https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 30.10.2019

Kunnossapidon kehittyminen tulevaisuudessa nuoremman alanharrastajan silmin

Hieman harmaantunut tukka, rauhallinen luonne, 40 vuotta saman työnantajan palveluksessa, tuntee koneiden sielunelämän läpikotaisin, todellinen konekuiskaaja. Tällainen kuva piirtyi mieleeni, kun pohdin vanhan liiton kunnossapidon huippuosaajaa. Henkilöä, jonka pettämätön ammattitaito on hankittu kuuntelemalla, seuraamalla ja tekemällä.

erkki_Mäkelä

Erkki Mäkelä

Business Manager | Industrial Services, Southern Finland at Lassila & Tikanoja Oyj

Jos taas mietin tämän päivän sekä erityisesti huomisen kunnossapitoa, vaihtuu mieleni rauhallinen saaristomaisema huomattavasti hektisempään vilkkuvalojen täyttämään näkyyn. Vaihtuvat työnantajat, digitalisaatio, teknologian voimakas kehittyminen, analytiikka ja koneoppiminen, raju kilpailu osaavista tekijöistä… Jatkuva muutos, johon sisältyy paljon haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia,joiden realisoiminen vaatii meiltä toimenpiteitä ja onnistumisia.

Vaihtuvat työnantajat – Tällä viittaan saman työnantajan leivissä vietettyjen urien lyhentymiseen, jolloin 40 vuotta kokemusta ja osaamista tietyn tuotantolaitoksen koneiden kunnossapidosta kerääviä henkilöitä on tulevaisuudessa enää hyvin harvassa, jos ollenkaan. Meidän tulee saada huoltohistoria hyvine raportteineen haltuun sekä henkilöiden perehdytys tikkiin. Samalla osaamista tukemaan pitää pystyä tuomaan uusia ratkaisuja kuten analytiikkaa ja esimerkiksi lisättyä todellisuutta. Joku voisi kutsua tätä myös tehokkuuden parantamiseksi.

Digitalisaatio, analytiikka, koneoppiminen – Digitalisaatiosta on puhuttu viimeiset vuodet kyllästymiseen asti, mutta sen mukanaan tuomat mahdollisuudet ja hyödyt ovat kiistattomia. Analysoimalla koneiden käyntiä voidaan etukäteen tunnistaa tulevia vikoja sekä varoittaa näistä käyttäjiä. Tämä mahdollistaa taas huoltojen paremman suunnitelmallisuuden ja sitä kautta tehokkuuden koko tuotannossa. Mobiliteetti taas lisää joustavuutta ja tehokkuutta. Toisaalta uudet digitaaliset ratkaisut vaativat kunnossapitäjiltä uudenlaista osaamista, joka vaikuttaa henkilöiden osaamisprofiiliin.

Teknologian voimakas kehittyminen – Enemmän automatiikkaa ja sähköistä ohjausta. Mahdollisuus visuaalisten tarkastusten tekemiseen uudella kamerateknologialla laitteiston purkamisen sijaan. Tässä pari esimerkkiä, joilla voidaan parantaa toiminnan tehokkuutta, kustannustehokkuutta ja turvallisuutta uuden teknologian avulla. Toisaalta niillä on myös selkeä vaikutus päivittäiseen kunnossapitotyön suorittamiseen sekä osaamisvaatimuksiin.

Jos mietitään kunnossapitoalan kehitystä ja tulevaisuutta laajempana kokonaisuutena, on viimeaikainen kehitys ollut mielestäni erittäin positiivista. Alan arvostus on lisääntynyt, kunnossapidon sekä muiden eri funktioiden väliset rajat ovat pikkuhiljaa hävinneet, joka on osaltaan laajentanut tehtävänkuvia, mutta myös lisännyt kunnossapidon osaamista ja arvostusta. Kunnossapito mielletään minusta entistä paremmin elintärkeäksi osaksi tuotanto-omaisuuden arvon hallinnassa ja kehittämisessä. Toisaalta uskon, että teknologioiden monimutkaistuessa myös aikaisemmin vallassa olleet kaiken osaajat tulevat häviämään ja osaamista tullaan hakemaan entistä suppeampiin alueisiin, jolloin kunnossapidonkin osalta todennäköisesti ydinkumppaneiden tärkeys tulee lisääntymään.

Minä näen edessäni äärimmäisen mielenkiintoisen ja todella vahvasti kehittyvät alan, joka parantaa jatkossa teollisuutemme kilpailukykyä. Mutta ovatko koneoppiminen, analytiikka ja lisätty todellisuus vain johtoa ja kehityspuolta kiinnostavaa tulitusta? Miten me varmistamme, etteivät ne tee päivittäisistä työtehtävistä aikaisempaa rutiininomaisempia ja tylsiä? Miten varmistamme potentiaalisten työntekijöiden kiinnostuksen kunnossapidon käytännön tekemiseen myös jatkossa? Nämä ovat mielestäni suurimpia haasteita sekä tärkeimpiä keskustelun aiheita mietittäessä kunnossapitoalan kehittymistä tulevaisuudessa.

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.