verran hyvä ilma. Oltuani noin puolisen tuntia parvekkeella yhtäkkiä parvekkeen oven ikkunaan koputettiin. Siinä säikähdyksestä toipuessani älysin, että - ei hitto - siivoajat ovat tulleet tänne, ja he vain päättivät ilmoittaa tuolla tavalla tulostaan. Enhän minä kehdannut jäädä sinne kämpille, sillä näytin varmasti samalta kuin peura, joka tuijottaa auton ajovaloja keskellä pimeää maantietä. Ajattelin sitten hyödyntää sen ajan, mitä siivoajat ovat siellä lähtemällä lenkille. Jossain kohtaa käännyin kuitenkin harhaan ja löysin itseni Kauniaisista, ja lenkille tulikin pituutta vähän yli 23km. Jalat olivat tuon jälkeen pikkuisen hapoilla.

Myös rakas Teekkaritalo täällä Oulussa vaati huomiota muun muasaa paljun kunnostamisen yhteydessä, grillin sisustan uudelleen muuraamisessa sekä terassin pintakäsittelyssä. Se oli mukavaa pientä iltapuhdetta töiden vastapainoksi, kun pääsi tekemään myös käsillään töitä ja tiesi, että ihmiset pääsevät sen kautta myös nauttimaan myöhemmin syksyllä näistä parannuksista ja korjauksista. Muuraaminen oli siitä hauskaa, kun kaverit sanoivat, että sie saat hoitaa muuraamisen, koska sulla on siitä eniten kokemusta. Noh, oma kokemukseni rajoittui siihen, että olin nähnyt televisiossa, kun Remontti-Reiska muurasi jotain. Hyvin se kyllä loppujen lopuksi onnistui, mutta en minä silti lähtisi muuraaman omaan kotiin takkaa tai muutakaan tulipesää.

Top 3. mieleen jäänyt vapaa-ajanaktiviteetti tapahtui Sallassa yöpyessämme. Saimme työkaverini kanssa idean, että lähdetään heittämään frisbeegolfia, kun kerta ratakin on majoituksen vieressä. Emme vain tienneet sitä, että se rata menee tunturia pitkin. Saimme sitten patikoida tunturia ylös alas, koska aina ne heitot eivät menneet niin kuin piti. Muuten kiva rata, mutta mäkäräisiä oli liiaksi asti.

Ei niiden työreissujen vapaa-ajan tarvitse olla pelkästään hotellihuoneessa makoilua, vaan sitä pystyy kehittämään vaikka ja mitä toimintaa, jos vain on mielikuvitusta!

BLOGI_VÄLKKY3

Maisemia Rukalta

Uusimmat artikkelit

27.10.2020 | Alan Uutiset

Valmetin Q3 tulos vakaa – vahva kehitys Papereissa jatkui

Konepajayhtiö Valmetin tilausmäärät laskivat odotetusti kolmannella kvartaalilla, mutta vertailukelpoinen liiketulos nousi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. 

Liikenteen päästöt puoleen 2030 mennessä – laaja keinovalikoima avuksi

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama fossiilittoman liikenteen työryhmä on antanut suosituksensa siitä, miten kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä ja pudottaa nollaan vuoteen 2045 mennessä. Työryhmä on tarkastellut myös keinoja, joiden avulla kansainvälisen meri- ja lentoliikenteen päästöjä voitaisiin vähentää Suomessa.

22.10.2020 | Tutkimus ja koulutus

LUT: Uutta rakennusmateriaalia teollisuuden sivuainevirroista

Teollisuuden sivuainevirroista on kehitetty Urban Infra Revolution -hankkeessa rakentamiseen soveltuvia, ekologisia ja 3D-tulostettavia geopolymeerikomposiitteja. Materiaaleja testataan Lappeenrannassa junaradan meluesteessä. Hankekonsortio pyrkii luomaan materiaaleille kannattavan liiketoimintaekosysteemin.

HSY: Häiriöttömämpää viemäröintiä pumppaamosaneerauksilla

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpumppaamo Vantaan Ylästöntiellä uusitaan. Pumppaamon kapasiteetti nousee ja samalla se uudistuu teknisesti. Pumppaamojen ja viemäreiden saneerauksella parannetaan toimintavarmuutta ja vähennetään häiriöitä, joista pahimmillaan voi syntyä jäteveden ylivuoto maastoon tai vesistöön.

SSAB:n Raahen-tehtaalla kokeiltiin lisätyn todellisuuden hyödyntämistä asennustyön valvonnassa

SSAB:n Raahen-tehtaan nauhavalssaamon vuosihuollossa otettiin kesällä digiloikka, kun asennustyön valvonnassa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa lisättyä todellisuutta (AR). Tämä mahdollisti sen, että kyseistä asennustyötä yleensä valvovan asiantuntijan ei tarvinnut matkustaa Saksasta SSAB:n tehtaalle Raaheen, vaan hän pystyi seuraamaan ja ohjaamaan työtä AR-lasien kautta, jotka oli kiinnitetty tehtaan oman asennusvalvojan kypärään.

20.9.2020 | Kumppaniartikkeli

Somotec: Lisää kulumiskestävyyttä tuotantoprosessiin

Teollisuuden kasvavat kilpailukyky- ja tehokkuusvaatimukset sekä usein raskaat käyttöolosuhteet edellyttävät laitteiden kulutuksen- ja korroosionkestävyyden jatkuvaa parantamista.

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönotosta. Sen mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.