https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Teollisuuden kunnossapitotyö muuttuu tietotyöksi

Virtuaalitodellisuus (virtual reality, VR), lisätty todellisuus (augmented reality, AR) ja sosiaalisen median mobiiliratkaisut yleistyvät nopeasti kunnossapitohenkilöstön arjessa. Teknologian tutkimuskeskus VTT koordinoi DIMECC S-STEP-ohjelmassa (Smart technologies for lifecycle performance) osaprojektia, jossa kehitettiin tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyönä uusia digitaalisia huoltotyöratkaisuja ja -välineitä. Tavoitteena on tehostaa työtuloksia ja -tyytyväisyyttä.

dimecc

Teollisuuden digitalisaatiota on tutkittu ja kehitetty paljon liiketoiminnan ja ICT-ratkaisujen näkökulmista, mutta vähän työn tehostamisen ja työtyytyväisyyden lähtökohdista.

- Teollisuuden digitalisaatio muuttaa huoltotehtäviä ja -välineitä, ja yhä useampi työntekijä tekee tietotyötä. Paras tuottavuus ja työtyytyväisyys saadaan, kun työkäytäntöjä ja uutta tekniikkaa hyödyntäviä työvälineitä kehitetään kokonaisuutena yhteistyössä työntekijöiden kanssa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Eija Kaasinen VTT:ltä.

Hankkeen keskeisiksi kehityskohteiksi valikoituivat: parempi valmistautuminen huoltokäyntiin, tuki vianetsintään, henkilökohtainen ja tilannetietoinen ”kädestä pitäen” opastus huoltotoimenpiteiden tekemiseen sekä vaivaton raportointi jo huoltokäynnin aikana. VTT ja muut tutkimusosapuolet kehittivät yhdessä hankkeeseen osallistuvien yritysten kanssa lukuisia pilottisovelluksia.

Mobiili huoltomies ja digitaaliset työkalut

Kunnossapitohenkilöstö voi tutustua ennen kohteeseen lähtöä huoltoympäristöön tarkastelemalla virtuaalisesti huoltoympäristöä VR-lasien avulla.

Etäasiantuntija voi näyttää huoltomiehelle toimintaohjeita lisätyn todellisuuden (AR) sovellusten avulla.

Huoltokohteeseen liittyvät kollegojen vinkit ja hyväksi havaitut toimintamallit jaetaan hyödyntäen sosiaalista mediaa ja AR:ää.

AR- ja VR-työvälineet ovat kypsymässä tuotantokäyttöön sopivaksi sekä hinnaltaan että toimivuudeltaan. Lähivuosina AR- ja VR-sovellukset tulevat nopeasti yleistymään erilaisissa teollisuuden huoltotehtävissä.

Hankkeen tuloksia voidaan soveltaa paitsi huoltoon, myös muihin teollisuuden työtehtäviin. Ratkaisut kehitettiin kansainvälisten yritysten tarpeista, joilla on laaja ja globaali huoltotoiminta, siksi ohjelman vaikuttavuus on iso jo näissä yrityksissä, jotka vievät nyt parhaita ratkaisuja käytäntöön.

- Lisätty todellisuus on todennäköinen huoltoteknikoiden arkinen työkalu. Sen täysipainoinen hyödyntäminen edellyttää tiivistä yhteistyötä teknologiatoimittajien kanssa ja erityisesti sisäisten prosessien tukea, johtaja Riitta Partanen-Jokela, KONE Oyjsta kertoo.

- Nykyajan koneissa on yhdistelty useita teknologioita, ja huoltoteknikot tarvitsevat yhä enemmän tietoa. Siksi myös raportointi kentältä vie entistä enemmän aikaa. Kehitimme hankkeessa uuden menetelmän tilannekohtaisen tiedon keräämiseen ja jakamiseen yhdellä laitteella, sanoo puolestaan R&D päällikkö Jouni Törnqvist, Bronto Skylift.

 - Ensimmäisten esimerkkiratkaisujen perusteella on selvää, että tilannekohtainen opastus, etätuki ja 360-asteen virtuaalitodellisuus visualisoinnit ovat ratkaisuja, joilla tulee olemaan iso vaikutus kunnossapidon koulutukseen sekä töiden suunnitteluun ja toteutukseen, johtava käyttökokemussuunnittelija Mikael Leppä, Wärtsilältä toteaa.

Hanke alkoi kesäkuussa 2014 ja päättyi vuoden 2016 lopussa, ja on yksi DIMECCin S-STEP-ohjelman (Smart technologies for lifecycle performance) neljästä projektista. Hankkeeseen osallistuivat: DIMECC Oy, 3D Studio Blomberg Ltd, Bronto Skylift Oy Ab, KONE Oyj, KonecranesOyj, Mevea Ltd, Wärtsilä Oyj Abp, Aalto-yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopiston TAUCHI-tutkimuskeskus ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Osallistujien lisäksi sitä rahoitti Tekes.

Hanke voitti DIMECC Prize -kilpailun vuoden 2016 parhaasta tuloksesta. Useita jatkohankkeita on käynnissä, ja mukaan on tullut myös uusia yrityksiä.

Mikä on DIMECC? 

DIMECC Oy on Suomen digitalisoituvan elinkeinoelämän innovaatioalusta, joka yhdistää parhaan osaamisen teollisuudesta ja tutkimuksesta. Kansainvälisen yhteistyöalustan kautta asiakkaamme luovat poikkitieteellisiä ja -teollisia innovaatioita ja synnyttävät niistä uutta liiketoimintaa. Ylivertaisen tuottavuuden luo yli 400 organisaation ja 2000 ihmisen osaaminen, jonka DIMECC kokoaa yhteen Suomen hyväksi.

Hankkeesta lisää Promaint-lehden numerossa 2/2017

 

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.