https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 26.8.2019

Ennakointi lisää elinkaarta

Kunnossapidon tehtävänä on varmistaa, että tuote täyttää asiakasvaatimukset koko elinkaarensa ajan. Ennakointi vähentää katkoksia tuotantoprosessissa ja estää korjauskustannusten karkaamista pilviin.

kari-ojala

Kari Ojala, tehtaanjohtaja, SSAB

Mittaus- ja tietojenkäsittelyteknologian kehittyminen mahdollistaa reaaliaikaisen laitteiden kunnon analysoinnin ja huoltotoimenpiteiden sijoittamisen oikeaan ajankohtaan.

– Kun ollaan perillä siitä, missä kunnossa laitteisto on, voidaan ehkäistä yllättäviä vikoja ja tuotannon katkoksia. Oli kyse mistä teollisuudenalasta tahansa, ennakoimattomat huoltotoimenpiteet ovat yleensä kalliita operaatioita, tehtaanjohtaja Kari Ojala SSAB:ltä sanoo.

Kunnossapidon optimaalinen ajoitus pidentää myös laitteiston käyttöikää.

– Ennakoivan kunnossapidon avulla laiteinvestoinneista saadaan kannattavampia. Laite ostetaan tiettyyn tarpeeseen ja siitä luovutaan, kun käyttö ei enää ole taloudellisesti järkevää. Kun laitteistoa huolletaan säännöllisesti koko käytön ajan elinkaaren alkuvaiheesta lähtien, koneet saadaan loppuvaiheen pienillä modernisoinneilla valjastettua teollisuuden käyttöön huomattavasti pidemmäksi aikaa, Ojala toteaa.

– Laitteiden elinkaaren pidentäminen on kustannusten minimoimisen lisäksi myös ekoteko. Kunnossapito pitäisikin nähdä kiinteänä osana tuotantoprosessia, eikä pakollisena pahana ja irrallisena toimintona. Investointien tarve vähenee, kun hankinnoista pidetään huolta. Ennakoiva kunnossapito maksaa kyllä itsensä takaisin, Ojala lisää.

Laitteiden käyttö ja kunnossapito kulkevat käsi kädessä.

– Uudet digitaaliset työkalut mahdollistavat myös käyttäjien paremman opastuksen laiteystävälliseen toimintaan. Esimerkiksi lisätyn todellisuuden ratkaisujen avulla voidaan nostaa käyttäjien osaamisen tasoa ja helpottaa työskentelyä, Ojala kertoo.

Viime vuosina trendinä on ollut kunnossapitopalveluiden ulkoistaminen.

– Kunnossapito on erottamaton osa organisaation liiketoimintaa, joten yhteistyön sujuvuus on kriittistä ja palveluntarjoajan valinnassa kannattaa käyttää harkintaa. Lisäksi on tärkeää pohtia, voidaanko kaikki saatavilla oleva data antaa ulkopuolisen kumppanin käyttöön, Ojala sanoo.

Samaan aikaan kun saatavilla oleva tieto lisääntyy, sitä valuu organisaatioista ulos päin.

– Suurten ikäluokkien eläköityminen on nostanut kunnossapidon alalla esiin hiljaisen tiedon näkyväksi saamisen merkityksen. Kaikki tieto ei ole teknologiassa, vuosien kokemuksen tuomaa osaamista ei saa koneilla korvattua, Ojala juttelee.

Materiaalimarkkinoilla tapahtuu

Teknologian kehitys näkyy myös teollisuuden tuotannon materiaalikehityksessä.

– Materiaalit menevät eteenpäin jatkuvalla syötöllä. Erityisesti kulutusmateriaalien puolella on otettu suuria harppauksia. Esimerkiksi uudet teräslaadut kestävät kulutusta ihan eri tavalla kuin aikaisemmin, Ojala kertoo.

– Materiaalivalintoja kannattaa pohtia kustannukset ja käyttö edellä. Millaiseen tarkoitukseen laite tulee ja miten paljon laatuun voi satsata, että investointi on kannattava. Markkinoilla on myös hyvin eksoottisia materiaaleja, jotka voivat olla käytössä iita, Ojala lisää.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Mediaplanetin Kunnossapito -julkaisussa

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.