https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Terrafamen vesitilanne jatkuu hankalana Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen

Vaasan hallinto-oikeus on antanut päätöksensä koskien Nuasjärven purkuputken luvasta tehtyjä valituksia ja muita Terrafamen ympäristölupiin liittyviä asioita. Terrafamen toiminnan ja kaivoksen ylösajon jatkamisen kannalta hallinto-oikeuden päätökset tarkoittavat sitä, että kaivoksen vesitilanteen hallinta on myös lähivuosina haastavaa eikä ylimääräisiä puhdistettuja vesiä voida poistaa suunnitellussa aikataulussa.

terrafame

Yhtiön mukaan päätökset mahdollistavat ”periaatteessa” kaivoksen toiminnan ylösajon jatkamisen, mutta määrätyt purkuputken sulfaattikiintiöt sekä ympäristölupien määräaikaisuus aiheuttanevat sen, että rahoitusneuvottelujen jatkaminen yksityisten tahojen kanssa on hyvin vaikeaa.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan purkuputken sulfaattikuormitus voi olla enintään 15 000 tonnia vuodessa. Kuukausittaisen kuormituksen enimmäismäärät ovat 2 000 tonnia kuukaudessa sulan veden aikana ja 1 000 tonnia kuukaudessa jääpeitteisten kuukausien aikana, joka kattaa myös kevättulvien ajanjakson. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston vuonna 2015 myöntämässä ympäristöluvassa sulfaattipäästön vuosittaiseksi enimmäismääräksi asetettiin 24 000 tonnia purkuputken käyttöönoton jälkeisenä kolmena vuotena. Ensimmäisen kolmen vuoden jälkeen sulfaattipäästön enimmäismääräksi asetettiin 10 000 tonnia vuodessa.

Hallinto-oikeus muutti lisäksi Nuasjärven purkuputken ympäristöluvan määräaikaiseksi 31.8.2017 saakka, jonka jälkeen Terrafamen on haettava purkuputkelle uutta ympäristölupaa. Myös kaivoksen varsinainen ympäristölupa vuodelta 2014 muutettiin määräaikaiseksi 31.8.2017 saakka.

Harkinnassa valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Terrafame harkitsee nyt valittavansa Vaasan hallinto-oikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Hyvät edellytykset pitkällä aikavälillä kannattavalle kaivostoiminnalle ovat olemassa. Tästä syystä on erityisen harmillista, että asetetut lupaehdot käytännössä estävät vesitilanteen ratkaisemisen suunnitellulla tavalla, sanoo Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

Ratian mukaan Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta haettiin purkuputkelle alun perin 30 000 tonnin vuosittaista sulfaattikiintiötä. Haettu määrä perustui tarkkaan vaikutusarviointiin, minkä pohjalta oli arvioitavissa, että purkuputken käytöstä puhdistetun veden poistamiseksi kaivosalueelta ei aiheudu merkittävää ympäristöhaittaa. Haetulla lupamäärällä tai Pohjois-Suomen aluehallintoviraston myöntämillä alkuperäisillä lupaehdoilla Terrafame olisi voinut hallitusti poistaa kaivosalueelta kaivoksen aiemmasta toiminnasta syntyneet ylimääräiset vedet kolmen vuoden kuluessa.

– Näkemyksemme on, että hallinto-oikeuden päätös ei sisällä ympäristövaikutuksiin pohjautuvia perusteluita, joiden perusteella sulfaattirajoituksia on alennettu Pohjois-Suomen aluehallintoviraston myöntämistä sulfaattimääristä, Ratia sanoo.

– On selvää, että ylimääräisten vesien poistamiseen tarvitaan nyt useampia vuosia pidempi aika. On lisäksi erittäin todennäköistä, että sade- ja sulamiskausina joudutaan pato- ja ympäristöturvallisuuden vuoksi vastaaviin lisäjuoksutuksiin, joita Terrafame on joutunut Vaasan hallinto-oikeuden syyskuisen välipäätöksen vuoksi toteuttamaan joulukuussa 2015 sekä nyt huhtikuussa. On myös hyvä huomata, että kaivoksen vesitilanne on ratkaistava joka tapauksessa, myös mikäli kaivos päätettäisiin sulkea, Ratia jatkaa.

Terrafame Group Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen puolestaan muistuttaa, että Terrafamen kaivoksen ylösajo on sujunut vuonna 2015 sekä alkuvuoden 2016 aikana suunnitellusti, mikä on antanut hyvän pohjan rahoitusneuvotteluille. Kaivoksen aiemmasta toiminnasta johtuneen vesitilanteen ratkaiseminen ja ympäristöturvallisuuden varmistaminen ovat olleet yksi keskeisimmistä edellytyksistä yksityisen rahoituksen saamiseksi.

– Hallinto-oikeuden päätökset johtavat arviomme mukaan tilanteeseen, jossa yksityistä rahoitusta Terrafameen on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta saada. On huomattava, että Terrafame tarvitsee joka tapauksessa lisärahoitusta vielä kesällä 2016, päättää Hietanen.

Taustaa

Nuasjärveen johtavan purkuputken käyttö alkoi koekäyttövaiheen jälkeen marraskuussa 2015. Purkuputki on edellytys sille, että kaivoksen aiemmasta toiminnasta aiheutunut, kaivosalueella olevista ylimääräisistä vesistä johtuva ongelma voidaan hoitaa ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi huhtikuussa 2015 ympäristöluvan puhdistettujen vesien johtamiseksi kaivosalueelta purkuputkessa Nuasjärveen. Luvan mukaan johdettava sulfaattipäästö saisi olla enintään 24 000 tonnia kunakin purkuputken käyttöönoton jälkeisenä kolmena 12 kuukauden jaksona. Ensimmäisen kolmen vuoden jälkeen sulfaattipäästö saisi olla enintään 10 000 tonnia vuodessa. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston myöntämästä luvasta valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen.

Vaasan hallinto-oikeus antoi 10.9.2015 asiassa välipäätöksen, jolla hallinto-oikeus puolitti purkuputkesta johdettavien vesien sulfaattikiintiön 1 000 tonniin kuukaudessa. Välipäätöksestä johtuen purkuputken kautta on voitu johtaa ainoastaan puolet suunnitellusta vesimäärästä. Tästä johtuen Terrafame on kertonut joutuneensa joulukuussa 2015 sekä huhtikuussa 2016 turvautumaan puhdistettujen vesien lisäjuoksutuksiin lähivesistöihin pato- ja ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi.

– Purkuputkeen johdettava puhdistettu vesi on täyttänyt selvästi ympäristöluvassa asetetut luparajat, ja Nuasjärven veden laatu on pysynyt purkuputken käytön aikana aikaisempien vuosien tasolla. Purkuputken kautta johdettavan puhdistetun veden laatua tarkkaillaan jatkuvasti sekä kaivoksella että Nuasjärvessä tehtävillä mittauksilla, näytteenotoilla ja kenttätutkimuksilla, yhtiö kertoo lehdistötiedotteessa.

Tuoreimmat mittaustulokset sekä muuta tietoa purkuputkesta ja vesistömittauksista on saatavilla osoitteessa www.terrafame.fi/ymparistotarkkailu

 

 

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.