https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 3.10.2018

Koneet, tekoäly ja robotit, entäs me?

Nykyään puhutaan paljon koneiden automaatiosta tekoälyn avulla. Monet perinteisellä teollisuuden alalla työskentelevät pohtivatkin, että mitä tämä tarkoittaa minun arkeeni. Viekö väsymätön robotti tai kone työpaikkani? Energiatoimiala ei ole tässä poikkeus. Käännetään asia toisinpäin, mitä robotti voisi tehdä minun puolesta?

Koneet, tekoäly ja robotit, entäs me?

Joni Räsänen
Tuotepäällikkö
KPA Unicon

Vuorovaikutus - Interact, koneiden kanssa on tähän asti ollut hyvin yksisuuntaista. Laitteita on ohjattu näytöiltä ja näin varmistettu, että se toimii oikein. Koneiden kanssa vuorovaikutus on kuitenkin muuttumassa kaksisuuntaiseksi. Tekoälyn avulla laitteet ja koneet voivat ehdottaa toimenpiteitä ja tehdä jopa itsenäisiä päätöksiä. Valjastamalla robotin omaksi työkaverikseen ja antamalla sille tehtäväksi toistoa vaativat työtehtävät voi vapauttaa aikaa innovointiin.

Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?

Esimerkkinä ja edelläkävijänä on perinteinen valvomotyö. Siinä missä perinteinen valvomo on varustettu kymmenillä piippaavilla ja välkkyvillä näytöillä, missä operaattorin työ koostuu pääsääntöisesti hälytyksiin reagoimisesta. Uuden sukupolven valvomo on aina mukana taskussa tai repussa, tekoäly hoitaa taustalla jatkuvat tehtävät. Operaattori keskittyy parantamaan laitoksien ja tehtaiden tuottavuutta ja puuttuu yksittäiseen hälytyksiin vain tarvittaessa.

Kohti parempia päätöksiä

Puhtaan energian tuotanto muuttuu jatkuvasti, kysyntään on vastattava nopeammin ja joustavammin täysin uusilla tavoilla. Sähköinen liikenne ja älykaupungit muuttavat sähkönkulutuksen malleja, muuttuva sää ja teollisuuden nopeasti liikkuvat varastot säätävät entistä nopeammin lämmitys- ja prosessienergian tuotantotarvetta.

Ympäröivää tietoa meillä on todella paljon ja nyt sitä on viimeistään osattava hyödyntää. Jatkuva vuorovaikutus koneiden ja tiedon kanssa auttaa meitä ymmärtämään jokapäiväisen muuttuvan tilanteen ja ohjaa meitä tekemään parempia päätöksiä puhtaan, vihreän energian puolesta.

Vaikka vuorovaikutus koneiden ja ihmisten välillä muuttuu radikaalisti, ei silti pidä unohtaa perinteistä ihmisten välistä vuorovaikutusta. Nythän meillä on tähän myös enemmän aikaa. Tekoälyn etsiessä laitoksen seuraavaa huollettavaa laitetta, voivat työntekijät keskittyä suunnittelemaan seuraavia parantavia toimenpiteitä. Näitä toimenpiteitä ei aina pystytä löytämään tai toteuttamaan yksin, mutta siihen meitä auttaa avoin vuorovaikutus laajan kumppaniverkoston kanssa.

******

Joni_Rasanen_KPA_Unicon

Blogitekstin kirjoittaja, Joni Räsänen, työskentelee KPA Uniconilla Digitaalisten palveluiden tuotepäällikkönä ja haluaa uudistaa perinteisiä teollisuudenaloja luomalla uusia käytäntöjä ja digitaalisia työkaluja puhtaamman energian puolesta. Tervetuloa Energiamessuille osastolle E604!

ENERGIA 2018 - THE ENERGY EVENT OF FINLAND. 
Energia 2018 on Suomen Suurin energia-alan ammattilaistapahtuma. Energiamessuilla mukana olevat yritykset sekä monipuolinen ohjelma tarjoavat ajankohtaisimman tietopaketin kaikille energia-alan ammattilaisille. Tapahtuma kokoaa 23.-25.10.2018 Tampereelle alan uusimmat teknologiat, laitteet ja ratkaisut, kovimmat asiantuntijat ja tekijät. Messualueella on 350 näytteilleasettajan lisäksi tarjolla runsas määrä laadukasta asiantuntijaohjelmaa. Eri aihealueiden ohjelmalavat kohdennetuin teemoin ja alan johtavien asiantuntijoiden puheenvuorot takaavat tehokkaan ja hyödyllisen messuvierailun.

Katso ohjelma »  

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.