https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 4.10.2017

Alan vaikuttaja: Teknologia lisää kunnossapidon kiinnostavuutta

Tuomo Härkönen kuvailee itseään elinikäiseksi opiskelijaksi, jota on kiehtonut jo pienestä pojasta lähtien erilaiset teknologiat ja tekniset laitteet. Nelivuotiaana hän jo purki polkupyöränsä osat palasiksi selvittääkseen, miten laite pohjimmiltaan toimii. Samaa asennetta hän hyödyntää edelleen etsiessään teollisuudelle uusia tapoja tehostaa toimintoja teknologian keinoin.

TuomoHarkonen

Olen ollut aina kiinnostunut tekniikasta ja haluan ymmärtää, miten erilaiset laitteet toimivat, Härkönen kertoo.

Olen ollut aina kiinnostunut tekniikasta ja haluan ymmärtää, miten erilaiset laitteet toimivat. Olen myös elinikäinen opiskelija – itseasiassa minulla on useita tutkintoja eri alueilta: konemestarin, opettajan, automaatioinsinöörin, ylempi korkeakoulututkinto osaamisen johtamisesta, väitöskirjaopinnot kunnossapidon johtamisesta ovat vaiheessa, kertoo kiinteistöteknisiin ja teollisuuden palveluihin keskittyneen Caverion Oyj :n teollisuuden ratkaisujen digitaalisten palveluiden johtaja (CDO) Tuomo Härkönen.

Härkönen on tähänastisen uransa varrella tehnyt työtä niin merimiehenä ”villin linjan” tankkereilla laivojen kunnossapidossa kuin Allen-Bradleyn automaatiojärjestelmien koulutus- ja tukitehtävissä. Viimeiset pari vuotta hän on työskennellyt Caverionilla vastaten teolliseen internettiin pohjautuvien palveluiden kehittämisestä. Näiden tehtävien välissä hän vaikutti myös teknologiajätti Siemensillä erilaisissa päällikkötehtävissä sekä nosturilaiteyhtiö Konecranesillä johtotehtävissä osallistuen muun muassa nosturilaitteiden etävalvontaan perustuvan kunnossapitopalvelun kehittämiseen.

Tuomo Härkönen

Kotoisin: Outokummusta.
Opiskellut: Konetekniikkaa, automaatiotekniikkaa, osaamisen johtamista, kunnossapidon johtamista muun muasssa Aalto-yliopistossa.
Perhesuhteet: Naimisissa, kaksi lasta, perheessä on kolme insinööriä ja yksi teekkari.
Työura: Aloitin työuran merimiehenä tankkereilla. Toimin Allen-Bradleyn automaatiojärjestelmien koulutus- ja tukitehtävissä noin 9 vuotta. Olin erilaisissa johtotehtävissä Siemensillä noin kahdeksan vuotta ja Konecranesillä noin seitsemän vuoden ajan.
Nykyinen työtehtävä: Caverion, teollisuuden ratkaisut. Tällä hetkellä viimeistellään uuden palvelun tuotteistamista. Valmistaudutaan syksyllä tapahtuvaan lanseeraukseen ja siihen liittyviin koulutuksiin. Samanaikaisesti valmistaudutaan tuleviin tarpeisiin kehittelemällä jo palvelutuotteen seuraavia versioita.
Tulevaisuuden haasteet: Jatkuva itsensä kehittäminen, mahdollisesti väitöskirjan loppuun saattaminen.
Harrastukset ja muut mielenkiinnot: Mökkeilyyn liittyvät aktiviteetit, hyvä ruoka sekä lähes päivittäinen kuntosaliliikunta.

Kunnossapitoon lisää älyä

Härkönen on nähnyt kunnossapitokentän muuttuvan merkittävästi viimeisten vuosien varrella. Näkyvin muutos on tapahtunut kunnossapitotehtävien suorittamiseen käytettävissä työkaluissa. Esimerkiksi tekoälyn ja lisätyn todellisuuden (AR, Augmented Reality) mahdollistavien teknologioiden myötä huoltohenkilöstön työvälineet ovat muuttuneet ja parhaillaan muuttumassa täysin siitä, mitä ne olivat vielä Härkösen työuran alkuaikoina.

