https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 2.5.2016

ALV muuttuu 1.1.2017 – koneista ja laitteista tulee tietyissä tilanteissa kiinteää omaisuutta

EU:n asetus kiinteistön määritelmästä ja kiinteistöön kohdistuvista palveluista aiheuttaa myös Suomessa muutoksia arvonlisäverotukseen. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) muistuttaa, että muutoksen jälkeen esimerkiksi kiinteistössä toimivia, liiketoimintaa palvelevia teollisuuskoneita ja -laitteita pidetään tietyin ehdoin kiinteänä omaisuutena.

Tällöin myös näihin hyödykkeisiin sovelletaan arvonlisäverotuksen kiinteistöjä koskevaa sääntelyä. Siten tällaisten koneiden ja laitteiden huolto- ja korjauspalvelut verotetaan jatkossa koneen tai laitteen sijaintivaltiossa kyseisen maan arvonlisäverosäännösten mukaisesti.

EU:n asetus on jäsenmaita velvoittava 1.1.2017 lukien, ja tästä syystä myös Suomen arvonlisäverolakia muutetaan kiinteistöjä koskevien säännösten osalta. Hallituksen esitystä odotetaan lähiaikoina, ja myös Verohallinto ohjeistanee vaikutuksista kuluvan vuoden aikana.

Kiinteänä omaisuutena pidetään jatkossa sellaisia koneita ja laitteita, jotka on asennettu pysyvästi rakennukseen tai rakennelmaan ja joita ei voi siirtää tuhoamatta tai muuttamatta merkittävällä tavalla rakennusta tai rakennelmaa. Nykytilanteesta poiketen esimerkiksi kiinteistöllä harjoitettavaa liiketoimintaa palvelevia teollisuuslaitteita ja prosessisäiliöitä pidettäisiin arvonlisäverotuksessa kiinteänä omaisuutena eli osana kiinteistöä, jos niitä ei voitaisi siirtää rakennelmaa tai rakennusta tuhoamatta tai merkittävästi muuttamatta.

Tällöin esimerkiksi huoltopalvelut saatetaan jatkossa verottaa koneen tai laitteen sijaintivaltiossa.

EK:n mukaan muutokseen valmistauduttaessa on syytä kiinnittää erityishuomio myös kansainvälisiin sopimustilanteisiin. Esimerkiksi palvelut, jotka jatkossa kohdistuvat kiinteäksi omaisuudeksi luokiteltaviin koneisiin ja laitteisiin, verotetaan ensi vuoden alusta lukien koneen tai laitteen sijaintivaltiossa. Siten suomalainen yritys saattaa entistä useammin joutua rekisteröitymään paikallisesti tällaisen koneen tai laitteen sijaintivaltioon arvonlisäverovelvolliseksi ja käsittelemään myytävät huolto- ja korjauspalvelut kyseisen valtion arvonlisäverosäännösten mukaisesti.

Lisäksi näissä tilanteissa Suomessa sijaitsevien kiinteäksi omaisuudeksi katsottavien koneiden ja laitteiden huolto-, korjaus- tai muun vastaavan palvelun myynti myös ulkomaiselle asiakkaalle tulisi tapahtua Suomen arvonlisäverolla.

Uudet säännökset vaikuttavat lisäksi ainakin kiinteistön luovutusten arvonlisäverovapauden ja rakentamispalvelujen oman käytön verotuksen soveltamisalan laajuuteen sekä kiinteistöinvestointien tarkistusjärjestelmään, sillä jatkossa myös kiinteäksi omaisuudeksi katsottavat koneet ja laitteet ovat tarkistusvastuun piirissä osana muuta kiinteistöä (10 vuoden tarkistuskausi).

EK muistuttaa, että muutokset perustuvat 7.10.2013 hyväksyttyyn täytäntöönpanoasetukseen (1042/2013). Sen tarkoituksena on muun muassa varmistaa, että kaikki EU-maat soveltaisivat kiinteään omaisuuteen liittyviä palveluja yhdenmukaisesti ja että näiden palveluiden arvonlisäverotus tapahtuisi aina kiinteän omaisuuden sijaintivaltiossa.

– Nykyisten kiinteistöjä koskevien säännösten soveltaminen on ollut jäsenmaissa hyvin kirjavaa. Yritysten on nyt syytä varmentaa oma tilanteensa uusien säännösten valossa ja aloittaa tarvittaessa valmistautuminen muuttuvaan alv-raportointiin ajoissa, kertoo EK verkkosivustollaan.

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.