https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ikääntyminen tuo haastetta ydinvoimalaitoksille

Ikääntyminen tuo jatkuvasti uusia haasteita Suomen toimiville ydinvoimalaitoksille. Olkiluoto 1 ja 2 sekä Loviisa 1 ja 2 on rakennettu jo 70-luvulla, ja niissä on edelleen paljon alkuperäistä tekniikkaa. Kun jotakin menee epäkuntoon, ei varaosien saaminen ole itsestäänselvyys, kertoo Länsi-Suomi verkkolehti.

Sekä Teollisuuden Voiman että Fortumin on toimitettava omat ikääntymisenhallintaohjelmansa Säteilyturvakeskukselle (Stuk) ennen vuoden loppua.

Ohjelmissa on muun muassa esitettävä, miten yhtiöt varmistavat varaosien saatavuuden. Myös henkilöstön ikääntymiseen liittyvät seikat, kuten eläköityvien työntekijöiden tietotaidon siirto on esitettävä ohjelmissa.

Stukin varajohtaja Tomi Routamo ei pidä ikääntymistä suomalaisvoimaloiden turvallisuuden kannalta akuuttina riskinä. Ikääntymisen hallinnan puutteet johtaisivat hänen mukaansa todennäköisemmin käyttöongelmiin.

Varaosien puute saattaa esimerkiksi estää voimalan uudelleenkäynnistyksen vuosihuollon jälkeen. Näin kävi Olkiluodossa vuonna 2011, kun käynnistys viivästyi kolme päivää puuttuvien varaosien vuoksi. Pahimmillaan voimalaitoksiin on haalittava käytettyjä osia ulkomailta käytöstä poistetuista ydinvoimaloista.

Stuk patistaa voimayhtiöitä myös esittämään, miten ne estävät väärennettyjen osien asennuksen ydinvoimalaitoksiin.

–  Väärennökset eivät ole olleet erityinen ongelma Suomessa, mutta maailmalla on tapauksia ollut, joten siihen mahdollisuuteen on suhtauduttava vakavasti, Routamo sanoo artikkelissa.

Ikääntymisen hallintaohjelma

Luvanhakijan on toimitettava uuden ydinlaitoksen käyttölupaa hakiessaan STUKille hyväksyttäväksi ydinlaitoksen ikääntymisen hallintaohjelma, jota noudatetaan ydinlaitoksen käytön aikana. Ohjelmassa on esitettävä ydinlaitoksen ikääntymisen hallinnan toimintaprosessi muun muassa seuraavien tekijöiden osalta:

- Ikääntymisen hallinnan organisointi (vastuut, tehtävät, koordinointi)

- Ikääntymisen hallinnan tuloksellisuuden mittaaminen (esimerkiksi laitososien vikatrendit ja vesikemian parametrit ja muut vastaavat tekijät, joiden perusteella voidaan arvioida laitososien käyttökuntoisuuden kehityssuuntaa pitkällä aikavälillä)

- Kunnonvalvonnan ja kunnossapidon palautetiedon, muiden ydinlaitosten käyttökokemusten ja ikääntymiseen liittyvän tutkimustiedon hyödyntäminen laitososien ikääntymisen hallinnassa

- Laitososien ikääntymisen hallinnan suhde turvallisuusmerkitykseen (esimerkiksi kunnonvalvonta- ja kunnossapitolaajuuden määrittely laitososan turvallisuusmerkityksen perusteella)

Ikääntymisen seurantaraportti

Luvanhaltijan on ydinlaitoksen käytön aikana toimitettava vuosittain STUKille tiedoksi laitososien ikääntymisen hallinnan seurantaraportti vuoden ensimmäisellä kolmanneksella.

Seurantaraportissa on esitettävä ikääntymisen hallintaan kuuluvista laitososista seuraavat tiedot:

- vikojen lukumäärien ja vikatyyppien kehityssuunta pitkällä aikavälillä

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.