Työnsä ohella laitteiden elinkaarenaikaisten kustannusten optimointia käsittelevää väitöskirjaa valmisteleva Härkönen johtaa Caverionilla asiantuntijaryhmää, joka viime keväänä toi markkinoille uuden teollisuuden kunnossapitotoimintaa tukevan palvelukonseptin. IoTFlex-konseptin perusideana on mitata älykkäiden antureiden avulla koneiden todellista kuntoa ja ennustaa mahdollinen vikaantuminen reaaliaikaisen analytiikan keinoin mittaamalla esimerkiksi värähtelytason nousunopeutta pitkän ajan keskiarvona.

– Aikoinaan kunnossapitoon jouduttiin, nyt sinne halutaan. Mielestäni muutos tapahtui teknologian kehittymisen myötä reilut kymmenen vuotta sitten, kun ymmärrettiin, että datan ja analytiikan kautta kunnossapidosta tulee teknisesti kiehtova alue myös älyköille.

Härkönen uskoo, että kunnossapidosta on keinoälyn lisääntymisen takia tulossa ennen pitkää yhä enemmän asiantuntijatyötä ja sen johtamista.

– Tämä on siitä hyvä ala, että paikallisia työntekijöitä tarvitaan aina. Työtehtävät vain muuttuvat monipuolisemmiksi ja sitä kautta entistäkin mielenkiintoisemmiksi.

Ihmistyön tarve säilyy varmasti, tulee uusia ammattinimikkeitä, eikä pidä myöskään unohtaa, että pilvialustaiset keinoälyjärjestelmät tarvitsevat myös ylläpitoa.

Peruskunnossapidossa kielitaitoisille modernin tietotekniikan ja perinteisen kunnossapidon osaajille tulee olemaan kysyntää tulevaisuudessa.

Esimerkiksi Härkösen johdolla kehitetyn ennustemallin avulla voidaan ennustaa, milloin saavutetaan hälytysraja valvottavalla laitteella, eli milloin laite on tarpeellista huoltaa. Kunnossapitoalan asiantuntija voi tarvittaessa myös muuttaa hälytysrajoja tilanteen mukaan, jonka seurauksena myös ennustemallin rajat muuttuvat. Kunnossapitoalan henkilöstä ei siis ole enää laitteiden ja niitä pyörittävien teknologioiden toimivuuden armoilla, vaan teknologian avulla voidaan työn suunnitelmallisuutta ja sen johtamista helpottaa.

Robottipelko on liioiteltua

Vaikka teollisuuden robotisaatiosta puhutaan alalla paljon, Härkösen mielestä robottien roolia tulevaisuuden tuotantolaitoksissa on jopa liioiteltu. Toisaalta robotisaatioon liittyvä terminologia vaatisi Härkösen mielestä täsmentämistä.

– Perinteisesti robotti-termillä on viitattu teollisuusrobottiin, joka parhaimmillaan soveltuu esimerkiksi autoteollisuuden hankalien työvaiheiden automatisointiin.

Härkönen lisää, että tulevaisuuden kunnossapitoäly parhaimmillaan mahdollistaa koneiden ja laitteiden käytettävyyden ennakoinnin ja sitä kautta prosessien optimoinnin.

– Uskoisin, että keinoälyn käyttöliittymien helppokäyttöisyyden merkitys kasvaa entisestään, jolloin voidaan keskittyä entistä paremmin tuottavaan työhön keinoälyn avustamana. Tällöin kehittyneen analytiikan avulla tulipalojen sammuttamisen määrä minimoituu.

Palvelumaailma paisuu

Härkönen osallistui Konecranesilla vietettyjen vuosien aikana yhtiön Global Technical Services -yksikön perustamiseen ja siihen liittyen vastasi Konecranesin teollisen internetin kehityksestä.

