https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Luotettava pumppaus ei toteudu itsestään

Oikeat mitoitustiedot ja riittävä informaatio käyttöolosuhteista varmistavat onnistuneen laitevalinnan. Pumppauksessa se ei riitä. Pumppujen kuntoa on valvottava myös käytön aikana, jolloin laitteelle saadaan mahdollisimman pitkä elinkaari.

sulzer1

Huoltoon saapuva tiiviste ja huollettu tiiviste.

Pumppu on suunniteltu ja testattu toimimaan turvallisesti ja luotettavasti siinä käyttökohteessa, mihin se on tarkoitettu ja mitoitettu. Pumppu on kuitenkin laite, jossa on painetta kantavia rakenteita sekä pyöriviä osia, jolloin mahdollisuus vaaratilanteen syntymiseen on aina olemassa. Siksi on ehdottomasti noudatettava kaikkia ohjeissa kuvattuja turvatoimenpiteitä ja varoituksia. Näitä ovat esimerkiksi kaikki asiaankuuluvat kansallisen lainsäädännön vaatimukset tai muut prosessin käytöstä vastaavan henkilön antamat ohjeet.

Tarkat ja yksityiskohtaiset prosessi- ja käyttökohdetiedot ovat oleellisia tuotteen turvallisen ja varman toiminnan kannalta. Käyttöpaikalla vallitsevat erityisolosuhteet on aina tarkastettava ennen uuden pumpun mitoitusta ja huoltotoimenpiteitä. Kun pumppu on valittu kyseiseen kohteeseen, tehdas valmistaa laitteen yksinomaan näiden tietojen perusteella.

Ennaltaehkäisevä huolto jatkaa käyttöikää

Säännöllinen ja järjestelmällinen ennaltaehkäisevä huolto pidentää tuotteen käyttöikää ja vähentää korjausten ja varaosien tarvetta. Käyttöinstrumentoinnin tarkkailu ja erilaiset tarkastukset ovat olennainen osa huoltoa. Sulzer suosittelee, että huoltojärjestelmään kuuluisi kunkin pumpun kunnon ja toiminnan seuranta, joko kirjallisesti tai asiakkaan kunnossapitojärjestelmää hyödyntäen. Tästä on apua äkillisten vikojen estämisessä ja vian etsinnässä. Prosessiteollisuudessa yksi seisokki maksaa yleensä enemmän kuin itse pumppu.

Käynnin aikana on säännöllisesti seurattava pumpun spiraalipesän, laakeripesän, akselitiivisteen, tiivistepesän sekä moottorin lämpötiloja. Pumpun ääniä ja värähtelyä sekä pumpun tekemää painetta, virtausmääriä ja moottorin tehontarvetta seuraamalla saa hyvän käsityksen laakereiden ja muiden kuluvien osien kunnosta ja kulumisesta. Näin voidaan ennakoida esimerkiksi välyksen säätötarve tai osien vaihtotarve. Myös ennalta ehkäisevät huollot voidaan tehdä ajallaan ja samalla vähennetään odottamattomien seisokkien mahdollisuutta.

Yleisimmät vika- ja ongelmakohteet

Pumpussa oleva akselitiiviste (mekaaninen punostiiviste) on normaalisti erittäin herkkä vikaantumisille, jos pumpun käytössä tai ohjauksessa ilmenee ongelmia. Tiivistys voi vaurioitua, jos laitetta käytetään kuivana eli pumpattavaa nestettä ei ole pumpun sisällä tai tiivistysvesilinja on suljettuna.

Myös odottamattomat epäpuhtaudet pumpattavassa nesteessä voivat vaurioittaa mekaanisen tiivisteen tiivistyspintoja ja yleensä tällaisissa tapauksissa tiivistyspinnoissa tapahtuu voimakasta kulumista. Asennusvirheet loppuasennuspaikalla voivat olla myös syynä tiivisteen vaurioitumiselle.

sulzer-art

Pumppuhuoltoa Sulzer Pumps Oy:n Kotkan tehtaalla.

Pumppaavien osien kuluminen voi johtua pumpun väärästä toimintapisteestä, väärästä pyörimisnopeudesta, väärän tyyppisestä tai kokoisesta juoksupyörästä tai väärästä materiaalista. Nämä kaikki edellä mainitut ongelmat johtuvat yleensä vääristä tai kokonaan puuttuvista tiedoista pumppua tilattaessa.

