https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kemikaaliputkistojen vaatimustenmukaisuutta selvitettiin valvontaprojektissa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti tänä vuonna valmistuneessa projektissa prosessilaitosten kemikaaliputkistojen vaatimustenmukaisuutta sekä painelaitealan toimijoiden tietämystä muuttuneista säädöksistä ja putkistojen turvallisuusvaatimuksista. Eniten kehitettävää löytyi putkistojen hankintamenettelyissä. Myös putkistojen asiakirjoissa oli muodollisia puutteita.

Boliden3

Lähde: Boliden

Vuonna 2013 voimaan tulleiden kemikaalisäädösten mukaan vaarallisten kemikaalien putkistot tulee suunnitella ja valmistaa vähintään luokan I painelaitesäädösten mukaisesti. Prosessilaitosten putkistoista hyvin suuri osa kuuluu juuri tähän luokkaan, joten valvonta rajattiin koskemaan ns. hyvän konepajakäytännön (SEP) kemikaaliputkistoja ja alle 0,5 barin sekä luokan I putkistoja.

Valvonta toteutettiin putkistojen asiakirjavalvontana ja valvontakäynteinä putkistovalmistajien luo ja käyttökohteisiin.

Asiakirjavalvonta

Kahdeltakymmeneltä valmistajalta pyydettiin valmistamiensa kemikaaliputkistojen asiakirjoja, kuten vaatimustenmukaisuusvakuutus, painekokeen pöytäkirja, NDT- pöytäkirjat, materiaalitodistus ja ilmoitetun laitoksen sertifikaatti moduulin valvonnasta (A1). Valmistusasiakirjojen mukaan valmistajat luokittelevat putkistot asianmukaisesti ja noudattavat vähintään luokan I periaatteita vaarallisten kemikaalien putkistoille.

Asiakirjoissa esiintyi lähinnä muodollisia puutteita, muutamaa vakavampaa tapausta lukuun ottamatta.

Asiakirjoista tehtyjä havaintoja

 • Vaatimustenmukaisuusvakuutuksissa ei yleensä mainittu kaikkia pyydettyjä tietoja (lainsäädäntö, putkiston sisältö, valmistuksen standardit).

• Putkistoon sovellettava NDT ja laajuus oli epäselvä tai tarkastuslaajuus (%) liian pieni.

• Tilaajille ja valmistajille oli joskus epäselvää, onko kyseessä uuden putkiston valmistaminen vai korjaus- tai muutostyö.

 Valvontakäynnit

Projektin aikana tehtiin valvontakäyntejä valmistajien luokse sekä käyttökohteisiin. Käynneillä keskusteltiin asiakirjavalvonnan havainnoista, turvallisuusvaatimuksista, putkistojen korjaus- ja muutostöistä ja uusista painelaitesäädöksistä. Valvontakäyntien tavoitteena oli kemikaalisäädöksistä ja uusista painelaitesäädöksistä tiedottaminen ja tätä kautta säädösvastaisuuksien ennaltaehkäisy.

Valvontakäyntien havaintoja

• Hankintaosaamiseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Putkiston hankinnassa tulisi määritellä toimituslaajuus, tekninen erittely, standardit ja sovellettavat säädökset. Tilauksen yhteydessä tulisi myös sopia putkiston vastuuvalmistaja. Näillä voidaan varmistaa toimituksen minimivaatimusten täyttyminen ja valmistajien tasapuolinen kohtelu.

• Säädösten ja standardien käytössä esiintyi puutteita, ja uusimmat eivät aina olleet käytössä. Suosituksena on, että yrityksissä tulisi olla lainsäädännön ja standardien hankinnasta ja ajantasaisuudesta sekä koulutuksesta vastaava henkilö.

• Muovista ja lujitemuovista valmistettujen kemikaaliputkistojen osuus on kasvanut. Tästä seuraa uusia osaamistarpeita (säädökset/standardit) niin tilaajille/käyttäjille kuin valmistajillekin.   

Projektin kuluessa Tukesin opas Kemikaaliputkistojen turvallisuusvaatimukset päivitettiin ajan tasalle säädösten osalta. Lisäksi siitä tehtiin tiivistelmä, joka selkeyttää turvallisuusvaatimusten hahmottamista putkiston elinkaaren eri vaiheissa.

www.tukes.fi

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.