https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Sähkölaitteiston haltijan kunnossapito-opas on ilmestynyt

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Kunnossapitoryhmä on tuottanut sähkölaitteistojen haltijoille kunnossapitoa käsittelevän oppaan. Kesäkuussa ilmestynyt opas on tavallaan jatkoa aiemmin julkaistulle sähköistysoppaalle, joka on suunnattu erityisesti rakennusalalle.

Suomen lainsäädäntö asettaa sähkölaitteiston haltijalle velvollisuuksia laitteiston kunnossapidosta. Usein nämä velvollisuudet eivät ole haltijan tiedossa. Toisinaan on jopa epäselvyyttä siitä, kuka oikeastaan on laitteiston haltija ja että sähkölaitteiston käytölle on oltava osoitettuna joku vastuullinen henkilö.  

Sähkölaitteistojen kunnossapito-oppaassa käydään läpi sitä osaa sähköturvallisuutta koskevasta lainsäädännöstä ja standardeista, jotka käsittelevät laitteiston käyttöönottoa, käyttöä ja kunnossapitoa ja siten myös haltijan vastuita. Oppaan käyttäjäkuntaa ovat rakennusten haltijat, kiinteistöyhtiöt, toiminnanharjoittajat, joilla on toimi- ja tuotantotiloja, tarkastajat ja mm. paloviranomaiset.

Kuka on sähkölaitteiston haltija?

Haltijasta puhuttaessa voi kyseessä olla monikin eri taho tilanteesta riippuen. Yksiselitteistä, kaikkiin olosuhteisiin soveltuvaa määritelmää ei ole olemassa. Joissakin tapauksissa sähkölaitteiston haltija on niiden omistaja, joissakin tapauksissa vuokranantaja tai vuokratiloja käyttävä toiminnanharjoittaja.  Vastuutahoa ja vastuunjakoa on syytä pohtia tuotanto- ja toimitilojen vuokrasopimuksia tehtäessä ja tarvittaessa sopia vastuunjaosta vuokralaisen ja vuokranantajan kesken. 

Opas käsittelee olemassa olevien rakennusten sähkölaitteistojen kunnossapitoa ja tarkastuksia. Se antaa tietoa niistä vastuista ja velvoitteista, jota laitteiston turvallinen käyttö edellyttää. Oppaassa on myös neuvoja kunnossapidon organisointiin ja tekijöiden osaamisen ja ammattitaidon varmentamiseen.

Yrityksissä ei useimmiten ole sähkökunnossapidosta vastuuseen nimettyä henkilöä. Sähkökunnossapito on osa toimintaan liittyvien riskien hallintaa ja moni yritys onkin tehnyt sopimuksen sähkölaitteistojen huoltoon ja kunnossapitoon erikoistuneen sähköurakoitsijan kanssa. Näiden yhteystietoja löytyy esimerkiksi www.urakoitsija.fi  -rekisteristä. 

Opas on omiaan antamaan ymmärryksen oikeista tavoista nostaa kunnossapito tasolle, jossa organisaation toiminta on turvattu ainakin sähkölaitteiston toimintakunnon ja turvallisuuden puolesta.

 Hoitamattomien sähkölaitteistojen vuoksi yrityksien tuotantotiloissa syttyy vuosittain lukuisia sähköpaloja. Osa paloista johtaa toiminnan täydelliseen loppumiseen. Pelkästään tuotannon katkokset voivat aiheuttaa suuria taloudellisia vahinkoja ja kallisarvoisen maineen sekä asiakkaiden menetyksiä. Kaikkea ei vakuutuskaan voi korvata.

Oppaan tuottamista osarahoitti Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry.

Lue tästä

www.stul.fi

www.stek.fi

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.