https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tuotantolinjan puhtaus varmistetaan tähystämällä

Valion Jyväskylän meijeri vastaanottaa ja tuottaa yli 200 miljoonaa litraa maitoa vuodessa. Vuoden jokaisena päivänä pysähdyksettä pyörivä tuotanto asettaa erityisvaatimuksia laitteiden puhtaudelle ja kunnossapidolle. Käytössä on uusi työväline ennakkohuoltoihin ja laadunvarmistukseen.

VALION JAKELUAUTOT noutavat maitotuotteita meijeriltä asiakkailleen minuuttiaikataululla. Tuotantolaitteilta edellytetään korkeaa toimintavarmuutta, jotta toimitukset saadaan autoille täydellisinä ja ajallaan.

Valio hankki vuoden alussa prosessin puhtauden tarkasteluun teollisuuden käyttöön valmistetun endoskoopin, näköhavaintoon perustuvan etätutkintalaitteen. Ammattikäyttöön tarkoitetulla kameralaitteella voidaan tehostaa merkittävästi kunnossapidon työtä, kun lika ja muut prosessia mahdollisesti häiritsevät elementit havaitaan tehokkaasti purkamatta kohdetta.

– Valio on ylpeä puhtaista ja korkealaatuisista tuotteistaan. Kunnossapidon tulosta mitataan tuotelaadulla ja tuotannon toimitusvarmuudella. Laboratorio tarkkailee tuotteiden laatua ja jos se havaitsee pienimmänkin laatuun vaikuttavan epäkohdan, pyrimme paikantamaan syyn välittömästi, ennakkohuoltovastaava Matti Linna sanoo.

Tarkasti aikataulutettua puhtaanapitoa

Jyväskylän 80-luvulla valmistuneissa tuotantotiloissa on Valion meijereistä eniten uutta tuotantoa. Uusiin laitteisiin investoidaan joka vuosi. Kymmenisen vuotta sitten kokonaan uusitun prosessin toimintavarmuudesta vastaa neljänkymmenen hengen kunnossapitoyksikkö kolmessa vuorossa.

Kunnossapidolta edellytetään suunnitelmallisuutta ja ennakointia töiden jatkuvassa aikatauluttamisessa, jotta katkot tuotannossa saadaan minimoitua. Yleiset säännökset määrittävät laitteiden pesuvälejä ja käsittelylämpötiloja.

– Merkitsemme jokaiselle päivälle laadittavaan tuotantoaikatauluun tarkat ajat prosessin erityyppisille pesuille sekä huoltotoimenpiteille, Linna kertoo.

Laadunvarmistus tehostuu venttiilejä irrottamatta

Meijerin maitoa käsittelevissä laitteissa on Jyväskylän tuotantotiloissa yhteensä yli kolmetuhatta venttiiliä. 7,5 metriä pitkän kameralaitteen avulla voidaan visuaalisesti tarkistaa kerralla tuoteventtiiliryhmässä kaikkien saman putken varrella olevien venttiilien peseytyvyys.

– Venttiilit ovat meille myytäessä mekaanisesti lähes huoltovapaita, mutta elintarviketeollisuudessa lika on käytännössä vika. Endoskoopin avulla voimme tehostaa kontrollia ja tarkkailla tuotevalmistusprosessia kattavammin, Linna kertoo.

Kunnossapidon yhtenä tavoitteena on saada huoltovälit vastaamaan todellista tarvetta ja välttyä näin turhalta työltä.

– Tärkeä osa asentajien ammattitaitoa on kertoa, että huoltoväli on joko liian lyhyt tai liian pitkä. Peseytyvyys voidaan varmistaa esimerkiksi endoskoopilla kuvaamalla. Valiolla on hyvä maine laadussa, haluamme pitää tästä kynsin hampain kiinni, Linna korostaa.

Endoskoopin tultua taloon määrävälein tehtävillä tarkastuksilla nähdään nyt useamman venttiiliryhmän puhtaus irrottamatta niitä kaikkia. Samalla säästyy työaikaa ja tuotantokatkokset vähentyvät.

– Säiliöryhmien laitteiden ennakkohuollot tehdään lähtökohtaisesti kerran vuodessa. Pyrimme totta kai välttämään turhaa työtä. Jotta voimme hallitusti kasvattaa venttiileiden huoltoväliä, hankimme endoskoopin. Endoskooppi on osoittautunut tähän tehtävään kullanarvoiseksi, Linna sanoo.

Yhden venttiilin irrotukseen ja huolletun kappaleen paikalleen laittoon menee keskimäärin noin tunti, joten yhdenkin venttiilin irrottamisen välttäminen on tuotannon sujuvuuden kannalta merkityksellistä.

Puhtaus näkyi

Puhtaus näkyi hyvin, tarkastan myös, että hitsaussaumat tai tiivisteet eivät ole katkenneet. Endoskoopilla voi havaita myös mahdollisesti kertyneen karstan, kunnossapitoasentaja Päivi Kuru sanoo.

Alueasentaja Markku

Alueasentaja Markku Mäntylä asettaa endoskoopin putken sisään venttiilirivistön päädystä. Kuvatessa nähdään rivistön toiseen päähän asti. Oikealla Janne Talvitie.

Näyttö kiinnitetään

Näyttö kiinnitetään tuotesäiliön putkistoon. Endoskooppia liikutetaan ohjaimen avulla.

