https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 6.9.2016

Aurinkosähkölaitteiston dokumentointi, tarkastukset ja käyttöönottotestit

Suomen sähköteknillinen standardisoimisyhdistys SESKO:n valmisteilla olevassa kolmeosaisessa julkaisusarjassa IEC 62446 määritellään ohjeet ja vaatimukset aurinkosähkölaitteiston dokumentaatiolle, käyttöönottotesteille, kunnossapito-ohjelmalle sekä lämpökameran soveltamiselle laitteiston tutkimisessa.

Julkaisusarjan sisältö jäsennellään seuraaviin alaosiin:

• SFS-EN 62446-1:2016 Dokumentointi, tarkastukset ja käyttöönottotestit

• IEC/TS 62446-2 Kunnossapito (ennakoiva, korjaava ja suorituskykyyn perustuva)

• IEC/TS 62446-3 Lämpökameran käyttö tarkastuksissa.

Standardisarjan osa 1 valmistui keväällä 2016 ja se korvaa standardin IEC 62446 vuoden 2009 painoksen. IEC:n aurinkosähkökomitea IEC TC 82 valmistelee parhaillaan kahta teknistä spesifikaatiota IEC/TS 62446-2 ja IEC/TS 62446-3, jotka täydentävät julkaisusarjan.

Suunnittelu, urakointi ja sertifiointi

Standardin kohderyhmä on sähköverkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien suunnittelijat ja urakoitsijat. Se mainitaan myös aurinkosähkölaitteistojen sertifiointijärjestelmän (Solar PV energy) sovellettavien standardien luettelossa (IECRE 04:2016 Annex A).

Aurinkosähköpaneeliston tarkastukset ja käyttöönottotestit

Standardi SFS-EN 62446-1 määrittelee aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottotestit ja tarkastuskriteerit. Se on tarkoitettu sovellettavaksi sähköverkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien asennuksen, käyttöönoton sekä kunnossapidon ja muutostöiden jälkeen tehtävissä tarkastuksissa. Standardin tuntemus on tarpeen sähköverkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien suunnittelijoille ja urakoitsijoille.

Tarkastukset perustuvat sekä aistinvaraisiin menetelmiin että mittalaitteiden käyttöön. Standardi täydentää yleistä sähköasennusten tarkastamista koskevaa standardia IEC 60364-6, joka on otettu käyttöön Suomessa tunnuksella SFS 6000-6.

Aurinkosähköpaneeliston dokumentointi

Sähköverkkoon kytkettyjen aurinkosähkölaitteistojen odotettu käyttöaika on vuosikymmeniä. Rakennukseen asennetun laitteiston omistaja saattaa vaihtua laitteiston odotetun käyttöajan sisällä. Hyvästä dokumentaatiosta on apua aurinkosähkölaitteiston vianselvityksessä ja laitteiston ylläpitämisessä turvallisena ja suorituskykyisenä.

Standardissa esitetään vaatimukset sähköverkkoon kytketyn aurinkosähköjärjestelmän informaatiolle ja dokumentaatiolle. Dokumentaatio sisältää järjestelmän perustiedot ja informaation, jonka odotetaan olevan saatavilla käyttö- ja huolto-ohjeissa.

Muutokset vuoden 2009 painokseen

Standardin SFS-EN 62446-1 soveltamisala on muutettu sisältämään laajempi kokoelman järjestelmätestejä sekä tarkastusmenetelmiä suurten ja monimutkaisten aurinkosähköjärjestelmien tarpeisiin. Uuden painoksen muutoksia verrattuna edelliseen painokseen ovat mm.:

• käsite vaihtovirtapaneeli ja testien soveltaminen paneeliin integroitua elektroniikkaa sisältäviin järjestelmiin

• aurinkosähköjärjestelmästä on oltava kokoonpanopiirustus, jos paneeliketjujen lukumäärä on kolme tai suurempi

• tasasähköjärjestelmän tarkastusvaatimukset on päivitetty vastaamaan suunnitteluohjetta IEC/TS 62548:2013

• paneelistojen testit jäsennellään kolmeen ryhmään: testiryhmät 1 ja 2 sekä täydentävät testit

• eristysresistanssin mittausmenetelmät enintään 10 kW sekä yli 10 kW paneelistoille.

Testiryhmät 1 ja 2 sekä täydentävät testit

Standardi määrittelee kaksi testiryhmää sekä joukon täydentäviä testejä, joita myös voidaan soveltaa kun standarditestit on tehty. Testiryhmät on jäsennelty seuraaviin tarkoituksiin:

• Kategorian 1 testit – Vähimmäisvaatimukset – Standardoitu testisarja, jota on sovellettava kaikissa järjestelmissä.

• Kategorian 2 testit – Laajennettu testisarja, jonka käytössä oletetaan, että kategorian 1 testit on jo tehty.

• Täydentävät testit – Muut testit, joita voidaan käyttää erityistapauksissa.

Standardissa on otettu huomioon myös laitteistot, joissa on käytetty aurinkosähköpaneeliin integroitua elektroniikkaa (esim. mikroinvertterit ja vaihtovirtapaneelit).

Lisätietoja aurinkosähköstandardeista löydät verkko-osoitteesta www.sesko.fi

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.