https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 12.2.2019

Sähkötyöturvallisuus sulaketta vaihdettaessa

Sähkötyöturvallisuusstandardi SFS6002 ottaa kantaa monen muun asian ohella myös sulakkeen vaihtoon. Kuka saa tehdä, minkälaisessa laitteistossa ja millä välineillä?

Jenna Kauppila

Jenna Kauppila

Sähköinfon sähkötekniikka- ja valaistusasiantuntija

Jos työhön liittyy riskejä, on ammattitaitovaatimus aina kovempi ja työssä vaaditaan enemmän suojavarusteita. Joissakin tapauksissa pitää vaihtotyöhön olla myös sähkötöiden johtajan tai käytön johtajan lupa sekä kirjallinen työohje. Maallikolle sallitut sulakkeen vaihdot eivät nekään ole aina täysin turvallisia. Sähköalan ammattilaisella onkin vähintään moraalinen neuvontavelvollisuus laitteiston turvalliseen käyttöön ja esimerkiksi sulakkeen vaihtoon liittyen, jotta vähemmän sähkön vaaroja ymmärtävä maallikko osaa tehdä työn turvallisesti.

Suomalainen lainsäädäntö pitää sulakkeenvaihtoa laitteiston käyttötyönä. Tämä voi saada homman kuulostamaan helpolta ja turvalliselta, vaan sitä se ei aina välttämättä ole. Sulakkeenvaihto voi pahimmillaan olla todella vaarallinen toimenpide. Sähkötyöturvallisuusstandardi edellyttää joihinkin sulakkeenvaihtotöihin sähköalan ammattilaista tekijäksi. Aina, kun vaihtoon liittyy erityisiä riskejä, on tekijän oltava ammattilainen. Tällaisia ovat esimerkiksi suurjännitesulakkeen vaihdot aina ja pienjännitteelläkin, kun laitteiston tai varokkeen rakenne on erityisen vaarallinen ja valokaaren tai sähköiskun vaara on suuri. Laitteistot, joissa kosketussuojaus puuttuu vaihtotyön aikana, ovat myös vain sähköalan ammattilaisen töitä. Jos laitteistossa on osittainen kosketussuojaus, voidaan harkita maallikollekin opastamista työn vaarallisuuden ja henkilön osaamistason mukaan – jopa kahvasulakkeen vaihto voidaan opastaa.

Kotitalousympäristössä, jossa oletuksena on, että käyttäjä ja sulakkeen vaihtaja on maallikko, ei tällaisia vaarallisia rakenteita ole – tai ei ainakaan pitäisi olla. On hyvä muistaa, että jos kosketussuojia jää huollon yhteydessä laittamatta paikoilleen tai sulakekansia rikkoontuu käytössä, voi laitteisto muuttua hengenvaaralliseksi niin, että tuttu ja turvallinen sulakkeen vaihto on sekin vaarallista niin maallikolle kuin ammattilaisellekin. Sähköalan ammattilaisella on – tai pitäisi olla paremmat edellytykset ammattitaitonsa turvin tunnistaa vaaranpaikat, kunhan vain on hereillä ja valppaana.

Työpaikalla sulakkeen vaihtotyön turvallisuudesta on vastuussa työnantaja. Työnantaja tai toiminnanharjoittaja, jonka vastuulla laitteistot ovat, tulee huolehtia niiden turvallisuudesta ja rakenteesta niin, että ne esim. kosketussuojauksen osalta täyttävät niitä käyttävien henkilöiden ammattitaitoa vastaavat vaatimukset. Käytön johtaja- kohteessa tämä huolehtiminen on selkeästi käytön johtajan vastuulla. Käytön johtaja ottaa kantaa siihen kuka saa tehdä ja mitä saa tehdä. Käytön johtajan tulee huolehtia laitteiston ammattitaitovaatimusten ja sitä käyttävän henkilöstön ammattitaidon vaatimusten yhteensovittamisesta. Jos nämä eivät kohtaa toisiaan, on käytön johtajan puututtava asiaan ja parannettava laitteiston turvallisuutta ja tarvittaessa pohdittava käyttöhenkilöstön ammattitaidon riittävyyttä. Jos opastamalla ei riittävää ammattitaitoa laitteiston käyttöön voida hoitaa, on käyttöön hankittava riittävän ammattitaitoisia tekijöitä joko rekrytoimalla tai ostamalla tällaista osaamista ulkoisena palveluna.

Meille sähköalan ammattilaisille on moni asia lähes itsestään selvyys. Me tiedämme, että jos tulppasulakkeen kannesta puuttuu lasi tai jos se kannen posliini on rikkoontunut alla olevan metallin ollessa näkyvissä, ei siihen pidä koskea – ei ainakaan paljain käsin. Lasikannen puuttumisen voi maallikko hoksatakin, mutta halki olevan kannen vaaraa ei monikaan oivalla. Se näyttää olevan metallista runkoa, kuten mikä tahansa keskuksen muu runko osa ja lisäksi se voi olla vielä joskus vaikeasti huomattavissa ja tappavan vaarallinen. Kannattaa neuvoa näitä asioita ehkä jopa mieluummin liioitellusti kuin uskotella itselleen, että kyllähän nämä kaikki tietää ja tuntee. Kun olen aika moneltakin maallikolta asiaa kysynyt, niin vastaukset ovat yllättäneen – siispä mieluummin neuvon perusteellisesti kuin että kuulisin ikäviä uutisia jälkeen päin. Neuvokaa ja tehkää itsekin ajatuksen kanssa ja turvallisesti.

Uusimmat artikkelit

2.4.2025 | Alan Uutiset

Suomi on EU:n ykkönen sähkönkulutuksessa

Suomalaiset kuluttavat sähköä lähes kolme kertaa enemmän kuin EU:n keskiarvo, selviää Eurostatin tilastoista. Suomessa mitattiin myös eniten negatiivisia pörssisähkön hintoja Euroopassa viime vuonna.

Patria investoi 40 miljoonaa euroa panssaroitujen ajoneuvojen tuotantoon

Patria tekee 40 miljoonan euron investoinnin tehostaakseen ja laajentaakseen Hämeenlinnan tuotantolaitoksen panssaroitujen ajoneuvojen tuotantoa.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.