https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 26.8.2020

Akkukemikaalien valmistus alkaa Harjavallassa

Suomen akkuklusterin kehittäminen otti harppauksen eteenpäin, kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) myönsi luvan Harjavallan teollisuuspuistoon rakennettavalle BASF Battery Material Finland Oy:n tehtaalle 2.7.2020. Tehdas on yksi ensimmäisiä Suomessa rakenteilla olevia akkukemikaalitehtaita.

basf

Litiumioniakut yleistyvät nopeasti sähkön varastointitarpeen lisääntyessä. Akkuja käytetään niin ajoneuvoissa, liikkuvissa työkoneissa, kesämökeillä, teollisuuslaitoksissa kuin monissa muissakin sähkön varastointia edellyttävissä kohteissa. Akkujen määrän lisäksi kasvaa myös akkujen sisältämä energiamäärä. 

Akkukemikaalitehdas osaksi teollisuuspuistoa

BASF:n akkukemikaalitehdas rakennetaan Harjavallan suurteollisuuspuiston jatkeeksi. Teollisuuspuistossa jo ennestään olevilta laitoksilta johdetaan kemikaaleja akkukemikaalilaitokselle putkisiltaa pitkin. Tämä vähentää tarvetta kuljettaa kemikaaleja säiliöautoilla yleisillä teillä.

Tehtaassa tuotetaan pCAM-nimistä kemikaalia, jota käytetään katodiaktiivisen materiaalin (CAM) valmistukseen. CAM-materiaali on yksi litiumioniakkujen tärkeimmistä komponenteista. Akkukemikaalin valmistusprosessi alkaa metallisulfaattiliuoksen valmistamisella. Metallisulfaatin ja aluminaatin seos saostetaan ammoniakkiveden ja lipeän avulla. Saostuksen jälkeen kiintoaines poistetaan suodattamalla ja pesureilla prosessivedestä. Suodatuksen jälkeen kiinteä pCAM-materiaali kuivataan ennen pakkaamista.

Turvallisuusriskit hallittava

Tehtaassa käsiteltävien ja varastoitavien kemikaalien määrä ja niihin liittyvät turvallisuusriskit edellyttävät Tukesin lupaa.

– Erityisen tärkeää on estää kemikaalivuodot ennakolta huolehtimalla kemikaalisäiliöiden ja -putkistojen kunnosta. Tästä varmistutaan ennakkohuolloilla ja tarkastuksilla, kertoo Tukesin ylitarkastaja Sanna Pietikäinen.

– Vuotojen ehkäisyn lisäksi on varauduttava siihen, että huolellisista ehkäisytoimenpiteistä huolimatta kemikaalivuoto voi joskus olla mahdollinen. Tätä varten säiliöt sijoitetaan suoja-altaisiin, säiliöautot täytetään ja tyhjennetään suoja-altaiden päällä ja putkistot kulkevat pinnoitetun alustan yläpuolella. Muun muassa näitä asioita Tukes on arvioinut lupahakemuksen käsittelyprosessissaan, Pietikäinen täydentää.

Tukes valvoo vaarallisten kemikaalien laajamittaista varastointia ja käsittelyä ja myöntää lupia laitoksille.

Yhteistyötä ympäristöviranomaisen kanssa

Lupaprosessin aikana korostui hyvän yhteistyön merkitys Tukesin, ympäristöviranomaisen ja lupaa hakevan yrityksen kesken. Tässä prosessissa alustavat neuvottelut laitoksen teknistä turvallisuutta ja

ympäristönsuojelua koskevista vaatimuksista aloitettiin hyvissä ajoin ennen lupahakemuksen vireille tuloa. Neuvottelut selkiyttivät kokonaiskuvaa ja mahdollistivat eri ratkaisuista keskustelemisen jo ennen varsinaisen luvan käsittelyä.

Tukesin ja ympäristöviranomaisen keskinäinen yhteistyö yhtenäistää luvan saamisen edellytyksiä ja yhteensovittaa laitoksen teknistä turvallisuutta ja ympäristönsuojelua koskevia vaatimuksia.

Suomesta akkuteknologian vahva toimija

– Suomella on hyvät edellytykset kehittyä vahvaksi akkuteknologian toimijaksi, sillä meillä on tarvittavia akkumineraaleja sekä vahvaa kemian ja energia-alan osaamista, sanoo Teollisuusyksikön johtaja Kirsi Levä.

– ­Akkuteknologian kehittämiseen liittyy erilaisia turvallisuus- ja ympäristöriskejä. Suomen akkuklusterin onnistumisen kannalta on tärkeää, että riskit ennakoidaan ja hallitaan alusta alkaen, Levä korostaa.

Tukes tukee vastuullisen ja turvallisen akkujen arvoketjun rakentamista.  Lisätietoja löytyy Tukesin verkkosivuilta Litiumioniakkujen elinkaari

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.