Konecranes tunnetaan Koneen tavoin perinteikkäänä valmistavan teollisuuden yrityksenä, jonka painopiste on pikkuhiljaa siirtymässä palveluliiketoiminnan vahvistamisen puolelle. Koneella tämä näkyy siinä, että yhtiöllä on tällä hetkellä huoltotoimintoja yli 60 eri maassa. Yhtiön kunnossapitoasentajat tekevät päivittäin yli 70 000 huoltokäyntiä – niin Koneen omille kuin muidenkin valmistamille laitteille.

Palvelullistuminen eli siirtyminen tuoteorientoituneesta maailmasta palvelumaailmaan tarjoaa teollisuusyrityksille monia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen.

Härkösen mukaan tärkeintä on löytää selkeä "business case" kehitettävien palveluiden ympäriltä. Yrityksen on hyvä kysyä itseltään, että ostaisinko itse tarjottuja palveluita ja mikä niissä on parempaa kuin kilpailijoilla.

– Tuotteilla ja palveluilla pitää pystyä erottautumaan kansainvälisessä kilpailussa, sillä suorassa hintakilpailussa on hankala pärjätä Aasian tiikereille.

Vaaran paikka piilee myös isoksi kasvaneiden yritysten jäykistyvissä rakenteissa, jotka halvaannuttavat nopean kehittymisen. Pulma on mielestäni siinä, että riskien minimoimiseksi aletaan usein rakentamaan valtaisaa byrokratiaa päätöksenteon tueksi, joka lopulta jyrää alleen innovatiivisen kehityksen.

Palveluliiketoiminta lisääntyy myös kunnossapitopuolella – mitä tämä merkitsee teollisuusyrityksille? Härkösen mielestä peruskysymys on se, onko kunnossapito osa yrityksen strategista ydinosaamista vai ei.

– Jo pitkään on ollut vallalla se käsitys, että kunnossapitoon erikoistuneet yritykset pystyvät tarjoamaan kehittyneimmät ja kustannustehokkaimmat kunnossapitomenetelmät asiakasyritysten tarpeisiin, joko koko kunnossapidon tai osaprosessien ulkoistuksena. Odotusarvo on luonnollisesti se, että isolla kunnossapitoyrityksellä on paremmat valmiudet kehittyä kuin yksittäisen yrityksen kunnossapito-osastolla. Tämä puolestaan mahdollistaa esimerkiksi ennustavan analytiikan kautta tehokkaamman resurssien hyödyntämisen ja sitä kautta tietenkin paremmat katteet myytävistä tuotteista.

Entä, minkälaisten palveluiden kysyntä lisääntyy?

– Erikoisosaamiseen liittyvälle analytiikalle näyttäisi olevan kova tarve jo nyt. Mitä tarkemmin pystytään ennustamaan järjestelmien toimintaa, sen parempi. Epäilisin, että seuraava askel on se, että analytiikan hyödyntämisessä siirrytään ekosysteemitasolle. Olisi esimerkiksi melko kiehtovaa nähdä reaaliajassa jalostusketjun eri vaiheiden logistiikkaketjun tila. Tuotteiden liikkeiden ja volyymien perusteella olisi helppo varautua etukäteen kysynnän vaihteluihin, Härkönen kertoo.

Voi hyvin, teet työsi tehokkaammin

Työn ja oman henkisen hyvinvoinnin tasapaino heijastuu väistämättä työn lopputulokseen. Tämä on asia, joka tulisi olla jokaisen teollisuuden kunnossapitoalalla työskentelevän mielessä suurimmassakin työn imussa, jo työuran alusta lähtien, kertoo Caverionin Tuomo Härkönen.

Härkönen muistuttaa, että tämän päivän hektisessä työelämässä teollisuuden työntekijältä vaaditaan entistä taitavampaa itsensä johtamista.

– Kun työn tekemisen vapaus lisääntyy, kasvaa myös tarve omien rajojen asettamiseen. Vaikka olisi kuinka mielenkiintoisia hommia pöydällä, jos ei ole hyvää fiilistä työtä tehdessä, ei siitä työn tekemisestäkään tule mitään.

