https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Sähkölaitteiston haltijan kunnossapito-opas on ilmestynyt

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Kunnossapitoryhmä on tuottanut sähkölaitteistojen haltijoille kunnossapitoa käsittelevän oppaan. Kesäkuussa ilmestynyt opas on tavallaan jatkoa aiemmin julkaistulle sähköistysoppaalle, joka on suunnattu erityisesti rakennusalalle.

Suomen lainsäädäntö asettaa sähkölaitteiston haltijalle velvollisuuksia laitteiston kunnossapidosta. Usein nämä velvollisuudet eivät ole haltijan tiedossa. Toisinaan on jopa epäselvyyttä siitä, kuka oikeastaan on laitteiston haltija ja että sähkölaitteiston käytölle on oltava osoitettuna joku vastuullinen henkilö.  

Sähkölaitteistojen kunnossapito-oppaassa käydään läpi sitä osaa sähköturvallisuutta koskevasta lainsäädännöstä ja standardeista, jotka käsittelevät laitteiston käyttöönottoa, käyttöä ja kunnossapitoa ja siten myös haltijan vastuita. Oppaan käyttäjäkuntaa ovat rakennusten haltijat, kiinteistöyhtiöt, toiminnanharjoittajat, joilla on toimi- ja tuotantotiloja, tarkastajat ja mm. paloviranomaiset.

Kuka on sähkölaitteiston haltija?

Haltijasta puhuttaessa voi kyseessä olla monikin eri taho tilanteesta riippuen. Yksiselitteistä, kaikkiin olosuhteisiin soveltuvaa määritelmää ei ole olemassa. Joissakin tapauksissa sähkölaitteiston haltija on niiden omistaja, joissakin tapauksissa vuokranantaja tai vuokratiloja käyttävä toiminnanharjoittaja.  Vastuutahoa ja vastuunjakoa on syytä pohtia tuotanto- ja toimitilojen vuokrasopimuksia tehtäessä ja tarvittaessa sopia vastuunjaosta vuokralaisen ja vuokranantajan kesken. 

Opas käsittelee olemassa olevien rakennusten sähkölaitteistojen kunnossapitoa ja tarkastuksia. Se antaa tietoa niistä vastuista ja velvoitteista, jota laitteiston turvallinen käyttö edellyttää. Oppaassa on myös neuvoja kunnossapidon organisointiin ja tekijöiden osaamisen ja ammattitaidon varmentamiseen.

Yrityksissä ei useimmiten ole sähkökunnossapidosta vastuuseen nimettyä henkilöä. Sähkökunnossapito on osa toimintaan liittyvien riskien hallintaa ja moni yritys onkin tehnyt sopimuksen sähkölaitteistojen huoltoon ja kunnossapitoon erikoistuneen sähköurakoitsijan kanssa. Näiden yhteystietoja löytyy esimerkiksi www.urakoitsija.fi  -rekisteristä. 

Opas on omiaan antamaan ymmärryksen oikeista tavoista nostaa kunnossapito tasolle, jossa organisaation toiminta on turvattu ainakin sähkölaitteiston toimintakunnon ja turvallisuuden puolesta.

 Hoitamattomien sähkölaitteistojen vuoksi yrityksien tuotantotiloissa syttyy vuosittain lukuisia sähköpaloja. Osa paloista johtaa toiminnan täydelliseen loppumiseen. Pelkästään tuotannon katkokset voivat aiheuttaa suuria taloudellisia vahinkoja ja kallisarvoisen maineen sekä asiakkaiden menetyksiä. Kaikkea ei vakuutuskaan voi korvata.

Oppaan tuottamista osarahoitti Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry.

Lue tästä

www.stul.fi

www.stek.fi

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.