Kohti parempaa kannattavuutta
Tuotantolaitoksissa panostetaan käytettävyyden parantamiseen ja sitä kautta kilpailukykyiseen toimintaan maailmanmarkkinoilla. Satavuotiaan Ovakon Imatran terästehdas kertoo omista kehitysaskelistaan. Vientiteollisuutemme kasvua syö kuitenkin teollisen kilpailukyvyn heikkeneminen, josta kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Penna Urrila. On selvää, että jotain tulee tehdä, mutta toteutusvaiheeseen ei ole vielä päästy.
Samaan aikaan korjausvelka kasvaa erityisesti julkisella sektorilla. Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n apulaisjohtaja Mika Rontu kertoo tilanteen vakavuudesta. Yli 50 vuotta vanhat vesilaitokset ja putkistot tarvitsevat välitöntä saneerausta, mutta esimerkiksi vesi- ja viemärilinjoja saneerataan ainoastaan kolmannes tarvittavasta määrästä. Toivottavasti digitalisaatio antaa lähtölaukauksen, sillä verkostojen sijaintitietojen on oltava sähköisessä muodossa viimeistään ensi vuoden loppuun mennessä.
Tehokkaampi tietojen siirto tuotantolaitosten, laite- ja laitteistotoimittajien sekä palvelujen tarjoajien välillä parantaa kaikkien kannattavuutta. Tämä todettiin yksimielisesti elokuussa Vantaalla pidetyssä Kohti prosessiteollisuuden digitaalista ekosysteemiä -työpajassa. Automatisoitu tietojen välitys auttaa rikastamaan sisältöä ja vähentää inhimillisiä virheitä sekä muuta tumpelointia.
Inhimilliset virheet ovat esillä myös työympäristön suunnitteluun liittyvässä artikkelissa. Siinä todetaan, että erilliset ohjeet ja opasteet ovat usein välttämättömiä, mutta liian usein epäonnistunut suunnittelu paikataan lisäohjeistuksella.
Haluatko tietää, missä on tuotantoprosessisi seuraava käyttöhäiriö? Jos tieto saadaan ajoissa ja osataan toimia ennakoivasti, ongelman voi mahdollisesti estää. Big Data -pohjaisesta ennakoivasta analytiikasta kertoo Quva Oy:n toimitusjohtaja Emil Ackerman. Tieto ei aina lisää tuskaa, se voi myös rauhoittaa.