LED- valaistuksella suuriin säästöihin
Valaistusta säädellään Euroopan unionin EcoDesign-direktiivin mukaisesti. Se määrittelee energiaa käyttävien tuotteiden ja valmistuksen vaatimukset. Tavoitteena on ympäristönäkökohtien ja elinkaariajattelun integrointi tuotteiden suunnitteluvaiheeseen. Direktiivillä edistetään kestävää kehitystä parantamalla energiatehokkuutta ja ympäristönsuojelun tasoa sekä samalla energianhuoltovarmuutta.
Valaistusta koskevat seuraavat asetukset: Kotitalouksien valaisintuotteet (EY) n:o 244/2009 sekä Palvelusektorin valaisutuotteet (EY) n:o 245/2009. Valaistusta koskevia keskeisiä määrityksiä ovat suuren energiankulutuksen valaisinlähteistä luopuminen sekä ongelmajätettä sisältävien valaisinlähteiden käytön lopettaminen.
Käytännössä voimaan tulleita kieltoja on, että hehkulamppuja ei ole saanut enää 2012 vuoden jälkeen valmistaa eikä maahantuoda EU:n alueella. Vuodesta 2015 alkaen ei elohopealamppuja saa enää myydä EU:n alueella.
Valaistuksen osuus taloussähköstä on merkittävä, sillä keskimäärin 25 % siitä kuluu valaistukseen. Teollisuuden, julkisten tilojen, kaupanalan ja infra-alueiden valaistuksen energiankulutus on nykyisillä valaistusratkaisuilla todella suuri, esimerkiksi katuvalaistus on keskimäärin päällä 4 000 tuntia vuodessa.
Korvaavat valaisinratkaisut
Uusien säännösten myötä on kiivaasti etsitty korvaavia säännökset täyttäviä valaisinratkaisuja. Energiansäästölamput ovat olleet siirtymävaiheen yleinen vaihtoehto. Energiansäästölamppujen huonoja puolia ovat olleet suhteellisen lyhyt käyttöikä, nopea valotehon aleneminen ja hidas syttyminen. Energiansäästölamput sisältävät myös ympäristölle haitallisia yhdisteitä.
Viimeisten vuosien aikana LED-pohjainen valaistustekniikka on noussut kirkkaasti ylitse muiden valaisinlähteiden. LED:eillä saavutetaan suuri sähköenergiansäästö, pitkä käyttöikä sekä lyhyt hankintainvestoinnin takaisinmaksuaika. Ne eivät myöskään sisällä ongelmajätteitä, kuten elohopeaa.
Hyvä tasainen valon laatu, erinomainen värintoisto ja tarkkaan valittavissa oleva värilämpö ovat LED-valon perusominaisuuksia, eivätkä ne tuota IR-säteilylämpöä tai UV-säteilyä.
Tämän päivän LED-lampuilla ja valaisimilla saavutetaan helposti yli 100 lm/W valoteho, joka tarkoittaa jo 90 % säästöä hehku- ja halogeenilamppuihin verrattuna. LED-lamput tykkäävät kylmästä, syttyvät heti myös pakkasessa, ja luonnollisesti käyttöikä pitenee alhaisemmassa lämpötilassa.
Pitkän käyttöiän ansiosta saavutetaan myös merkittävät lampunvaihdon kustannussäästöt, sillä LED-lampun elinkaaren aikana olisi pitänyt hehkulamppu vaihtaa jopa 40 kertaa. Nykyisin voi sanoa, että markkinoilta löytyvät kaikki perinteiset lamput korvaavat ja niiden tilalle sopivat LED-lamput.
LED-valaistuksen käyttökohteet
Kotitaloudet, sisustus ja ulkovalaistus ovat suuri käyttökohde. Keskimääräinen LEDlampun käyttöikä on 20 vuoden luokkaa, ja tyypillisen omakotitalon vuotuinen energiansäästö 600 euroa. Asuntoyhtiöiden yhteisten tilojen, porraskäytävien ja ulkovalistuksen uusinnalla saadaan merkittävät energian ja käyttökustannusten säästöt, joilla on merkitystä jopa yhtiövastikkeita alentavasti.
Teollisuuden tuotanto- ja varastotilojen sekä ulkovalaistuskohteissa on perinteisesti käytetty paljon loisteputki- ja elohopealamppuvalaistusta. Tuotantotiloissa useasti myös 24 h/vrk -kohteita, joissa LED-lamppujen hankintainvestoinnin takaisinmaksuaika energiansäästön ansiosta on todella lyhyt, noin yhden vuoden luokkaa. Kaupanalalla saadaan energiansäästön lisäksi paljon lisäarvoa LED-valaistuksen erinomaisten värintoistokyvyn sekä tarkkaan valittavissa olevan värilämmön ansiosta.
Julkisten tilojen – sairaaloiden, koulujen, päiväkerhojen, ym. – vastaavien perinteisten valaistusten uusiminen tuo kunnille ja kaupungeille merkittävät euromääräiset säästöt. Infra- ja katuvalaistuksen uusinta LED-tekniikkaan tuo kunnille, kaupungeille ja Suomen valtiolle todella suuret säästöt ja luo turvallisemman ympäristön luotettavamman toiminnan ansiosta.
Ei enää loppuun palaneita lamppuja. Lisäksi voitaneen sanoa, että jos koko katu- ja tievalaistus vaihdetaan LED-tekniikkaan, energiansäästö on vähintään yhden ydinvoimalan sähköntuoton luokkaa.
Valaistuksen ja lamppujen uusinnassa tärkeitä seikkoja
Tärkeitä lähtökohtia on nykyisen valomäärän (LUX) mittaus ja valomäärän arviointi. Valitse lamppu- ja valaisin valomäärän (lm) eikä tehon (W) mukaan. Myös valaisusuunta, valaisimen muoto sekä heijastimen ja varjostimen vaikutuksen huomioonottaminen ovat tärkeitä, koska useasti LED-valaisinlähteen helppo valonsuuntaus tekee nykyisen valaisimen heijastimen hyödyntämisen tarpeettomaksi.
Nykyisen valon värilämmön sopivuus on myös hyvä ottaa huomioon valinnassa, koska LED-valaisinlähteet mahdollistavat tarkan laajasti valittavissa olevan valonvärilämmön valinnan.
Kun valitset LED-lampun tai valaisimen toimittajaa, yksi tärkeimmistä seikoista valotehon (lm/W) lisäksi on lampun käyttöikä, joka kertoo paljon lampun rakenteesta ja jäähdytysominaisuuksista. Markkinoilta löytyy LED-lamppuja, joiden käyttöikä on vain 10 000 tuntia. Hyvin valmistetuilla LED-lampuilla päästään aina yli 40 000 tunnin käyttöikään. LED-lampun käyttöikä kertoo, että tämän ajan jälkeen lampun valotehosta on keskimäärin jäljellä 70 %. Se on suositeltava valolähteen vaihtoajankohta tilan suunnitellun valomäärän ylläpitämiseksi.
LED-valaisintekniikan uutuudet
Markkinoille ovat tulleet 360° avauskulman, hyvän kotelointiluokan E27- ja E40- LED-lamput, joilla elohopea- ja natriumlamppujen korvaaminen on vaivatonta ja edullista kiertämällä LED-lamppu suoraan vanhan lampun tilalle. Myös sisustusvalaisimiin on tullut mukaan säädettävän värilämmön ja himmennyksen sisältävät LEDvalaisimet. Myös DALI-ohjausväyläratkaisut luovat uuden ulottuvuuden valaistuksen ohjaukseen. Alan kehitys jatkuu huimaa vauhtia, ja mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.