https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kunnonvalvonta ja kunnossapito uudet SFS-käsikirjat kunnossapitoon

Tehokas koneiden kunnossapito ja kunnonvalvonta edellyttää hyvin suunniteltuja ja toteutettuja kunnonvalvontakäytäntöjä sekä tekniikoita ja menetelmiä. Ilman näitä valtaosa tavoitelluista hyödyistä saattaa jäädä saavuttamatta. Standardit ovat luonnollinen ratkaisu tähän ongelmaan. Käsikirjojen avulla voidaan useita tärkeitä standardeja niputtaa samoihin kansiin. Lisäksi kunnossapidon alueella on alkamassa uusia standardisointikohteita, ja kansallisella kommentointikierroksella on tärkeä tuotantoomaisuuden hallintastandardi.

Kunnossapidon avulla pidetään koneet toimintakykyisinä ja pidennetään niiden elinkaarta. Standardien käyttö on hyvä tapa vastata kansallisen lainsäädännön vaatimuksiin, lisäksi ne tarjoavat hyvän pohjan toiminnan suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Eurooppalaiset ja kansainväliset standardit luovat yhteisen kielen kansainvälisille markkinoille.

Käsikirjat

SFS julkaisee kaksi uutta käsikirjaa sisältäen standardeja kunnonvalvonnan perusteisiin ja tekniikoihin liittyen. Aiemmin on jo julkaistu käsikirja kunnossapidon johtaminen. Kirjat on tarkoitettu kunnossapidosta vastaaville (kunnossapitopäälliköt ja kunnossapidon työnjohtajat), kunnossapidon suunnittelijoille sekä kunnossapitopalveluiden tilaajille. Kirjat tarjoavat kattavan paketin tärkeimpiä kunnossapidon ja kunnonvalvonnan standardeja kätevässä muodossa.

Uudet käsikirjat 55-2 ja 55-3 pohjautuvat ISO/TC 108 Mechanical vibration, shock and condition monitoring alakomitean SC 5 Condition monitoring and diagnostics of machine systems julkaisemiin kansainvälisiin standardeihin. Kirjoista osa 2 keskittyy yleisiin ohjeisiin, sanastoon, diagnostiikkaan ja prognostiikkaan, ja osa 3 sisältää perusteet erilaisiin kunnonvalvontatekniikoihin.

Kuva-1

Kuva 1. Kunnossapidon kokonaiskuva ja eri kunnonvalvontastrategioiden jakaantuminen.

Kuva-2

Kuva 2. Kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tarve sekä koneen ja prosessin suunnitteluvaiheessa että varsinaisessa ajotilanteessa.

Kuva-3

Kuva 3. Yrityksen, teknologian, yhteisön ja markkinoiden vaikutuksia strategiseen analyysiin ja siitä seuraavaan tarpeeseen tuotanto-omaisuuden hallinnoinnissa.

55 - 1 Kunnossapito ja kunnonvalvonta – Kunnossapidon johtaminen sisältää kunnossapidon johtamiseen liittyvät standardit: Terminologia, tunnusluvut, sopimukset sekä dokumentointi ja suunnittelu. Se antaa hyvän pohjan kunnossapidon prosessien hallintaan eri tasoilla. Kuvassa 1 on esitetty kunnossapidon kokonaiskuva ja kuinka eri kunnonvalvontastrategiat jakaantuvat.

55 - 2 Kunnossapito ja kunnonvalvonta – Kunnonvalvonnan perusteet sisältää yleisten kunnonvalvonnan periaatteiden (SFSISO 17359) ja sanastojen lisäksi koneiden kunnonvalvonnan ja diagnostiikan keskeiset menettelyt sekä yksityiskohtaisia ohjeita kunnonvalvontaohjelmien laatimiseksi. Standardien avulla saavutetaan johdonmukainen lähestymistapa koneiden ja prosessien monitorointiin ja vikojen ennustamiseen. Kuvassa 2 esitetään kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tarve sekä koneen ja prosessin suunnitteluvaiheessa että varsinaisessa ajotilanteessa. 

55 - 3 Kunnossapito ja kunnonvalvonta – Kunnonvalvontatekniikat sisältää perusteet värähtelyn, lämpökuvauksen, akustisen emission sekä ultraäänen käyttöön kunnonvalvonnassa. Standardeissa käsitellään antureita (tyypit, sijoittaminen, toiminta), mittausdatan analysointia, käsittelyä, visualisointia ja tulkitsemista sekä erilaisia sovelluksia kunnonvalvonnan alueella.

Uusia työkohteita kunnossapidosta

Standardit toimivat entistä useammin tuotteiden markkinoillepääsyyn liittyvinä työkaluina ja referensseinä. Haluatko itse vaikuttaa valmistamasi tuotteen teknisiin standardeihin vai luovutatko standardien laadinnan vapaaehtoisesti kilpailijoillesi? Vain kansalliseen standardisointikomiteaan osallistumalla voit täysipainoisesti ja aktiivisesti seurata, ennakoida, vaikuttaa ja soveltaa standardeja, jotka ovat organisaatiosi ja/ tai sen tuotteiden kannalta välttämättömiä tai muuten tärkeitä.

CEN TC 319 ”Maintenance” -ryhmässä on alkamassa useita uusia työkohteita seuraavissa työryhmissä:

  • WG 3 – Maintenance agreements – Kunnnossapidon sopimukset
  • WG 4 – Terminology – Terminologia
  • WG 12 – Risk based inspection framework – Riskipohjainen arviointikehys
  • WG 13 – Maintenance process – Kunnossapidon prosessit
  • Kiinteistöjen kunnossapito.

 Näihin työkohteisiin tarvitaan myös suomalaisia kunnossapidon ammattilaisia asiantuntijoiksi. Kansallinen standardisointikomitea K319 seuraa muun kunnossapidon standardisoinnin lisäksi myös näitä uusia työryhmiä. Tervetuloa osallistumaan standardisointiin!

Tuotanto-omaisuuden hallinta ja kunnossapito

prEN 16646 – Maintenance – Maintenance within physical asset management on kansallisella lausuntokierroksella. Standardi käsittelee tuotanto-omaisuuden hallintaa kunnossapidon näkökulmasta. Se selventää suhdetta organisaation strategisen suunnittelun ja kunnossapidon johtamisen välillä sekä kuvaa suhteet kunnossapidon prosessien ja muiden omaisuudenhallintaprosessien välillä.

Standardi korostaa kunnossapidon roolia ja tärkeyttä omaisuudenhallinnassa koko elinkaaren aikana. Muun muassa globalisaatio, kasvava kilpailu sekä taloudelliset riskit vaikuttavat siihen, että tämän päivän teollisuudessa tuotanto-omaisuuden hallinta on tärkeämpää kuin koskaan.

Kuvassa 3 on esitetty yrityksen, teknologian, yhteisön ja markkinoiden vaikutuksia strategiseen analyysiin ja siitä seuraavaan tarpeeseen tuotanto-omaisuuden hallinnoinnissa.

Standardi on nyt kansallisella lausuntokierroksella, ja kommentoimalla osallistut standardin kehittämiseen. Lisätietoja antaa K319 Kunnossapito ja kunnonvalvonta -komitean sihteeri.

Taulukko-1

Taulukko 1. Käsikirjojen sisältö.

Kimmo Konkarikoski

Kimmo Konkarikoski

asiantuntija

METSTA

kimmo.konkarikoski@metsta.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.