https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 28.11.2022

588 miljoonan kokonaisuus: Keliberin litiumkemiantehtaan rakennustyöt alkavat Kokkolassa

Rakennusvaihe työllistää enimmillään 500 työntekijää.

Litiumhydroksidia tuottavan tehtaan rakennustyöt alkavat valmistelevilla töillä ennen joulua. Havainnekuva: Keliber

Keliberin litiumkemiantehtaan rakennustyöt alkavat Kokkolassa. Valmistelevat työt tehtaan tontilla alkavat ennen joulua. Kokkolaan. Tehdas tuottaa litiumhydroksidia, jota hyödynnetään muun muassa sähköautojen akuissa.

”Tehtaan rakentamisen aloittaminen on merkittävä virstanpylväs Keliberin litiumhankkeessa, joka siirtyy nyt toteutusvaiheeseen. Nykyinen aikataulu mahdollistaa kemiantehtaan tuotannon ylösajon vuonna 2025”, Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala sanoo.

Investoinnin kokonaisarvo on 588 miljoonaa euroa.

Litiumkemiantehtaan lisäksi kokonaisuuteen kuuluu rikastamo, joka rakentuu 66 kilometrin päähän Kaustisen ja Kruunupyyn rajalle Päivänevalle. Rikastamon ja sen lähellä sijaitsevan Rapasaaren kaivoksen rakentaminen odottaa vielä ympäristölupapäätöstä.

Rakennusvaihe työllistää enimmillään 500 työntekijää, joista noin puolet litiumkemiantehtaan työmaalla. Kun jatkuvatoiminen tuotanto on täydessä vauhdissa, Keliber työllistää suoraan ja urakoitsijoiden kautta yhteensä noin 300 henkeä.

”Rakentamisen alkaminen vauhdittaa niin Keliberin omia kuin yhteistyökumppaneittemme rekrytointeja. Viimeistelemme parhaillaan mittavia teknologiasopimuksia ja jatkamme yksityiskohtaista suunnittelua ja kilpailutuksia”, Hautala kertoo.

Litiumkemiantehtaan kokonaisala on yli 20 000 neliömetriä. Rakentaminen alkaa työmaan valmistelevilla töillä kuten tontin aitaamisella, joita seuraavat maarakennus ja tuotantorakennuksen perustusten tekeminen.

Keliberin litiumhydroksidin tuotanto perustuu soodapaineliuotusprosessiin. Energianlähteet ovat höyry, maakaasu ja sähkö. Kierrätysveden osuus laitoksen prosessivedestä on noin 80 prosenttia. Tuotannon sivuvirtana muodostuvaa analsiimihiekkaa voidaan hyödyntää rakentamisessa, ensisijaisesti Kokkolan sataman laajennuksessa.

Litiumkemiantehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 15 000 tonnia litiumhydroksidimonohydraattia. Tuotannon pääraaka-aine on spodumeenirikaste. Keliberin on määrä valmistaa rikastetta omasta malmistaan. Koska litiumkemiantehdas rakennetaan ennen rikastamoa, tehtaan ylösajo tehdään ostetulla spodumeenirikasteella.

”Keliberin tavoitteena on olla Euroopan ensimmäinen omaan malmiin perustuvan litiumhydroksidin tuottaja, mikä on nykyisellä aikataululla edelleen mahdollista. Kyseessä on ainutlaatuinen hanke, jolla varmistetaan vihreässä siirtymässä välttämättömän litiumin saantia ja Euroopan omavaraisuutta kriittisissä raaka-aineissa”, Hautala arvioi.

Uusimmat artikkelit

Kierrätysalumiinilla riittää kysyntää - Kuusakoski investoi uuteen tuotantolinjaan

Kuusakoski etsii kasvua ja kasvattaa kapasiteettiaan. Investointi nostaa Heinolan kierrätystehtaan ei-magneettisten metallien prosessoinnin kokonaiskapasiteettia 50 prosentilla.

31.1.2023 | Alan Uutiset

Stora Enso teki historiallisen tuloksen viime vuonna

Konsernin hyvät kasvuluvut kuitenkin hiipuivat viimeisellä vuosineljänneksellä. Tamän vuoden tuloksen ennustetaan jäävän heikommaksi.

Valmet kehitti uuden meesauunin liekin profilointisovelluksen sellutehtaille

Sovellus välittää reaaliaikaista tietoa meesauunin liekin lämpötilasta ja profiilista.

Tutkimus todistaa: aggregaattien päästöistä eroon kannettavalla virtalähteellä

Tuore EU-rahoitteinen tutkimus osoittaa kannettavien virtalähteiden päästövähennys- ja kustannusäästöpotentiaalin.

4.11.2022 | Kumppaniartikkeli

Mekaaninen tiiviste on laitteen herkin kohta - näin tuotteen valinta ja huolto säästää rahaa

Oikeanlaisella tiivisteellä vältetään rikkoontumisia ja optimoidaan käyttökustannuksia. Mekaanisen tiivisteen huolto säästää rahaa ja ympäristöä. Sulzerin asiantuntijaverkosto on asiakkaan tukena kaikissa tiivisteisiin liittyvissä aiheissa.

19.8.2022 | Tutkimus ja koulutus

Koulutusyhteistyöllä henkilöstön hyvinvointia

Wirmax on tehnyt Taitotalon kanssa koulutusyhteistyötä tammikuusta 2022 alkaen. Yhteistyö alkoi, kun Taitotalon asiakkuuspäällikkö osasi jo ensineuvottelussa ehdottaa ja tarjota Wirmaxille sopivia koulutusratkaisuja.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.