Ajankohtaista Satakunnasta: Älykkäät järjestelmät otetaan käyttöön ihmisten ja tavaroiden suojaksi
Suomessa tapahtuu logistiikka-alalla vuosittain 8 000 työtapaturmaa tavaroita siirreltäessä. Apua tähän tarjoaa raumalainen Aslemetals osana Tekesin Teollinen internet -ohjelman projektiaan.
Tapaturmissa vaarantuu ihmishenkien lisäksi kalusto ja käsiteltävä tavara tai kolli. Pienissäkin työtapaturmissa kokonaisvahingot nousevat äkkiä kymmeniin tuhansiin euroihin.
– Nolla työtapaturmaa on meidän ja monen muun yrityksen tavoite eikä se ole nykyään mitenkään epärealistista. Inhimillisten erehdysten aiheuttamia vahinkoja estämään tarvitaan kuitenkin myös teknisiä turvallisuustuotteita. Nimenomaan sellaisia, jotka seuraavat ympäristöä aktiivisesti ja keräävät siitä dataa toiminnan ja työturvallisuuden kehittämiseksi, kertoo Aslemetalsin liiketoimintajohtaja Ilari Alaruka.
Vuonna 1961 perustetun, 100 ammattilaista työllistävän konepajan älykäs rengaslukko pitää rekan paikallaan, sulattaa tarvittaessa renkaiden alla olevan jään suolaliuoksella ja pitää pilvipalvelun avulla kirjaa mikä rekka on milloinkin lastattavana.
Trukkilavahyllyn törmäyssuoja tunnistaa kun varastohyllyssä on liikaa kuormaa ja hälyttää samanaikaisesti sekä työnjohtajan että trukkikuskin näytöllä. Törmäyssuoja on yhteydessä trukkeihin ja hidastaa automaattisesti niiden vauhtia, jos kulman takaa on tulossa toinen trukki tai ihminen.
Tätä kaikkea tietoa visualisoimaan Aslemetals kehittää Tekesin Teollinen internet -ohjelman projektissaan verkkopalvelua. Se näyttää reaaliajassa varaston tilanteen työturvallisuusnäkökulmasta ja antaa tietoa päätöksenteon tueksi kuorman lastaus- ja purkuajoista sekä trukin optimaalisista ajoreiteistä.
– Maailmalla on kilpailevia työturvallisuustuotteita joka lähtöön. On kallista ja halpaa, mittareita lämpötilan, tärähdyksen, melun, nopeuden ja kosteuden monitorointiin, työturvallisuuden raportointisysteemiä ja applikaatiota ja vaikka mitä. Mitä siellä ei ole, on tulevan läheltä piti -tilanteen tunnistava ja siitä varoittava fyysiset tuotteet ja softan yhdistävä järjestelmä. Eikä ole järjestelmää, joka ehdottaisi parempaa tapaa tehdä asioita tai antaisi tietoa pahimmista vaaranpaikoista tilanteen korjaamiseksi.
Ilari Alaruka kertoo, että Aslemetalsin kilpailuetu ja samalla isoin haaste on luoda keskusteluyhteys ihmisten, materiaalin ja kaluston välille. Kysyntää olisi, sillä tähän saakka vastaava on edellyttänyt auditointikierroksia, valvontahenkilöstöä, lappujen täyttöä ja tietojen syöttämistä sähköiseen muotoon.
Lisätietoja: www. aslemetals.fi