Loppukäyttöpaikalle tehdystä asennuksesta saattaa jälkikäteen ilmetä virheitä, jotka huomataan vasta, kun pumppu on otettu käyttöön. Tällaisia virheitä saattaa olla pumpun linjauksen puute (jalustan- tai kytkimen loppulinjaus), moottorin väärä pyörimissuunta, putkistojen tuennat ja kiinnitykset sekä suorittamatta jäänyt pumpun kiinnityksen tarkistus.

sulzer-details

Tarkat ja yksityiskohtaiset prosessi- ja käyttökohdetiedot ovat oleellisia pumppua valittaessa.

Pumpun tukkeutuminen voi myös olla syynä pumpun rikkoutumiseen tai tuotto-ongelmiin. Pumpun sisään päässeet isot epäpuhtaudet saattavat jumittua juoksupyörän siipien väliin aiheut­taen epätasapainoa. Myös pumpattava neste voi kerrostua pumppaavien osien pinnoille, jolloin pumpun tuotto laskee huomattavasti.
Pumpattavassa nesteessä saattaa ilmetä odottamatonta kaasu- ja ilmapitoisuuksien kasvua. Jos tätä ei ole otettu huomioon, pumpun tuotto romahtaa. Tämä ilmenee virtauksen ja nostokorkeuden pienenemisenä. Myös moottorin kuorma on tällaisissa tapauksissa huomattavan pieni.

Pumpun laakeroinnissa ilmenevät ongelmat ja viat voivat johtua voitelun puutteesta tai liiallisesta voitelusta, mekaanisista ongelmista, kun värähtely ja lämpötila kasvavat, tai korroosiosta. Syitä voi olla esimerkiksi tekemätön kytkimen linjaus, pumpun väärä ajopiste tai paineellisen veden joutuminen laakerointiin pumpun pesun yhteydessä.

Tässäkin yhteydessä on syytä palata pumpun tarkkojen ja yksityiskohtaisten prosessi- ja käyttökohdetietojen tärkeyteen pumppua valittaessa. Vikaantumis- ja ongelmakohteissa löydetään yleensä jokin asia, kuten yllättävä muutos tai lisätoiminto tuotantolaitoksen prosessissa, mitä ei ole ollut hankkijan tiedossa valintavaiheessa. 

Toikka-Niko---Sulzer

Niko Toikka
Sulzer Pumps Finland Oy,
niko.toikka@sulzer.com

Sulzer tunnetaan maailmanlaajuisesti pumppaus- ja sekoitusteknologian asiantuntijana, jonka valmistamat pumput ja sekoittimet on suunniteltu toimimaan vaativissa olosuhteissa prosessiteollisuudessa, voimalaitoksissa sekä veden ja jäteveden käsittelyssä. Yli sadan vuoden ajan olemme olleet eturivissä viemässä pumppausteknologian kehitystä eteenpäin. Kehitämme jatkuvasti älykkäämpiä pumppuja, sekoittimia ja kompressoreita, joiden avulla voidaan säästää ympäristöä, raaka-aineita ja energiaa.

Huolto-organisaatiomme huoltaa vahvalla ammattitaidolla erilaisten prosessien vaativimmatkin pumput ja sekoittimet. Huollamme kaikenmerkkiset keskipakopumput ja sekoittimet; prosessipumput, keskisakean MC® massan pumput, kattilan syöttövesipumput, muut monijaksopumput, perälaatikon syöttöpumput, muut aksiaalisesti jaetut pumput, pystypumput, uppopumput, vaaka- ja pystysekoittimet yms.

Palveluiden laajenemisen myötä tarjontaamme kuuluvat myös mekaanisten tiivisteiden huolto omassa huoltokeskuksessamme sekä höyryturbiinien ja erilaisten kompressorien tarkastukset, modernisoinnit sekä laajat huollot. Höyryturbiinihuoltojemme laajuudet vaihtelevat asiakastarpeiden ja suosituksiemme mukaan ja laitteiden koot vaihtelevat 0,5 – 150 MW välillä.

Lisätietoja www.sulzer.com

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.