https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 2.5.2016

ALV muuttuu 1.1.2017 – koneista ja laitteista tulee tietyissä tilanteissa kiinteää omaisuutta

EU:n asetus kiinteistön määritelmästä ja kiinteistöön kohdistuvista palveluista aiheuttaa myös Suomessa muutoksia arvonlisäverotukseen. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) muistuttaa, että muutoksen jälkeen esimerkiksi kiinteistössä toimivia, liiketoimintaa palvelevia teollisuuskoneita ja -laitteita pidetään tietyin ehdoin kiinteänä omaisuutena.

Tällöin myös näihin hyödykkeisiin sovelletaan arvonlisäverotuksen kiinteistöjä koskevaa sääntelyä. Siten tällaisten koneiden ja laitteiden huolto- ja korjauspalvelut verotetaan jatkossa koneen tai laitteen sijaintivaltiossa kyseisen maan arvonlisäverosäännösten mukaisesti.

EU:n asetus on jäsenmaita velvoittava 1.1.2017 lukien, ja tästä syystä myös Suomen arvonlisäverolakia muutetaan kiinteistöjä koskevien säännösten osalta. Hallituksen esitystä odotetaan lähiaikoina, ja myös Verohallinto ohjeistanee vaikutuksista kuluvan vuoden aikana.

Kiinteänä omaisuutena pidetään jatkossa sellaisia koneita ja laitteita, jotka on asennettu pysyvästi rakennukseen tai rakennelmaan ja joita ei voi siirtää tuhoamatta tai muuttamatta merkittävällä tavalla rakennusta tai rakennelmaa. Nykytilanteesta poiketen esimerkiksi kiinteistöllä harjoitettavaa liiketoimintaa palvelevia teollisuuslaitteita ja prosessisäiliöitä pidettäisiin arvonlisäverotuksessa kiinteänä omaisuutena eli osana kiinteistöä, jos niitä ei voitaisi siirtää rakennelmaa tai rakennusta tuhoamatta tai merkittävästi muuttamatta.

Tällöin esimerkiksi huoltopalvelut saatetaan jatkossa verottaa koneen tai laitteen sijaintivaltiossa.

EK:n mukaan muutokseen valmistauduttaessa on syytä kiinnittää erityishuomio myös kansainvälisiin sopimustilanteisiin. Esimerkiksi palvelut, jotka jatkossa kohdistuvat kiinteäksi omaisuudeksi luokiteltaviin koneisiin ja laitteisiin, verotetaan ensi vuoden alusta lukien koneen tai laitteen sijaintivaltiossa. Siten suomalainen yritys saattaa entistä useammin joutua rekisteröitymään paikallisesti tällaisen koneen tai laitteen sijaintivaltioon arvonlisäverovelvolliseksi ja käsittelemään myytävät huolto- ja korjauspalvelut kyseisen valtion arvonlisäverosäännösten mukaisesti.

Lisäksi näissä tilanteissa Suomessa sijaitsevien kiinteäksi omaisuudeksi katsottavien koneiden ja laitteiden huolto-, korjaus- tai muun vastaavan palvelun myynti myös ulkomaiselle asiakkaalle tulisi tapahtua Suomen arvonlisäverolla.

Uudet säännökset vaikuttavat lisäksi ainakin kiinteistön luovutusten arvonlisäverovapauden ja rakentamispalvelujen oman käytön verotuksen soveltamisalan laajuuteen sekä kiinteistöinvestointien tarkistusjärjestelmään, sillä jatkossa myös kiinteäksi omaisuudeksi katsottavat koneet ja laitteet ovat tarkistusvastuun piirissä osana muuta kiinteistöä (10 vuoden tarkistuskausi).

EK muistuttaa, että muutokset perustuvat 7.10.2013 hyväksyttyyn täytäntöönpanoasetukseen (1042/2013). Sen tarkoituksena on muun muassa varmistaa, että kaikki EU-maat soveltaisivat kiinteään omaisuuteen liittyviä palveluja yhdenmukaisesti ja että näiden palveluiden arvonlisäverotus tapahtuisi aina kiinteän omaisuuden sijaintivaltiossa.

– Nykyisten kiinteistöjä koskevien säännösten soveltaminen on ollut jäsenmaissa hyvin kirjavaa. Yritysten on nyt syytä varmentaa oma tilanteensa uusien säännösten valossa ja aloittaa tarvittaessa valmistautuminen muuttuvaan alv-raportointiin ajoissa, kertoo EK verkkosivustollaan.

Uusimmat artikkelit

9.1.2025 | Alan Uutiset

Outokummun Kemin kaivoksen malmivarat ovat 95 prosentia aiemmin arvioitua suuremmat

Päivitetyn kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arvion mukaan kaivosalueen maaperässä on runsaasti kromimalmia, mikä pidentää kaivoksen käyttöikää merkittävästi.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.