https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 6.9.2016

Aurinkosähkölaitteiston dokumentointi, tarkastukset ja käyttöönottotestit

Suomen sähköteknillinen standardisoimisyhdistys SESKO:n valmisteilla olevassa kolmeosaisessa julkaisusarjassa IEC 62446 määritellään ohjeet ja vaatimukset aurinkosähkölaitteiston dokumentaatiolle, käyttöönottotesteille, kunnossapito-ohjelmalle sekä lämpökameran soveltamiselle laitteiston tutkimisessa.

Julkaisusarjan sisältö jäsennellään seuraaviin alaosiin:

• SFS-EN 62446-1:2016 Dokumentointi, tarkastukset ja käyttöönottotestit

• IEC/TS 62446-2 Kunnossapito (ennakoiva, korjaava ja suorituskykyyn perustuva)

• IEC/TS 62446-3 Lämpökameran käyttö tarkastuksissa.

Standardisarjan osa 1 valmistui keväällä 2016 ja se korvaa standardin IEC 62446 vuoden 2009 painoksen. IEC:n aurinkosähkökomitea IEC TC 82 valmistelee parhaillaan kahta teknistä spesifikaatiota IEC/TS 62446-2 ja IEC/TS 62446-3, jotka täydentävät julkaisusarjan.

Suunnittelu, urakointi ja sertifiointi

Standardin kohderyhmä on sähköverkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien suunnittelijat ja urakoitsijat. Se mainitaan myös aurinkosähkölaitteistojen sertifiointijärjestelmän (Solar PV energy) sovellettavien standardien luettelossa (IECRE 04:2016 Annex A).

Aurinkosähköpaneeliston tarkastukset ja käyttöönottotestit

Standardi SFS-EN 62446-1 määrittelee aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottotestit ja tarkastuskriteerit. Se on tarkoitettu sovellettavaksi sähköverkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien asennuksen, käyttöönoton sekä kunnossapidon ja muutostöiden jälkeen tehtävissä tarkastuksissa. Standardin tuntemus on tarpeen sähköverkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien suunnittelijoille ja urakoitsijoille.

Tarkastukset perustuvat sekä aistinvaraisiin menetelmiin että mittalaitteiden käyttöön. Standardi täydentää yleistä sähköasennusten tarkastamista koskevaa standardia IEC 60364-6, joka on otettu käyttöön Suomessa tunnuksella SFS 6000-6.

Aurinkosähköpaneeliston dokumentointi

Sähköverkkoon kytkettyjen aurinkosähkölaitteistojen odotettu käyttöaika on vuosikymmeniä. Rakennukseen asennetun laitteiston omistaja saattaa vaihtua laitteiston odotetun käyttöajan sisällä. Hyvästä dokumentaatiosta on apua aurinkosähkölaitteiston vianselvityksessä ja laitteiston ylläpitämisessä turvallisena ja suorituskykyisenä.

Standardissa esitetään vaatimukset sähköverkkoon kytketyn aurinkosähköjärjestelmän informaatiolle ja dokumentaatiolle. Dokumentaatio sisältää järjestelmän perustiedot ja informaation, jonka odotetaan olevan saatavilla käyttö- ja huolto-ohjeissa.

Muutokset vuoden 2009 painokseen

Standardin SFS-EN 62446-1 soveltamisala on muutettu sisältämään laajempi kokoelman järjestelmätestejä sekä tarkastusmenetelmiä suurten ja monimutkaisten aurinkosähköjärjestelmien tarpeisiin. Uuden painoksen muutoksia verrattuna edelliseen painokseen ovat mm.:

• käsite vaihtovirtapaneeli ja testien soveltaminen paneeliin integroitua elektroniikkaa sisältäviin järjestelmiin

• aurinkosähköjärjestelmästä on oltava kokoonpanopiirustus, jos paneeliketjujen lukumäärä on kolme tai suurempi

• tasasähköjärjestelmän tarkastusvaatimukset on päivitetty vastaamaan suunnitteluohjetta IEC/TS 62548:2013

• paneelistojen testit jäsennellään kolmeen ryhmään: testiryhmät 1 ja 2 sekä täydentävät testit

• eristysresistanssin mittausmenetelmät enintään 10 kW sekä yli 10 kW paneelistoille.

Testiryhmät 1 ja 2 sekä täydentävät testit

Standardi määrittelee kaksi testiryhmää sekä joukon täydentäviä testejä, joita myös voidaan soveltaa kun standarditestit on tehty. Testiryhmät on jäsennelty seuraaviin tarkoituksiin:

• Kategorian 1 testit – Vähimmäisvaatimukset – Standardoitu testisarja, jota on sovellettava kaikissa järjestelmissä.

• Kategorian 2 testit – Laajennettu testisarja, jonka käytössä oletetaan, että kategorian 1 testit on jo tehty.

• Täydentävät testit – Muut testit, joita voidaan käyttää erityistapauksissa.

Standardissa on otettu huomioon myös laitteistot, joissa on käytetty aurinkosähköpaneeliin integroitua elektroniikkaa (esim. mikroinvertterit ja vaihtovirtapaneelit).

Lisätietoja aurinkosähköstandardeista löydät verkko-osoitteesta www.sesko.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.