https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Telojen linjaus avaruusteknologialla

Tuotantolinjojen telojen, sylinterien ja valssien linjauksella on usein luultua suurempi merkitys koneen ajettavuudelle, lopputuotteen laadulle ja jopa koko tuotannolle. Mitä parempi ja tarkempi kokonaiskuva linjauksista on, sitä paremmin voidaan tehdä oikeita toimenpiteitä.

MLT

Telan linjauksen mittaus.

Tavallisesti telojen ja valssien linjaukset tehdään optisilla mittalaitteilla ja yksinkertaisimmillaan vesivaakojen ja mittanauhojen avulla. Haasteena jälkimmäisissä on mittauksen epätarkkuus ja luotettavuus.

hyrra_mlt

Kuva 3. Hyrrä-periaate.

Optisissa mittauksissa on myös omat rajoitteensa: tarvitaan näköyhteys kohteeseen ja mittauksen aikana häiritsevät tekijöitä kuten lämpösäteily tai ulkoinen värähtely vaikuttavat tuloksien laatuun. Myös kokonaisen konelinjan linjauksien mittaaminen ja korjaaminen on aikaa vievä prosessi ja se voi olla jopa mahdotonta lyhyiden seisokkiaikojen puitteissa.

Saksalaisen Prüftechnikin vuonna 2005 kehittämä ja patentoima Paralign-mittaus perustuu rengas-laser-gyroskooppeihin, jotka mittaavat hyrrä-periaatteen mukaisesti kulman muutoksia kolmeen toisistaan kohtisuoraan suuntaan. Itse laitteen sisällä ei ole pyöriviä hyrriä, vaan kulmanmittaus X-, Y- ja Z-akselin suhteen tapahtuu rengaslaserien avulla, jolloin laite tunnistaa asentonsa avaruudessa kunakin hetkenä.

Samaa gyroskopia-teknologiaa käytetään avaruussukkuloiden ja ohjuksien ohjausjärjestelmissä. Mittauksessa käytettyjen lasergyroskooppien erottelukyky on 0,004 mm/m ja mittaustarkkuus telojen linjaukselle on 0,05 mm/m.

paralign

Kuva 4. Paralign-laite, jonka sisällä lasergyroskoopit.

Nopeaa ja tarkkaa mittausta

Gyroskooppi-mittaus suoritetaan kahden mittausinsinöörin toimesta. Toinen mittaaja pyyhkäisee Paralignilla telan pintaa (Pääkuva) ja toinen mittaaja seuraa mittauksien onnistumista reaaliajassa tietokoneelta. Pyyhkäisyn aikana (minimi 20 asteen kulma) mittalaite kerää telan pinnasta satoja mittapisteitä, joista ohjelmisto laskee telan keskiakselin sijainnin.

mittaussuunnat

Kuva 5. Mittaussuunnat (roll, pitch, yaw), joista telan linjaus lasketaan.

Yksittäisen telan mittaus kestää muutaman minuutin ja kun halutut kohteet on mitattu, linjaustuloksia voidaan katsella samassa näkymässä (Kuva 6) suoraan tietokoneen näytöltä. Paralign-mittauksen etuina ovat nopeat ja aina luotettavat mittaukset, joka mahdollistaa kymmenien telojen mittauksen yhden seisokkipäivän aikana. Mittauksen suorittamiselle ei ole fyysisiä rajoituksia, kunhan kohteen luokse päästään.

kuva6

Kuva 6. Kuivatuskoneen linjaustulokset.

Gyroskooppi-linjausmittausta on käytetty menestyksekkäästi niin paperi- ja painokoneissa kuin terästeollisuuden parissa, kaikkialla missä teloja tai sylintereitä. Suomessa kyseistä mittausta on suoritettu viime vuosien aikana useita kymmeniä ympäri maata.

Testimittaus VTT:n tiloissa

kuivatuskone

Kuivatuskoneella.

Linjauksien testimittaus tehtiin Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n Jyväskylän tutkimusyksikön pilot-kuivatuslaitteella, joka on nelisylinterinen höyrylämmitteinen kuivain. VTT:llä kuivatuslaitetta käytetään paperin- ja kartonginvalmistuksen tutkimusympäristössä pilot-paperikoneella tehtyjen rullien jälkikuivaukseen, asiakkaiden omien rullien jälkikuivaukseen ja muuhun tutkimuskäyttöön. Kuivatuslaitteen suurin rullan rataleveys voi olla 600 mm, suurin rullan halkaisija 1200 mm ja käyntinopeus 10–70 m/min.

Mitattavia teloja oli yhteensä 21 kappaletta ja sylintereitä 4 kappaletta. Mittausvalmisteluihin meni tunti ja itse mittaukseen kaksi tuntia. Linjaustulokset olivat välittömästi käytettävissä mittauksien jälkeen. Linjaustuloksien luetaan seuraavasti: vihreä ympyrä on telan tai sylinterin hoitopuolen pääty ja punainen on käyttöpuolen pääty.

Mitä enemmän punaista näkyy, sitä enemmän tela on vinossa suhteessa valittuun referenssitelaan (kuvassa 6 sylinteri 3). Tuloksesta erottuvat etenkin ohjaustelat, jotka mitattiin kaksi kertaa telan ollessa säädettynä molempiin ääriasentoihinsa. Kyseisten telojen kohdalla tarkisteltiin lähinnä korkotulosta. Suurimmat linjausvirheet havaittiin taulukon 1 mukaisesti seuraavissa teloissa.

taulukko1

Taulukon koordinaatit: Koneen hoitopään siirtymä pystysuunnan + suunta on ylöspäin ja Vaakasuunnan + suunta oikealle. Telojen tai sylinterien linjauksien korjauksia ei tehty mittauksien aikana.

VTT:n kommentit

Paralign-mittaus on erittäin nopeaa. Laitteen avulla pystytään mittaamaan samassa ajassa jopa nelinkertainen määrä teloja verrattuna perinteisiin optisiin mittalaitteisiin. Nopeuden lisäksi laitteen selkeänä etuna on se, että tällä voidaan suorittaa mittaus, kun optista mittalaitetta ei voi käyttää näköesteen johdosta.

Laitetta on helpompi käyttää kuin optisia mittalaitteita. Eri mittaajien suorittamien mittausten hajonta on todennäköisesti pienempi tämän mittausmenetelmän ansiosta.

Ritvanen_Teemu_MLT2

Teemu Ritvanen

toimitusjohtaja

MLT Machine & Laser Technology Oy

siilasto_roope_vtt_jyvaskyla

Roope Siilasto

Research Scientist

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Jyväskylä

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.