https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 16.6.2020

Teollinen 3D-tulostus: koronakriisin kolme opetusta

Koronakriisi on vaikuttanut maailmaan ennennäkemättömällä tavalla. Pandemia on osoittanut, miten kriisi voi järisyttää yhteiskuntaamme ja talouttamme maailmanlaajuisesti. Tilanne tarjoaa kuitenkin myös arvokasta tietoa siitä, miten teknologialla ja yhteistyöllä voidaan saada aikaan huomattavaa lisäarvoa. 

Markus Glasser, EOS

Markus Glasser

Senior Vice President EMEA, EOS

Covid-19-kriisi on tullut meille kalliiksi, mutta se on myös nostanut esiin suuret hyödyt, joita voidaan saavuttaa uudella teknologialla. Yhtenä esimerkkinä tästä on teollinen 3D-tulostus, joka on osoittautunut erittäin hyödylliseksi pandemian aikana. Seuraavassa on eritelty koronakriisin kolme tärkeää opetusta, jotka liittyvät teolliseen 3D-tulostukseen eli niin kutsuttuun materiaalia lisäävään valmistukseen. 

1. Nopeus ja asiantuntemus yhdistävät toimijoita

Kriisiaikoina yksilöiden ja organisaatioiden on tehtävä yhteistyötä, ja Covid-19-kriisin aikana olemme nähneet tästä esimerkkejä. Kun tartunnan saaneiden määrä kasvoi ympäri maailman, 3D-tulostuksen mahdollisuuksia hyödynnettiin lääkintävarusteiden ja laitteiden nopeassa valmistuksessa. Materiaalia lisäävän valmistuksen osaajat ovat työskennelleet lujasti kehittääkseen ratkaisuja viruksen vastaisen taistelun tueksi.

Lääkinnällisten varusteiden valmistusta varten on järjestetty hajautettuja tuotantosoluja, mikä on helpottanut varusteiden puutetta ja lyhentänyt maskien, visiirien ja hengityslaitteiden toimitusaikoja – vain muutamia sovelluksia mainitaksemme. Esimerkiksi brittiläinen 3T-yhtiö hyödynsi EOS:n maailmanlaajuista kumppaniekosysteemiä valmistaessaan parissa viikossa yli 100 000 visiiriotsanauhaa. Nämä visiirit ovat nyt niiden ammattilaisten käytössä, jotka työskentelevät pandemian eturintamassa. 

Avoin  3Dprint against Corona -alusta  sisältää aiheeseen liittyvää tietoa, onnistuneita projekteja ja tulostusvalmiita tiedostoja, jotka ovat ladattavissa ilmaiseksi. 

2. Terveys ja turvallisuus edellyttävät laatua

Pandemian aikana on kiinnitetty paljon huomiota osien nopeaan valmistettavuuteen, mutta kriisi on osoittanut myös, että kaikilla ei ole mahdollisuutta 3D-tulostukseen ja että kaikki 3D-tulostustekniikat eivät sovellu kaiken tyyppisiin tarpeisiin. Lääkinnällisissä laitteissa osien laadusta ei voida tinkiä.

Laatuvaatimusten täyttäminen myös aikapaineen alla edellyttää teollisen mittakaavaan soveltuvia materiaalia lisääviä valmistustekniikoita ja laajaa asiantuntemusta. 

3. Hauraan toimitusketjun vahvistaminen 

Kriisi on tuonut esiin lisääntyneen globalisaation tuomat haasteet. Viime vuosisatoina ”järjestelmän kannalta olennaisten” tuotteiden kehitys ja tuotanto on keskittynyt eri puolille maailmaa. Tämä aiheuttaa toimitusketjuihin pullonkauloja ja heikentää strategisesti tärkeitä kotimaisia markkinoita ja riippumattomuutta. 

Covid-19 on yhtäältä halvaannuttanut toimialoja ympäri maailman, mutta toisaalta on pakottanut ihmiset entistä innovatiivisemmiksi ja tarttumaan digitalisaation tarjoamiin mahdollisuuksiin. Etätyöstä ja yhteistyösovellusten käytöstä on tullut uusi normaali monille, jotka ovat aiemmin työskennelleet yksinomaan toimistolla. Saman tyyppistä innovatiivisuutta on nähtävissä myös tuotantoalalla. Maailma on yhtäkkiä päätynyt hajautetun valmistuksen skenaarioon, josta on puhuttu pitkään mutta joka ei ole todellisuudessa toteutunut. Tämä sykäys tarjoaa mahdollisuuden, joka on käytettävä hyödyksi. 

Teollisen 3D-tulostuksen avulla voidaan vastata moniin haasteisiin niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Teknologia lisää valmistus- ja tuotantoprosessin joustavuutta, vähentää näin riippuvuutta maailmanlaajuisista tuotantoketjuista sekä pienentää logistiikkakustannuksia. Sen avulla voidaan valmistaa tärkeitä osia erittäin nopeasti ja useilla eri tavoilla, myös kriisiaikoina. 

Yhtenä mahdollisuutena on myös virtuaalisten varastojen rakentaminen. Eri maat voivat käyttää niitä strategisten varautumistarpeidensa mukaan. Keskitettyyn virtuaalivarastoon 3D-tulostusyhtiöt voivat varastoida järjestelmän kannalta olennaisia toiminnallisia osia, jotka ovat tarpeen tullen kaikkien yritysten käytettävissä. Näin yritykset voivat säästää sekä rahaa että varastokapasiteettia. 

Mahdollisuus muutokseen

Käynnissä oleva kriisi voi tarjota yrityksille mahdollisuuden. Kriisi vaikuttaa kaikkiin yrityksiin, mutta ne, jotka toimivat fiksusti, voivat selvitä näistä haastavista ajoista kilpailijoitaan vahvempina. Materiaalia lisäävä valmistus on yksi menestyksen osatekijä, ja se tarjoaa tärkeän mahdollisuuden entistä digitaalisempaan maailmaan koronan jälkeen. 

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.