https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kunnonvalvonta ja kunnossapito uudet SFS-käsikirjat kunnossapitoon

Tehokas koneiden kunnossapito ja kunnonvalvonta edellyttää hyvin suunniteltuja ja toteutettuja kunnonvalvontakäytäntöjä sekä tekniikoita ja menetelmiä. Ilman näitä valtaosa tavoitelluista hyödyistä saattaa jäädä saavuttamatta. Standardit ovat luonnollinen ratkaisu tähän ongelmaan. Käsikirjojen avulla voidaan useita tärkeitä standardeja niputtaa samoihin kansiin. Lisäksi kunnossapidon alueella on alkamassa uusia standardisointikohteita, ja kansallisella kommentointikierroksella on tärkeä tuotantoomaisuuden hallintastandardi.

Kunnossapidon avulla pidetään koneet toimintakykyisinä ja pidennetään niiden elinkaarta. Standardien käyttö on hyvä tapa vastata kansallisen lainsäädännön vaatimuksiin, lisäksi ne tarjoavat hyvän pohjan toiminnan suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Eurooppalaiset ja kansainväliset standardit luovat yhteisen kielen kansainvälisille markkinoille.

Käsikirjat

SFS julkaisee kaksi uutta käsikirjaa sisältäen standardeja kunnonvalvonnan perusteisiin ja tekniikoihin liittyen. Aiemmin on jo julkaistu käsikirja kunnossapidon johtaminen. Kirjat on tarkoitettu kunnossapidosta vastaaville (kunnossapitopäälliköt ja kunnossapidon työnjohtajat), kunnossapidon suunnittelijoille sekä kunnossapitopalveluiden tilaajille. Kirjat tarjoavat kattavan paketin tärkeimpiä kunnossapidon ja kunnonvalvonnan standardeja kätevässä muodossa.

Uudet käsikirjat 55-2 ja 55-3 pohjautuvat ISO/TC 108 Mechanical vibration, shock and condition monitoring alakomitean SC 5 Condition monitoring and diagnostics of machine systems julkaisemiin kansainvälisiin standardeihin. Kirjoista osa 2 keskittyy yleisiin ohjeisiin, sanastoon, diagnostiikkaan ja prognostiikkaan, ja osa 3 sisältää perusteet erilaisiin kunnonvalvontatekniikoihin.

Kuva-1

Kuva 1. Kunnossapidon kokonaiskuva ja eri kunnonvalvontastrategioiden jakaantuminen.

Kuva-2

Kuva 2. Kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tarve sekä koneen ja prosessin suunnitteluvaiheessa että varsinaisessa ajotilanteessa.

Kuva-3

Kuva 3. Yrityksen, teknologian, yhteisön ja markkinoiden vaikutuksia strategiseen analyysiin ja siitä seuraavaan tarpeeseen tuotanto-omaisuuden hallinnoinnissa.

55 - 1 Kunnossapito ja kunnonvalvonta – Kunnossapidon johtaminen sisältää kunnossapidon johtamiseen liittyvät standardit: Terminologia, tunnusluvut, sopimukset sekä dokumentointi ja suunnittelu. Se antaa hyvän pohjan kunnossapidon prosessien hallintaan eri tasoilla. Kuvassa 1 on esitetty kunnossapidon kokonaiskuva ja kuinka eri kunnonvalvontastrategiat jakaantuvat.

55 - 2 Kunnossapito ja kunnonvalvonta – Kunnonvalvonnan perusteet sisältää yleisten kunnonvalvonnan periaatteiden (SFSISO 17359) ja sanastojen lisäksi koneiden kunnonvalvonnan ja diagnostiikan keskeiset menettelyt sekä yksityiskohtaisia ohjeita kunnonvalvontaohjelmien laatimiseksi. Standardien avulla saavutetaan johdonmukainen lähestymistapa koneiden ja prosessien monitorointiin ja vikojen ennustamiseen. Kuvassa 2 esitetään kunnonvalvonnan ja diagnostiikan tarve sekä koneen ja prosessin suunnitteluvaiheessa että varsinaisessa ajotilanteessa. 

55 - 3 Kunnossapito ja kunnonvalvonta – Kunnonvalvontatekniikat sisältää perusteet värähtelyn, lämpökuvauksen, akustisen emission sekä ultraäänen käyttöön kunnonvalvonnassa. Standardeissa käsitellään antureita (tyypit, sijoittaminen, toiminta), mittausdatan analysointia, käsittelyä, visualisointia ja tulkitsemista sekä erilaisia sovelluksia kunnonvalvonnan alueella.

