https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 30.3.2020

Älykkäät ja omavaraiset kiinteistöt – vastuullisuuden ja kestävän kehityksen tie

Tämän hetken kuumimpia puheenaiheita ovat ilmastonmuutos, hiilineutraalius ja vastuullisuus. Asiaa voidaan lähestyä lukemattomilta kanteilta liikenteen sähköistyksestä lihansyöntiin. Tosiasia on, ettei mikään yksittäinen muutos riitä, vaan asiaa pitäisi lähteä järkevästi suunnittelemaan niistä lähtökohdista, joilla on suurin vaikutus ilmastonmuutokseen ja mitkä ovat järkevästi toteutettavissa lyhyellä aikavälillä muut hyödyt huomioiden.

Jussi Niinimäki, CTO, Partner

Prosessiturva Oy

Yhtenä lähtökohtana on kiinteistöjen ja laitosten energiatehokkuuden parantaminen. Meillä on lukemattomia iäkkäitä kiinteistöjä, jotka ovat melkoisia energiasyöppöjä. Korjausvelkaa on jopa yli 10 prosenttia koko rakennuskannan arvosta. Uusissa rakennushankkeissa sekä vanhojen saneerauksissa kantavana voimana tulisi olla älykkäät ja energiatehokkaat ratkaisut. Näitä ovat muun muassa uusiutuvan energian hyödyntäminen sähkönkulutuksessa, lämpöpumppuratkaisut lämmityksessä ja jäähdytyksessä, digitalisaation ja automaation hyödyntäminen rakennuksen ohjauksissa sekä energian varastointimahdollisuudet.

Kiinteistöjen älykäs optimointi automaation kautta on helposti toteutettavissa nykypäivänä. Rakennusta voisi verrata vaikkapa tehtaaseen – mitä optimoidumpi ja stabiilimpi prosessi, sitä kustannustehokkaampi ja laadukkaampi on lopputulos. Suurien kiinteistöjen valaistuksen, lämmityksen ja ilmanvaihdon optimoinnilla saavutetaan jo huomattavia säästöjä vuositasolla. Kun lisätään yhtälöön uusiutuvan energian hyödyntäminen ja energian varastointi, saadaan edelleen hyötyjä kasvatettua ja kustannuksia pienennettyä.

Sähkövarastot, kuten esimerkiksi akustot, toimivat uusiutuvan energian, kuten aurinkoenergian varastoina, kun kaikkea tuottoa ei välttämättä pystytä kokoaikaisesti hyödyntämään. Akustoa voidaan varata verkosta sähkön ylituotannon aikana, jolloin sähkö on halvempaa ostaa ja toisaalta turvautua akustoon varattuun energiaan kalliimman sähkön aikana.  Akusto toimii myös sähkönjakelun häiriötilanteissa turvana, jolloin kiinteistö toimii omavaraisesti omassa mikroverkossa.

Sähkövarastot voivat myös toimia kantaverkossa virtuaalisina voimalaitoksina, joita hyödynnetään kysynnän joustossa ja reservimarkkinoilla. Ylituotannon aikana sähkö varastoidaan akustoihin, ja kulutuspiikkejä taas voidaan tasata ottamalla akustoista tarvittava reservi. Akustojen yleistyessä päästään varavoimalaitoksista eroon ja tuotantolaitoksia voidaan ajaa koko ajan parhaan hyötysuhteen kuormalla. Sähkövarastoina akustojen lisäksi voivat toimia myös muut kiinteistön sähkökuormat, kuten isot vesivaraajat.

Hankinta- ja investointipäätöksiä helpottamassa on saatavilla malli, jossa koko kiinteistön energianhallintajärjestelmä ja ylläpito on toteutettu kokonaispalveluna. Reservimarkkinassa toimiva akusto tuo säästöjen lisäksi tuottoja omistajalleen, ja usein investoinnin takaisinmaksuaika onkin melko lyhyt.

Keinoja vastuullisuuden ja kestävän kehityksen polulle on olemassa monia, eikä Suomessa mikään jää osaamisen puutteesta kiinni. Tehdään oma osamme talkoisiin niistä lähtökohdista, joissa niin laadulliset kuin ilmastolliset hyödyt toteutuvat.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.