Pilvestä potkua liiketoimintaan
Teollisen internetin kehittyminen on tuonut murroksen myös ennakoivaan kunnonvalvontaan. Nykypäivän teknologioilla toteutetaan kustannustehokkaasti tuottavia etävalvonnan palvelukonsepteja, jotka ovat pienempienkin yritysten saatavilla.
Teollinen internet, osana laajempaa esineiden internetiä eli Internet of Things (IoT) -käsitettä, on jo nyt tuonut suuren teknisen murroksen myös teollisuuden huolto- ja kunnossapitoliiketoimintaan. Tämä saattaa vaatia oman liiketoiminnan ja rakenteiden kyseenalaistamista, ennakkoluulottomuutta, uutta innovatiivista ajattelua ja vanhojen muurien murtamista. Teollisuuden huolto- ja kunnossapitoyrityksille sekä kone- ja laitevalmistajille digitalisaatio tarjoaa parhaimmillaan myös aivan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Teollisen internetin nopea kehittyminen on mahdollistanut uusien, kustannustehokkaiden digitaalisten palvelujen kehittämisen myös ennakoivaan kunnonvalvontaan. Tällaisten palveluiden sisällä yhdistyvät useammat teknologiat aina valvottavasta kohteesta ja mittaavista antureista nopeisiin, langattomiin internet-yhteyksiin sekä pilvipalveluiden ICT-infrastruktuuriin unohtamatta kuitenkaan ihmisiä ja palveluja.
Yleensä teollisen internetin keskusteluissa keskitytään ehkä liikaakin teknologiaan ja teknisiin yksityiskohtiin, kun olennaisin asia on edelleen kuitenkin se sama vanha, eli asiakkaan tarve ja asiakkaan ongelmien parempi ratkaisu mahdollisesti uudella ja teknisesti paremmalla tavalla. Jokin aiemmin mahdoton tai kustannusmielessä kallis ratkaisu voi tänä päivänä ollakin varsin tuottavaa uusien teknologioiden avulla toteutettuna.
Pilviä pilvin pimein
Poikkeuksetta lähes jokainen suurempi tietotekniikan järjestelmätoimittaja sekä globaalit kone- ja laitevalmistajat satsaavat lähitulevaisuudessa yhä merkittävämpiä summia omien IoT-alustojensa kehittämiseen, lanseeraukseen ja markkinoimiseen. Asiakasyrityksille tarjotaan kohtuullista kuukausimaksua vastaan erilaisia pilvipalvelualustoja, jotka sisältävät valmiita perustyökaluja datan käsittelyyn, monitorointiin ja visualisointiin.
Isommat markkinatoimijat etsivät kuumeisesti innovatiivisia kehitysyhteistyökumppaneita oman alustansa käyttäjämäärän lisäämiseksi ja uusien palvelujen tuomiseksi markkinoille. Erilaiset suuryritysten niin sanotut hackathon-ohjelmointitapahtumat ovatkin nykypäivänä uusinta uutta.
Niissä eri alojen osaajat ja asiantuntijat kokoontuvat innovoimaan ja koodaamaan uusia palveluja tapahtuman järjestäjän tarjoamaan alustaan ja rajapintaan. Tyypillisesti intensiivinen hackathon kestää päivästä viikkoon.
Uusien pilvipalveluiden kiteyttäminen ymmärrettäväksi ja houkuttelevaksi paketiksi ei ole kuitenkaan yksinkertaista. Perinteisen teollisuusinsinöörin pää saattaa monesti mennä pyörälle palvelutarjonnan kasvaessa, ja oleellinen kysymys kuuluukin, miten valita juuri se oman yrityksen tarpeisiin parhaiten sopiva vaihtoehto.
Kun tarjolla on taivaan täydeltä pilviä ja toinen toistaan lupaavampaa kunnonvalvonnan palvelukonseptia, millä voidaan välttää ukkospilveen joutuminen? On osattava valita se optimaalisin poutapilvi, jonka ensisijainen tehtävä on tehostaa liiketoimintaa vapauttamalla esimerkiksi pääomaa yrityksen oman ydinbisneksen kehittämiseen.
Mitä osaamista löytyy itseltä ja minkälaista asiantuntijapalvelua pitää hankkia kumppaneilta? Mikäli datan valuminen jonnekin oman organisaation ulkopuoliseen pilveen mietityttää, se on kiellettyä tai voimassa olevan tietoturvapolitiikan vastaista, kannattaakin kumppanikandidaateilta kysyä, onko järjestelmä toteutettavissa tällaisissa tapauksissa yrityksen sisäisenä, eli inhouse-järjestelmänä.
Etävalvonta on ennakoivaa työterveyshuoltoa
Ennakoivaa kunnonvalvontaa ja etämonitorointia voitaisiin maallikkotermein kuvailla koneiden ja laitteiden ennakoivana työterveyshuoltona. Kovassa käytössä olevat koneet ja laitteet ovat ikään kuin jatkuvassa tehohoidossa olevia potilaita, joiden kaikki komplikaatiot yritetään ehkäistä ennalta eri antureiden tuottamaa dataa seuraamalla ja analysoimalla. Jatkuvan, reaaliaikaisen online-pohjaisen etävalvonnan piirissä olevien potilaiden terveydentila on koko ajan asiantuntevien lääkäreiden ja hoitajien tiedossa.
