Tuotantolinjan puhtaus varmistetaan tähystämällä
Valion Jyväskylän meijeri vastaanottaa ja tuottaa yli 200 miljoonaa litraa maitoa vuodessa. Vuoden jokaisena päivänä pysähdyksettä pyörivä tuotanto asettaa erityisvaatimuksia laitteiden puhtaudelle ja kunnossapidolle. Käytössä on uusi työväline ennakkohuoltoihin ja laadunvarmistukseen.
VALION JAKELUAUTOT noutavat maitotuotteita meijeriltä asiakkailleen minuuttiaikataululla. Tuotantolaitteilta edellytetään korkeaa toimintavarmuutta, jotta toimitukset saadaan autoille täydellisinä ja ajallaan.
Valio hankki vuoden alussa prosessin puhtauden tarkasteluun teollisuuden käyttöön valmistetun endoskoopin, näköhavaintoon perustuvan etätutkintalaitteen. Ammattikäyttöön tarkoitetulla kameralaitteella voidaan tehostaa merkittävästi kunnossapidon työtä, kun lika ja muut prosessia mahdollisesti häiritsevät elementit havaitaan tehokkaasti purkamatta kohdetta.
– Valio on ylpeä puhtaista ja korkealaatuisista tuotteistaan. Kunnossapidon tulosta mitataan tuotelaadulla ja tuotannon toimitusvarmuudella. Laboratorio tarkkailee tuotteiden laatua ja jos se havaitsee pienimmänkin laatuun vaikuttavan epäkohdan, pyrimme paikantamaan syyn välittömästi, ennakkohuoltovastaava Matti Linna sanoo.
Tarkasti aikataulutettua puhtaanapitoa
Jyväskylän 80-luvulla valmistuneissa tuotantotiloissa on Valion meijereistä eniten uutta tuotantoa. Uusiin laitteisiin investoidaan joka vuosi. Kymmenisen vuotta sitten kokonaan uusitun prosessin toimintavarmuudesta vastaa neljänkymmenen hengen kunnossapitoyksikkö kolmessa vuorossa.
Kunnossapidolta edellytetään suunnitelmallisuutta ja ennakointia töiden jatkuvassa aikatauluttamisessa, jotta katkot tuotannossa saadaan minimoitua. Yleiset säännökset määrittävät laitteiden pesuvälejä ja käsittelylämpötiloja.
– Merkitsemme jokaiselle päivälle laadittavaan tuotantoaikatauluun tarkat ajat prosessin erityyppisille pesuille sekä huoltotoimenpiteille, Linna kertoo.
Laadunvarmistus tehostuu venttiilejä irrottamatta
Meijerin maitoa käsittelevissä laitteissa on Jyväskylän tuotantotiloissa yhteensä yli kolmetuhatta venttiiliä. 7,5 metriä pitkän kameralaitteen avulla voidaan visuaalisesti tarkistaa kerralla tuoteventtiiliryhmässä kaikkien saman putken varrella olevien venttiilien peseytyvyys.
– Venttiilit ovat meille myytäessä mekaanisesti lähes huoltovapaita, mutta elintarviketeollisuudessa lika on käytännössä vika. Endoskoopin avulla voimme tehostaa kontrollia ja tarkkailla tuotevalmistusprosessia kattavammin, Linna kertoo.
Kunnossapidon yhtenä tavoitteena on saada huoltovälit vastaamaan todellista tarvetta ja välttyä näin turhalta työltä.
– Tärkeä osa asentajien ammattitaitoa on kertoa, että huoltoväli on joko liian lyhyt tai liian pitkä. Peseytyvyys voidaan varmistaa esimerkiksi endoskoopilla kuvaamalla. Valiolla on hyvä maine laadussa, haluamme pitää tästä kynsin hampain kiinni, Linna korostaa.
Endoskoopin tultua taloon määrävälein tehtävillä tarkastuksilla nähdään nyt useamman venttiiliryhmän puhtaus irrottamatta niitä kaikkia. Samalla säästyy työaikaa ja tuotantokatkokset vähentyvät.
– Säiliöryhmien laitteiden ennakkohuollot tehdään lähtökohtaisesti kerran vuodessa. Pyrimme totta kai välttämään turhaa työtä. Jotta voimme hallitusti kasvattaa venttiileiden huoltoväliä, hankimme endoskoopin. Endoskooppi on osoittautunut tähän tehtävään kullanarvoiseksi, Linna sanoo.
