https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Uusi tuotannonohjausjärjestelmä parantaa eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä

Tampereen teknillisen yliopiston koordinoimassa kansainvälisessä projektissa on kehitetty uusi tuotannonohjausjärjestelmäarkkitehtuuri, joka tuo tehoja teollisuuteen. Arkkitehtuurin avulla voidaan vähentää muun muassa kokoonpanolinjan muutoksiin vaadittavaa aikaa ja vaivaa.

escop

eScop-projektissa luotiin työkaluja, jotka ovat kenen tahansa käytettävissä. Kuvassa Andrei Lobov ja Johanna Rytkönen/TTY

Yhteensä kymmenen eurooppalaista yliopistoa ja yritystä kehitti keväällä päättyneessä eScop-projektissa avointa, tietoon pohjautuvaa tuotannonohjausjärjestelmäarkkitehtuuria. Uudenlainen lähestymistapa vähentää kokoonpanolinjan muutoksiin vaadittavaa aikaa ja vaivaa sekä mahdollistaa eri toimittajilta hankittujen komponenttien yhdistämisen.

Arkkitehtuuri on käytössä useissa organisaatioissa, ja useimmat siinä käytettävät komponentit ovat myös vapaasti kenen tahansa hyödynnettävissä.

Tavoitteena maailmanlaajuiset standardit

Projektissa kehitetyt teknologiat ovat käytössä muun muassa jyväskyläläisessä Fluidhouse Oy:ssä, italialaisessa INCAS Groupissa sekä TTY:llä sijaitsevassa matkapuhelinten kokoonpanoa demonstroivassa FASToryssä.

– Tuotannonohjausjärjestelmän avulla meillä on nyt parempi käsitys tuotannon etenemisestä ja pystymme tekemään parempia päätöksiä. Järjestelmän käyttö on myös helppoa, sillä siinä on käytetty teknisesti tuttuja välineitä ja konsepteja, kuten linkkejä ja selainystävällisiä standardeja, kertoo Fluidhouse Oy:n teknologiajohtaja Otto Karhumäki TTY:n verkkosivustolla.

Italialainen logistiikka-automaatiojärjestelmiin erikoistunut INCAS Group käyttää eScopin teknologioita mahdollistaakseen nopeat muutokset tuotantovolyymissa lisäämällä tai vähentämällä poimintapisteiden määrää. INCAS on tehnyt myös kvantitatiivisia testejä arvioidakseen eScopin teknologioiden vaikutusta. Vertaillessaan uutta ja vanhaa tapaa se pyöritti molempia järjestelmiä rinnakkain.

– Tulokset osoittavat, että yrityksemme voi saada yli 10 prosentin säästöt päivittämällä ohjelmiston ja laitteiston eScop-ratkaisuun, kuvailee INCASin teknologiavastaava Maurizio Foglia Taverna.

Vaikka hanke päättyy, jatkavat konsortion jäsenet lähestymistavan kehittämistä. World Wide Web Consortiumin alaisuuteen on perustettu yhteisö, jossa asiantuntijat voivat yhdessä keskustella ja kehittää teknologioita jopa maailmanlaajuisiksi standardeiksi asti.

Työkalut ja komponentit saatavilla

eScop-projektissa mukana olleet organisaatiot ovat antaneet suurimman osan projektissa kehitetyistä komponenteista ja työkaluista avoimella lähdekoodilla kaikkien käytettäväksi. Osa komponenteista on projektipartnereiden kaupallista omaisuutta.

Työkaluihin kuuluu kolme simulaattoria, joiden reaalielämän vastineita käytettiin projektissa eScop-arkkitehtuurin toimivuuden testaamiseen. Näihin kuuluu varastonhallintatyökalu INCASissa, Fluidhousen öljyvoitelujärjestelmä sekä FASTory-tuotantolinja TTY:llä.

– eScopin simulaattorit ovat olleet hyvin suosittuja. Kun FASTory-simulaattori julkaistiin, ensimmäisen kuukauden aikana järjestelmään tuli yli viisituhatta palvelupyyntöä eri puolilta maailmaa, projektin tekninen koordinaattori Andrei Lobov Tampereen teknilliseltä yliopistolta kertoo.

 

Lisätietoa eScop-projektista

eScop (Embedded systems Service-based Control for Open manufacturing and Process automation) oli kolmevuotinen (2013–2016) ARTEMIS-JU-projekti, jossa oli mukana 10 eurooppalaista partneria.

Projektia koordinoi Tampereen teknillisen yliopiston FAST-Lab.-tutkimusryhmä.

Projektissa luotiin palveluorientoitunut viitekehys, joka mahdollistaa tehdas- ja prosessikontrollisysteemien rakentamisen ja simuloimisen. Lähestymistapaa kutsutaan avoimeksi, tiedolle pohjautuvaksi tuotannonohjausjärjestelmäksi.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.