Uusia työkohteita kunnossapidosta

Standardit toimivat entistä useammin tuotteiden markkinoillepääsyyn liittyvinä työkaluina ja referensseinä. Haluatko itse vaikuttaa valmistamasi tuotteen teknisiin standardeihin vai luovutatko standardien laadinnan vapaaehtoisesti kilpailijoillesi? Vain kansalliseen standardisointikomiteaan osallistumalla voit täysipainoisesti ja aktiivisesti seurata, ennakoida, vaikuttaa ja soveltaa standardeja, jotka ovat organisaatiosi ja/ tai sen tuotteiden kannalta välttämättömiä tai muuten tärkeitä.

CEN TC 319 ”Maintenance” -ryhmässä on alkamassa useita uusia työkohteita seuraavissa työryhmissä:

  • WG 3 – Maintenance agreements – Kunnnossapidon sopimukset
  • WG 4 – Terminology – Terminologia
  • WG 12 – Risk based inspection framework – Riskipohjainen arviointikehys
  • WG 13 – Maintenance process – Kunnossapidon prosessit
  • Kiinteistöjen kunnossapito.

 Näihin työkohteisiin tarvitaan myös suomalaisia kunnossapidon ammattilaisia asiantuntijoiksi. Kansallinen standardisointikomitea K319 seuraa muun kunnossapidon standardisoinnin lisäksi myös näitä uusia työryhmiä. Tervetuloa osallistumaan standardisointiin!

Tuotanto-omaisuuden hallinta ja kunnossapito

prEN 16646 – Maintenance – Maintenance within physical asset management on kansallisella lausuntokierroksella. Standardi käsittelee tuotanto-omaisuuden hallintaa kunnossapidon näkökulmasta. Se selventää suhdetta organisaation strategisen suunnittelun ja kunnossapidon johtamisen välillä sekä kuvaa suhteet kunnossapidon prosessien ja muiden omaisuudenhallintaprosessien välillä.

Standardi korostaa kunnossapidon roolia ja tärkeyttä omaisuudenhallinnassa koko elinkaaren aikana. Muun muassa globalisaatio, kasvava kilpailu sekä taloudelliset riskit vaikuttavat siihen, että tämän päivän teollisuudessa tuotanto-omaisuuden hallinta on tärkeämpää kuin koskaan.

Kuvassa 3 on esitetty yrityksen, teknologian, yhteisön ja markkinoiden vaikutuksia strategiseen analyysiin ja siitä seuraavaan tarpeeseen tuotanto-omaisuuden hallinnoinnissa.

Standardi on nyt kansallisella lausuntokierroksella, ja kommentoimalla osallistut standardin kehittämiseen. Lisätietoja antaa K319 Kunnossapito ja kunnonvalvonta -komitean sihteeri.

Taulukko-1

Taulukko 1. Käsikirjojen sisältö.

Kimmo Konkarikoski

Kimmo Konkarikoski

asiantuntija

METSTA

kimmo.konkarikoski@metsta.fi

Uusimmat artikkelit

Olkiluodon vuosihuollot on tehty - löytyi myös kehitettävää

Olkiluodon vuosihuollot ovat tämän vuoden osalta ohi. Ne päättyivät 24. kesäkuuta kello 22.06, kun Olkiluoto 2 -laitosyksikkö kytkettiin valtakunnan verkkoon.

25.6.2025 | Alan Uutiset

Konwell osti Energytech Finlandin

Konwell tarjoaa teollisuuden höyry- ja energiakaasujärjestelmien palveluita sekä tuote- ja järjestelmäratkaisuja. Energytech Finland on erikoistunut teollisuuden energiajärjestelmien toimituksiin, valvontaan, huoltoon ja asennuksiin.

Työturvallisuusrikoksesta ja ympäristön törkeästä turmelemisesta ehdollista vankeutta

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kauhavalaisen yrityksen törkeästä ympäristön turmelemisesta ja työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon ja rikoshyödyn menettämiseen. Laiminlyönnit paljastuivat työsuojelutarkastuksessa.

HSY uusi laitos jalostaa biojätteen lannoitteeksi pelloille

Biojätteen käsittelyssä siirrytään tehokkaampaan tapaan hyödyntää pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella kerättyä biojätettä.

Aalto-yliopistosta valmistuu avoimen automaation osaajia

"Oppiminen on sujunut parhaiten silloin, kun opiskelijoilla ei ole ennakko-oletuksia oikeasta tai väärästä tavasta tehdä automaatiota," tekniikan professori Valeriy Vyatkin toteaa. 

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.