https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 30.11.2023

Kohti uusiutuvaa omaisuuden hallintaa?

Trendit ohjaavat yritysten toimintaa, halusimme tai emme. Samoin erilaiset sääntelyt ja standardit.

Kohti uusiutuvaa omaisuuden hallintaa?

Ville Ojanen
Professori, Tuotantotalous, Erityisesti Teolliset Innovaatiot Lut-yliopisto

Vaikutukset ovat joko suoria tai epäsuoria. Osaltaan nämä näkyvät meillä yliopistomaailmassakin vaikkapa yrityksiin tehtävissä lopputöissä. Esimerkiksi hiilijalanjäljen laskentaan paneutuvia diplomitöitä on viime aikoina teetetty paljon eri toimialoille. Ei pelkästään siksi, että se on trendikäs aihe, vaan ne ovat vastanneet koettuun tarpeeseen. Myös tekoälyyn liittyvät aiheet ovat ymmärrettävästi olleet suosittuja.

KUNNOSSAPITOON JA OMAISUUDEN hallintaan vaikuttavia kehityskulkuja ja näkökulmia ovat viime vuosina olleet esimerkiksi kestävä kehitys ja kiertotalous, lainsäädäntö ja regulaatiokehitys, uusien teknologioiden nousu, asiakasnäkökulman
huomiointi, ekosysteemit ja alustaratkaisut, sekä palvelullistuminen. Teknologiakehitys on tuonut kunnossapitoon paljon uutta, mikä on näkynyt vaikkapa sensoroinnissa, analytiikassa ja robotiikassa.

Samoin kunnossapidon tärkeyttä ja roolia on täytynyt miettiä uudella tavalla osana tuotantojärjestelmän elinkaarta ja kestävää kiertotaloutta, huomioiden eri sidosryhmien vaatimukset. YRITYSTEN TÄYTYY TARKKAAN puntaroida, mitä trendejä kannattaa erityisesti lähteä seuraamaan (ja mitä on pakko).

Monet yllä mainituista asioista voivat tarjota merkittäviä hyötyjä esimerkiksi datan jakamiseen, mutta toisaalta ne eivät saisi liikaa edelleen monimutkaistaa kunnossapidon operatiivista päätöksentekoa.

Toiminnan ydinajatus ei saa kadota uudistumisen vimmassa ja innovointia ei pidä tehdä vain innovoinnin vuoksi. Mitä hyötyjä ja arvoa tarjotaan asiakkaille ja muille yhteistyötahoille? Innovaatiohan tarkoittaa muutosta. Kunnossapidossa muutoksen tasot ja innovointitavat voivat vaihdella teknisistä pikkuparannuksista laajoihin ekosysteemi-pohjaisiin omaisuuden hallinnan innovaatioihin, mitkä ravistelevat toimialaa. Molempia tarvitaan.

YKSI MIELENKIINTOINEN NÄKÖKULMA innovaatiotoiminnan kehittymiseen on myös standardien merkityksen nousu. Nykyinen hallitus on 2023 hallitusohjelmassaan ilmoittanut myös Suomen kansallisen standardointistrategian laatimisesta, minkä
tarkoituksena on standardoinnin roolin vahvistaminen suomalaisten yritysten kilpailukyvyn edistämisessä. Globaalin kilpailun
vallitessa EU-tasolla on kehitetty ja tullaan kehittämään sääntelyä ja standardeja liittyen muun muassa datan jakamiseen ja
tekoälyyn. Standardointiosaamiseen ja sen merkitykseen yritysten kilpailukyvyn ja innovoinnin lähteenä täytyykin Suomessa
kiinnittää entistä enemmän huomiota, myös kunnossapidossa ja omaisuuden hallinnassa. Tämän lisäksi on muistettava, että kunnossapidossakin innovaatiotoiminnalla tulee aina olla tarkoitus, ja kaiken kehitystoiminnan tulisi olla vastuullista ja eettisesti kestävää.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.