Olkiluoto 3-ydinvoimalan prosessijärjestelmien testaus on alkanut
Olkiluoto 3-ydinvoimalaprojektissa (OL3) on aloitettu prosessiautomaation testaukset 6. huhtikuuta. Ensimmäisenä testataan merivesijärjestelmä, joka varmistaa laitoksen turvajärjestelmien jäähdytyksen. Sen jälkeen siirrytään muiden prosessijärjestelmien testaukseen.
– Tämä on toinen vuonna 2016 saavutetuista tärkeistä virstanpylväistä. Ensimmäinen oli automaation testaus täällä Olkiluodossa. OL3-projektilla on kaikki edellytykset edetä suunnitelmien mukaan, OL3-projektista vastaava johtaja Jouni Silvennoinen kertoo.
TVO kertoi aiemmin tänä vuonna aloittaneensa OL3-ydinvoimalan käyttöautomaatiojärjestelmien automaatiotestaukset 12.tammikuuta. Olkiluoto 3 -laitosyksikölle tulee useita erillisiä, toisistaan riippumattomia automaatiojärjestelmiä, joilla ohjataan ja valvotaan laitoksen toimintaa sekä turvallisuutta kaikissa tilanteissa. Käyttöautomaatiojärjestelmät on tarkoitettu prosessin normaaliin käyttöön ja turvallisuusautomaatiojärjestelmät turvallisuustoimintojen ohjaukseen mahdollisissa häiriö- ja onnettomuustilanteissa.
Projektin käännekohta
– Prosessijärjestelmien testauksen aloittaminen OL3:lla on edellyttänyt tiimeiltämme paljon työtä ja sitoutumista. Tämä on projektin käännekohta, sen viimeisen vaiheen aloittaminen, OL3-projektin johtaja Arevan puolelta, Jean-Pierre Mouroux, puolestaan iloitsee.
OL3:n sähkömekaaniset asennukset ja putkistotyöt valmistuvat pääosin tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Niiden valmistuminen on yksi seuraavan virstanpylvään saavuttamisen eli primääripiirin puhdistuksen edellytyksistä. Primääripiirin puhdistus on aikataulutettu tämän vuoden lopulle.
Olkiluodon ydinvoimalaitos tuottaa sähköä kaksi ydinvoimalaitosyksikköä, joiden molempien nimellinen nettosähköteho on 880 megawattia. Sen tuottaman ydinsähkön osuus on noin kuudesosa Suomen vuosittaisesta sähkön käytöstä.
OL3:n tuotanto tulee tarpeeseen. TVO:n mukaan viime vuonna Suomi toi sähköä naapurimaista tasaisesti läpi vuoden keskimäärin 2 050 megawatin teholla. OL3 korvaa merkittävän osan tuontitarpeesta, mutta ei kokonaan. Vuoden 2015 aikana on Suomen sähköntuotannon omavaraisuus useiden voimalaitosten sulkemispäätösten takia edelleen heikentynyt. Vaikka OL3-rakennusprojekti läheneekin jo loppuaan, uuden ydinvoimalan arvioidaan tuottavan sähköä verkkoon vasta vuoden 2018 lopussa.
OL1-yksikössä havaittu viallisia polttoainesauvoja
TVO ilmoitti erillisessä lehdistötiedotteessa havainneensa Olkiluoto 1-ydinvoimalayksikössään viallisia polttoainesauvoja, jonka vuoksi reaktorista poistetaan alustavan arvion mukaan kolme polttoaine-elementtiä, ja ne korvataan uusilla. Laitosyksikön sähköntuotanto keskeytetään töiden ajaksi maanantaina 11. huhtikuuta 2016. Seisokki kestää arviolta noin viikon.
TVO:n mukaan vioittuneista polttoainesauvoista vapautuu jonkin verran radioaktiivisia aineita reaktoriveteen, mutta siitä ei aiheudu vaaraa ympäristölle.
- Ydinvoimalaitoksissa havaitaan polttoainevaurioita silloin tällöin. Radioaktiivisten aineiden vapautumisella on vaikutusta laitoksen työntekijöiden saamiin säteilyannoksiin. Huolellisella töiden suunnittelulla ja ajoituksella henkilöstön säteilyannosten kertyminen pidetään tilanteesta huolimatta alhaisena, sähköntuotannon johtaja Mikko Kosonen sanoo.
Reaktorisydämessä on yhteensä viisisataa polttoaine-elementtiä. Kussakin elementissä on liki sata polttoainesauvaa.