Härkönen kertoo nykyisin huolehtivansa työhyvinvoinnistaan satsaamalla vapaa-aikaan. Mökkeilyyn liittyvät aktiviteetit, kuten kalastaminen ja sienestäminen, sekä lähes päivittäinen kuntosaliharjoittelu takaavat sen, että töissä jaksaa puurtaa myös kiireisempinä kausina.

Aina ei näin ole kuitenkaan Härköselläkään ollut.

– Eihän sitä nuorena älyä, vaan helpommin painaa ihan hulluna töitä ja ottaa riskiä. Olen ollut töissä siellä täällä ja välillä työkiireetkin ovat kasvaneet aika koviksi. Nyt vanhemmiten olen koittanut kuitenkin korostaa oman henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä, sillä silloin tulee samalla tehtyä parempaa työtulosta. Samaa asennetta haluan viedä eteenpäin myös alalle hakeutuville pojilleni.

Työelämän muutoksista johtuen työntekijälle jää entistä enemmän vastuuta muun muassa oman työnsä aikatauluttamiseen.

– Kukaan ei tule välttämättä sinulle antamaan tarkkaa raamia, jolla pärjäisit itsesi kanssa, vaan sinun pitää hallita oman itsesi johtamista.

 

Tarpeet pysyvät, keinot muuttuvat

Puhutaanko, Tuomo Härkönen, tiedon ja sen analysoinnin mahdista teollisuuden mullistavana voimana jo liikaa?

Hypeä on hengästyttävän paljon, terminologiasta on tullut melkoista jargonia, joten on hyvä ymmärtää, että kunnossapidon perustarpeet eivät ole muuttuneet mihinkään. Keinot ovat kyllä muuttumassa valtaisasti. Neljäs teollinen vallankumous varmastikin laajemmin nähtynä on alkanut kustannustehokkaan mobiliteetin ja laskentatehon kasvun myötä.

Erilaiset automaatiotekniikat ja -ratkaisut kehittyvät nopeasti, ja uusilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa merkittävästi kiinteistöjen lisäksi teollisuuden järjestelmiin. Millaisia automaatioratkaisuja teollisuus nyt etsii? 

Saksasta alkunsa saaneen Industrie 4.0:n myötä uskotaan, että ympäristöönsä automaattisesti sopeutuvat tuotantorobotit mahdollistaisivat lähitulevaisuudessa teollisuuden joustavan tuotannon. Hyvä esimerkki tästä on Siemensin Amberissa sijaitseva huippumoderni logiikkatehdas, jossa hyödynnetään pitkälle vietyä älykästä tuotantoautomaation järjestelmäintegraatiota. Perinteinen teollisuus tulee hiukan perässä tässä kehityksessä.

Tarvetta näyttäisi nyt olevan automaatioon liittyvän datan hyödyntämiseen liittyvillä ratkaisuilla.

Automaation lisääntyessä turvallisuusasiat vaativat myös huomioimista – huomioivatko teollisuusyritykset hyvin kyberturvallisuusriskit toiminnoissaan?

Kyberturvallisuus on nykyään valveutuneissa yrityksissä hyvällä tasolla. Tästä voidaan kiittää parin länsivallan yhteistyössä toteuttamaa Stuxnet-virusta, jolla hyökättiin iranilaiseen ydinvoimalaitokseen ja lamaannutettiin pitkäksi aikaa ydinvoimalan tuotanto. 

Selvää on, että normaalit hakkerit eivät kykene tämän kokoluokan virustehtailuun, jossa rakennettiin osasta ydinvoimalaitosta oikeasti toimiva malli, jonka avulla pystyttiin testaamaan ja kehittämään Stuxnettiä. Tämä kuitenkin johti siihen, että myös tehdastasolle on saanut jo pitkään hyvätasoiset suojausratkaisut.

Turhan usein saadaan kuitenkin lukea lehdistä erilaisista tietomurroista, jotka on toteutettu esimerkiksi suojaamattomiin järjestelmän osiin. Uskoisin, että Suomesta ei löydy enää yhtään suuryritystä, joissa tietoturva olisi jätetty täysin huomiotta. Vastaavasti mikään itseään kunnioittava palveluyritys ei toimita tietoturvattomia järjestelmiä asiakkaalle.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.