Kaasuvuodot esiin uutuustekniikalla
Hiilivetykamera tuo esiin paljain silmin näkymättömät kaasuvuodot. Uusi tarkastus tehostaa huimasti petrokemian teollisuuden ja biovoimalaitosten kunnonvalvontaa.
- Uusi kamera tuo esiin silmille näkymättömät kaasuvuodot laipoista, putkistoista, painelaitteista, kokonaisista laitoskokonaisuuksista, Inspectan toimialapäällikkö Jorma Huttunen kertoo.
Kaasuvuotojen havainnointiin tarkoitettu infrapunakamera ei ulkoisesti juuri poikkea tavallisesta videokamerasta. Kuvaustekniikka taas on läheistä sukua lämpövuotojen etsimiseen käytetylle infrapunakameralle.
- Suurin ero on kaasukameran jäähdytetty detektori, Huttunen kertoo.
Kameran -200-asteiseksi jäähdytetty, erittäin herkkä kuvailmaisin loihtii kameran LCD-näytölle videokuvan, joka paljastaa 20 eri hiilivedyn ja haihtuvan orgaanisen yhdisteen (VOC) silmin näkymättömät vuodot. Näytöllä näkyvät muun muassa metaanin, bentseenin ja etanolin synnyttämät pienetkin kaasusuihkut vuotokohteesta.
Hiilivetykamera sopii moniin tarkastuksiin, öljynjalostamoilta ja -porauslautoilta aina voimalaitoksiin. Nykyisin monissa laitoksissa onkiinteitä kaasu-ilmaisimia. Ilmaisinverkkoja täydentävät tarkastuskierrokset haistelijalaitteen kanssa.
- Hiilivetykameralla vuotojen etsiminen on aiempaa nopeampaa ja turvallisempaa, lupaa Huttunen.
Esimerkiksi öljynjalostamolla on tuhansia kilometrejä putkistoa sekä lukemattomia laippoja, venttiilejä ja liitoksia. Perinteisillä tarkastusmenetelmillä mittausanturi täytyy viedä kosketusetäisyydelle tarkastuskohteesta. Hiilivetykameralla tarkastus voidaan tehdä etäältä. Laajojen laitosten tarkastukset nopeutuvat huimasti, eikä prosessia tarvitse tarkastuksen ajaksi pysäyttää. Myös tarkastajan työturvallisuus paranee, kun kaasuvuodot muuttuvat silminnähtäviksi.
- Hiilivetykamera helpottaa huomattavasti elämää esimerkiksi petrokemian teollisuudessa ja kaasuvoimaloissa. Kun laitosta ajetaan ylös seisokin jälkeen, saadaan vuodot heti kiinni.
Kaasuvuodot havaitseva kamera on kymmenien tuhansien eurojen investointi. Inspecta tuo ensimmäisenä Suomessa hiilivetykameran palveluna teollisuuden saataville.
- Laite sinällään ei vielä tee autuaaksi, vaan pitää olla myös ihmisiä, jotka osaavat sitä käyttää. Meillä on teollisuuspuolella kolme ITC-pätevöityä lämpökuvaajaa”, Jorma Huttunen kertoo.
Uutta hiilivetykameraa on kesällä 2016 koekäytetty ja esitelty asiakkaille. Nyt laite on jo tuotantokäytössä. Asiakas saa tarkastuksesta täydellisen raportin, joka sisältää myös kaiken kuvatun videomateriaalin.
- Jo ensimmäinen esittelykäyntimme tuotti tulosta. Kohteesta löytyi bentseenivuoto, Huttunen paljastaa.