– Valvomalla prosessin puhtautta kameraa käyttämällä saamme huoltovälin oikeaksi ja säästämme merkittävästi ajassa ja materiaaleissa, maidonvalmistusprosessin alueasentaja Markku Mäntylä summaa.

Nestetiivis pää kestää korkeita lämpötiloja

Valion tuotevalmistuksen kunnossapidon työstä noin 70 prosenttia liittyy tuotehygieniaan ja 30 prosenttia mekaaniseen kunnossapitoon. Tarkalla optiikalla varustetulla kameralla on käyttöä molemmilla osa-alueilla.

Endoskoopilla voidaan tutkia myös korkealla tai ahtaissa paikoissa sijaitsevia laitteita, joihin olisi muuten vaikea päästä fyysisesti käsiksi.

– Endoskoopilla näemme paikkoihin, joihin ei peilien avulla tai paljaalla silmällä näe, Linna kuvaa.

Endoskooppien teknologia on tunnettava, jotta osaa valita oikeat laitteet eri kohteisiin ja käyttötarkoituksiin. Alan palveluntarjoaja ja saksalaisen IT Conceptsin laitteiden maahantuoja Janne Talvitie Okulaari Oy:stä auttoi valitsemaan Valion tarpeisiin parhaiten sopivan laitteen ja koulutti henkilöstön sen käyttöön.

– Nestetiivis ja varsin korkeitakin lämpötiloja kestävä kamerapää mahdollistaa kuvauksen kaikissa prosessin osissa, esimerkiksi veden alla. Valion käyttöolosuhteissa myös hyvä valoteho, sivupeilinä toimiva linssi ja tarkennusmahdollisuus sekä lähelle että kauas olivat valintakriteereitä, Talvitie kertoo.

Halkaisijaltaan kuuden millimetrin sisäänvientiosa ohjautuu joka suuntaan ja tallentaa sekä kuvia että videota. Kameran välittämää kuvaa seurataan akkukäyttöiseen laitteeseen kuuluvalta viiden tuuman näytöltä.

Tuoteperheet kasvavat

Valiolla on Okulaarin kanssa vuosisopimus, jolloin palveluun kuuluu laitteen ylläpito ja tähystysvalmiuden varmistaminen kaikissa tilanteissa.

– Järjestämme laitteelle tehtaan kuntotarkistuksen sekä mahdolliset säädöt ja ohjelmistopäivitykset vuosittain. Lisäksi toimitamme varalaitteen tai lisäkalustoa, mikäli Valion oma laite ei ole käytettävissä tai akuutti tarve muuten sellaista vaatii, Talvitie kertoo.

Palveluun kuuluu myös laitteen nanopinnoitus, joka sopii hyvin Valion puhtaanapitotarpeisiin. Pinnoituksella endoskoopista saadaan mahdollisimman likaa hylkivä ja helposti puhdistettava.

Talvitien mukaan teollisuusendoskopian kysyntä on kasvussa, kun sen tarjoamia mahdollisuuksia on alettu hyödyntää yhä useammilla teollisuudenaloilla. Linna näkee endoskooppien käyttömahdollisuudet monipuolisina myös muualla elintarviketeollisuudessa.

– Tämän päivän trendi on, että tuoterepertuaarit kasvavat alalla yleisesti. Kun valikoima on suurempi, aloitus- ja lopetustoimet, kuten esimerkiksi pesut, ottavat aikaa korjaustöiltä ja kunnossapidolta.

Linnan mukaan niin meijereissä, leipomoissa kuin lihateollisuudessakin pyritään valvonnan parantamiseen ja siihen, että laitteita tarvitsisi avata ja purkaa yhä vähemmän.

– Jos vältämme endoskooppia käyttämällä yhdenkin tuote-erän takaisinvedon, laite on jo maksanut itsensä takaisin, Linna kiteyttää. 

Uusimmat artikkelit

21.2.2025 | Alan Uutiset

Wärtsilä asettaa toimitusketjuillensa päästötavoitteet

Wärtsilä sitoutuu vähentämään suorien toimittajiensa kasvihuonekaasupäästöjä neljänneksellä vuoteen 2030 mennessä. 

Valmet korvaa automaatiojärjestelmän KSS Energian vesivoimalaitoksella Kouvolassa

Uusi järjestelmä korvaa vanhan, elinkaarensa päähän tulleen automaation ja parantaa merkittävästi laitoksen käyttövarmuutta.

12.2.2025 | Kumppaniartikkeli

Kestävää teollisuuden kunnossapitoa: Kustannussäästöjä ja ympäristöetuja Lubehousen luotettavuuskeskeisellä voiteluhuollolla

Lubehouse vie teollisuuden kunnossapidon uudelle tasolle luotettavuuskeskeisellä voiteluhuollolla. Ennakoivalla huoltostrategialla vältetään turhat seisokit ja ylimääräiset huoltokierrokset, samalla kun ympäristövaikutukset ja kustannukset pienenevät. Lue, kuinka RCL-menetelmä voi kehittää teollisuuden kunnossapitoa, tukea vastuullisuustavoitteita ja lisätä kilpailuetua.

EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden korjaustöihin valmistaudutaan merellä

EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden korjaustöiden valmistelu etenee. Seuraavien viikkojen aikana merellä tehdään korjauksen esitöitä. Yhteyden oletetaan olevan jälleen käytössä elokuun alussa.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.