https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Käyttövarmuus mittaa investoinnin onnistumisen

AEL:n kunnossapitoseminaari täyttyi viimeistä paikkaa myöten, kun kunnossapitäjät kokoontuivat syventämään osaamistaan. Seminaarin kuuma peruna oli kunnossapitopäällikön eurooppalainen pätevyys.

ael_semma

Kunnossapidon johtaminen ja kehittäminen -seminaarin osallistujia, AEL.

Järjestelmien monimutkaistuminen, kasvavat suorituskykyvaatimukset ja toimintaympäristön muutosnopeus ovat haaste investoinnin elinkaaren hallinnalle. Tänä päivänä yritys investoi suorituskykyyn ja käyttövarmuuteen – ei enää pelkkään teknologiaan. Investointi nähdään kokonaisuutena, osana asiakkaan arvoketjua, ei yksittäisen toiminnan tai teknologian osaoptimointina. Investoinnin tekninen elinkaari vaihtelee 1 - 30 vuoteen.

Häiriöistä ja vikaantumisesta johtuvat kunnossapito- ja seisokkikustannukset sekä tuotantomenetykset nostavat elinkaarikustannuksia merkittävästi. Heikko käyttövarmuus lisää myös turvallisuus- ja ympäristöriskejä. Parhaat tulokset saavutetaan ennakoivalla ja suunnitelmallisella elinkaarisuunnittelulla. Käytön ja kunnossapidon tehtävä on käyttövarmuuden ylläpitäminen ja kehittäminen.

– Yrityksen tulisi määritellä tavoitteet käyttövarmuudelle, tehdä riskianalyysi ja tarvittaessa sopia käyttövarmuustakuu kriittisille kohteille, suosittelee AEL:n kunnossapitoseminaarin valmentajana toimiva Kari Mäki.

Mäen mukaan kunnossapitotoiminta voi olla keskitetty, hajautettu tai ulkoistettu.

– Tuotanto-organisaatioon hajautettu kunnossapitotoiminta on kasvattamassa suosiotaan, Mäki arvioi.

Tuotannon ja kunnossapidon hyvä yhteistyö on menestystekijä toimintamallista riippumatta. Mäki korostaa kunnossapidon huomioimista jo investointivaiheessa.

– Oleellista ei ole edullisin hinta ostohetkellä, vaan todellinen hinta elinkaaren aikana.

– Käyttövarmuuden ylläpito ja kunnossapidon kehittäminen vaativat syvällistä tietoa ja taitoa tekniikan ja johtamisen eri osa-alueilta. AEL:n Kunnossapidon johtaminen ja kehittäminen -seminaari vastaa tähän tarpeeseen. Valmennus pohjautuu kunnossapidon eurooppalaisten standardien pätevyysvaatimuksiin, sanoo koulutusasiantuntija Matti Niemelä AEL:stä.

EFNMS-sertifikaatin myöntää kunnossapidon eurooppalainen kattojärjestö, European Federation of National Maintenance Societies EFNMS. Pätevyyskokeesta vastaa Kunnossapitoyhdistys Promaint.

Tieto jäsentyy ja jalostuu asiantuntijaverkostoissa

Toimintaympäristön muutosnopeus vaatii asiantuntijoilta jatkuvaa uudistumista. Tekniikan alojen koulutusorganisaationa profiloituneen AEL:n asiantuntijaseminaareihin tullaan hankkimaan uutta tietoa ja verkostoitumaan.

– AEL:n vahvuuksia ovat laajat ja syvät suhteet asiantuntijaverkostoihin, jotka ulottuvat monille toimialoille, instituutioihin ja viranomaisiin. Valmiiksi jäsennelty ja jalostettu tieto helpottaa ja nopeuttaa tiedon hyödyntämistä, sanoo AEL:n seminaaritoiminnasta vastaava osastopäällikkö Rainer Paloniemi. AEL:n asiantuntijaseminaarien juuret johtavat insinöörikunnan täydennyskoulutukseen, jotka Insko-seminaareinakin tunnetaan.

– Kunnossapitoseminaarin suosio kertoo, että nopeasti hyödynnettävää täydennyskoulutusta on oltava tarjolla. Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n koulutustoiminnan siirtyminen AEL:lle vuonna 2015 on vahvistanut edelleen kykyämme tuottaa kunnossapidon organisaatioille pätevää ja ajanmukaista täydennyskoulutusta, Paloniemi lisää.

Miksi sertifioitu EFNMS-pätevyys on tärkeä?

Pätevyyteen valmentavien koulutusten suosio on AEL:n mukaan kasvussa. Kunnossapidon eurooppalaiset standardit SFS-EN 13306 ja SFS-EN 15628 määrittelevät kunnossapidon terminologian sekä osaamisvaatimukset kunnossapitotehtäville, olennaiselle tietämykselle sekä pätevyyksille. Standardisoinnin myötä kunnossapitohenkilöstön pätevyydet arvioidaan kaikkialla Euroopassa yhtenäisin kriteerein. Standardit sisältävät pätevyydet laitosten, tuotantojärjestelmien ja yhdyskuntarakentamisen kunnossapitotehtäville.

Yksilölle EFNMS-pätevyys on virallinen tunnustus ammatillisesta pätevyydestä toimia vastuullisissa kunnossapitotehtävissä. Organisaatiolle sertifioitu pätevyys merkitsee korkeaa osaamisen tasoa, luotettavuutta ja kilpailukykyä. Yhtenäiset eurooppalaiset kriteerit helpottavat lisäksi työvoiman liikkuvuutta.

Lisätietoa:

Matti Niemelä, koulutusasiantuntija, matti.niemela@ael.fi , 043 825 9177
Rainer Paloniemi, osastopäällikkö, rainer.paloniemi@ael.fi , 050 547 2724

Linkit: https://www.ael.fi/koulutustarjonta/kunnossapidon-johtaminen-ja-kehittaminen-maintenance-management

Teksti: Ella Heimonen

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.