Kyroventtiilien testausta Metson Vantaan tehtaalla
Metson venttiiliteknologiakeskus Vantaalla testaa kryo- ja muihin kylmiin kohteisiin tarkoitettuja venttiilejä kastamalla ne lähes –200 asteiseen nestemäiseen typpeen, kerrotaan Metallitekniikka -lehdessä.
Kryoventtiilejä tarvitaan muun muassa nesteytettäessä maakaasua lng:ksi, sen varastoinnissa ja vastaanottoterminaaleissa tai prosessikaasuja valmistavissa ilmakaasutehtaissa. Niistä Suomessa tunnetuimpia ovat Aga ja Woikoski.
Myös lng:n vastaanottoterminaaleissa satamissa prosessilaitteiden pitää kestää kylmiä olosuhteita.
Vuosi sitten Metso esitteli uuden kryoventtiilin, jonka se kehitti yhteistyössä asiakkaan eli Linde Groupin kanssa öljy- ja kaasuteollisuuden tarpeisiin. Linde Group omistaa muun muassa ilmakaasuja valmistvan Aga Oy:n.
Kylmää kestävät kryoventtiilit ovat samaa perusmateriaalia kuin normiventtiilit, eli haponkestävää tai ruostumatonta seostettua terästä. Niiden tiiveyden pitää kuitenkin kestää suuret lämpötilaerot ja venttiilin tiivistetyypin pitää olla kryokäyttöön sopiva.
Kryoventtiili testataan eri tavalla kuin arktinen venttiili
Kryoventtiilin pitää yleensä toimia –196-asteen lämpötilassa. Yleisessä kielenkäytössä kryosta puhutaan tosin jo silloin, kun lämpötila menee alle –100 asteen.
Venttiili testataan upottamalla se –196-asteiseen nesteytettyyn typpeen. Kryotestaus tehdään eri tavalla kuin venttiileille, joita käytetään arktisilla alueilla ympäristössä, jossa lämpötila voi laskea –50 -asteeseen.
Kun mennään huoneenlämmöstä lähes –200 C-asteeseen, venttiilissä tapahtuu muutoksia. Mitä suurempi venttiili, sitä suuremmat ovat esimerkiksi lämpölaajenemisen vaikutukset.
Testi kestää yleensä yhdestä päivästä muutamaan päivään. Asiakkaalla on myös mahdollisuus päästä seuraamaan testausta etänä nettikamerasovelluksen ja skypen avulla.
Asiakkaan valtuuttama tarkastaja tulee yleensä paikan päälle Metson kryotestilaboratorioon todistamaan kylmätestausta. Monen asiakkaan kotimaan lainsäädäntö edellyttää sitä. Vastaavan tason laboratorioita ei ole monessa paikassa.
Kryoventtiilin tiiveyttä testataan normaalien tiiveystestien lisäksi heliumin avulla.
- Venttiilipesään laitetaan heliumia ennen venttiilin laskemista –196 -asteiseen nesteytettyyn typpeen. Kun venttiili nostetaan typpiastiasta, heliumvuodonetsintälaitteella haistellaan, vuotaako heliumia tiivisteistä tai liitoksista. Asetetut raja-arvot eivät saa ylittyä, artikkelista selviää.