Tällaisen nykyaikaisen työterveyspalveluntarjoajan taustajärjestelmät algoritmeineen tuottavat huomaamattomasti, helposti ja nopeasti maailmanluokan analytiikkaa toimenpide-ehdotuksineen palvelun käyttäjille päätöksenteon pohjaksi. Näin käytettävissä olevat resurssit kuten henkilöstö ja varaosat voidaan kohdentaa paremmin verrattuna esimerkiksi enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin terveystarkastuksissa käyviin potilaisiin.
Luonnollisesti tämän päivän käyttäjät vaativat, että palvelu on toteutettu käyttäen moderneja web-sovelluskehitystekniikoita, käyttöliittymä on aidosti responsiivinen ja palvelua tulee voida käyttää sujuvasti kaikilla päätelaitteilla.
Responsiivisuudella tarkoitetaan mukautuvaa käyttöliittymää, jolloin yhtä web-sovellusta voi käyttää eri päätelaitteilla käyttökokemuksen siitä merkittävästi kärsimättä. Responsiivisen suunnittelun perimmäisenä tarkoituksena onkin luoda yhdellä alustalla käytettävyydeltään hyvät näkymät erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Nykyään on itsestään selvää, että varsinkin pilvipalveluna toteutetun etävalvontajärjestelmän vikasietoisuus ja tietoturva ovat kunnossa. Modernin etävalvontajärjestelmän tulisi tarjota myös liitynnät sekä tiedon tuonti- ja vientimahdollisuudet tarvittaessa asiakkaiden muihin järjestelmiin.
Nykypäivänä datan tallennus ja varastointi eivät ole kovinkaan kallista. Kuitenkin, jos ja kun dataa tulee ovista ja ikkunoista, etävalvonnassa tärkeintä on keskittyä vain kaikkein oleellisimpien asioiden, parametrien ja tunnuslukujen monitorointiin ja trendittämiseen.
Asiantunteva ja pitkän kokemuksen omaava kumppani on tällöin enemmän kuin paikallaan. Yksittäisten absoluuttisten arvojen ja tulosten lisäksi kannattaa ennemminkin tarkastella mitattavien suureiden muutosta ja kehitystrendejä. Ja tätä kerättävää dataa pitää pystyä käyttämään ennen kaikkea parempien päätösten tekemiseen.
Etävalvonta tuotannontekijänä
Teollisuuden seisokit ovat aina kalliita, etenkin odottamattomat tuotantokatkot. Yllättävät kone- ja laiteviat sekä tuotantoprosessin keskeytyminen aiheuttavat usein myös turvallisuusriskejä ja lopputuotteiden laatuvirheitä sekä toimitusviiveitä.
Toisaalta turhia kustannuksia saattaa syntyä silloinkin, kun ehjiä osia vaihdetaan vain varmuuden vuoksi, ja kone saattaa tulla huonompaan kuntoon kuin mitä se oli ennen remonttia. Ennakoiva kunnonvalvonta ja vauriotilanteiden ennakointi edesauttaa koneiden häiriötöntä käyttöä sekä mahdollistaa suunnitelmallisen ja oikea-aikaisen kunnossapidon. Etävalvonta auttaa pitämään tuotannon käynnissä.
Markkinoilla on olemassa ketteriä, joustavia ja erilaisiin tarpeisiin skaalautuvia etävalvontaratkaisuja, jotka voivat tuoda lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin kunnonvalvonnan toimintoihin. Toisaalta ne voivat helpottaa yritysten aloituskynnystä mittaavan kunnonvalvonnan käyttöönottoon, jos sellaista ei yrityksessä vielä ole.
Etävalvontajärjestelmän rakentaminen on myös helpompaa verrattuna perinteisiin kiinteisiin kunnonvalvontajärjestelmiin, koska pitkiä kaapelointeja ei tarvita. Parhaissa palvelukonsepteissa asiakas voi halutessaan hankkia myös esimerkiksi kokeneen värähtelymekaniikan asiantuntijan osaamista, jolloin asiantuntija analysoi tulokset ja tekee tarvittaessa syvempiä analyysejä etänä verkon yli, raportoi sovitusti sekä antaa tarvittavat toimenpide-ehdotukset.
Tällöin yrityksen ei ole välttämätöntä rekrytoida omaa asiantuntijaa, ja ammattimaisen mittaavan kunnonvalvonnan käyttöönotto on täten myös pienempien yritysten ulottuvilla. Asiakkaalle etävalvonta tuo mielenrauhaa ja ajantasaista tietoa ajasta ja paikasta riippumatta.
Jaakko Rostedt,
J. Rostedt Oy, jaakko.rostedt(at)rostedt.fi
Pertti Leinonen, Trendion Oy, vanhempi asiantuntija,
pertti.leinonen(at)trendion.fi
Matti-Pekka Korkeala, Trendion Oy,
matti-pekka.korkeala(at)trendion.fi