Yhden venttiilin irrotukseen ja huolletun kappaleen paikalleen laittoon menee keskimäärin noin tunti, joten yhdenkin venttiilin irrottamisen välttäminen on tuotannon sujuvuuden kannalta merkityksellistä.
– Valvomalla prosessin puhtautta kameraa käyttämällä saamme huoltovälin oikeaksi ja säästämme merkittävästi ajassa ja materiaaleissa, maidonvalmistusprosessin alueasentaja Markku Mäntylä summaa.
Nestetiivis pää kestää korkeita lämpötiloja
Valion tuotevalmistuksen kunnossapidon työstä noin 70 prosenttia liittyy tuotehygieniaan ja 30 prosenttia mekaaniseen kunnossapitoon. Tarkalla optiikalla varustetulla kameralla on käyttöä molemmilla osa-alueilla.
Endoskoopilla voidaan tutkia myös korkealla tai ahtaissa paikoissa sijaitsevia laitteita, joihin olisi muuten vaikea päästä fyysisesti käsiksi.
– Endoskoopilla näemme paikkoihin, joihin ei peilien avulla tai paljaalla silmällä näe, Linna kuvaa.
Endoskooppien teknologia on tunnettava, jotta osaa valita oikeat laitteet eri kohteisiin ja käyttötarkoituksiin. Alan palveluntarjoaja ja saksalaisen IT Conceptsin laitteiden maahantuoja Janne Talvitie Okulaari Oy:stä auttoi valitsemaan Valion tarpeisiin parhaiten sopivan laitteen ja koulutti henkilöstön sen käyttöön.
– Nestetiivis ja varsin korkeitakin lämpötiloja kestävä kamerapää mahdollistaa kuvauksen kaikissa prosessin osissa, esimerkiksi veden alla. Valion käyttöolosuhteissa myös hyvä valoteho, sivupeilinä toimiva linssi ja tarkennusmahdollisuus sekä lähelle että kauas olivat valintakriteereitä, Talvitie kertoo.
Halkaisijaltaan kuuden millimetrin sisäänvientiosa ohjautuu joka suuntaan ja tallentaa sekä kuvia että videota. Kameran välittämää kuvaa seurataan akkukäyttöiseen laitteeseen kuuluvalta viiden tuuman näytöltä.
Tuoteperheet kasvavat
Valiolla on Okulaarin kanssa vuosisopimus, jolloin palveluun kuuluu laitteen ylläpito ja tähystysvalmiuden varmistaminen kaikissa tilanteissa.
– Järjestämme laitteelle tehtaan kuntotarkistuksen sekä mahdolliset säädöt ja ohjelmistopäivitykset vuosittain. Lisäksi toimitamme varalaitteen tai lisäkalustoa, mikäli Valion oma laite ei ole käytettävissä tai akuutti tarve muuten sellaista vaatii, Talvitie kertoo.
Palveluun kuuluu myös laitteen nanopinnoitus, joka sopii hyvin Valion puhtaanapitotarpeisiin. Pinnoituksella endoskoopista saadaan mahdollisimman likaa hylkivä ja helposti puhdistettava.
Talvitien mukaan teollisuusendoskopian kysyntä on kasvussa, kun sen tarjoamia mahdollisuuksia on alettu hyödyntää yhä useammilla teollisuudenaloilla. Linna näkee endoskooppien käyttömahdollisuudet monipuolisina myös muualla elintarviketeollisuudessa.
– Tämän päivän trendi on, että tuoterepertuaarit kasvavat alalla yleisesti. Kun valikoima on suurempi, aloitus- ja lopetustoimet, kuten esimerkiksi pesut, ottavat aikaa korjaustöiltä ja kunnossapidolta.
Linnan mukaan niin meijereissä, leipomoissa kuin lihateollisuudessakin pyritään valvonnan parantamiseen ja siihen, että laitteita tarvitsisi avata ja purkaa yhä vähemmän.
– Jos vältämme endoskooppia käyttämällä yhdenkin tuote-erän takaisinvedon, laite on jo maksanut itsensä takaisin, Linna kiteyttää.