https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 1.3.2023

Aurinkovoimahankkeet lisääntyvät erityisesti Lounais-Suomessa

Caruna kertoo saavansa aurinkovoimahankkeiden liitettävyyskyselyitä päivittäin. Suurin osa niistä koskee teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeita – isoimmat hankkeet ovat kooltaan satoja megawatteja.

peltoaurinkovoimala-salossa

Peltoaurinkovoimala Salossa. Kuva: Caruna

– Tyypillisesti Fingrid välittää meille hankekehittäjän tai maanomistajan kyselyn. Hankekehittäjä tai maanomistaja kertoo, että jossakin päin Suomea on suunnitteilla uusi aurinkovoimahanke, ja he tiedustelevat tarjolla olevaa kapasiteettia, kertoo Carunan avainasiakaspäällikkö Lassi Vuokko.

Kun aurinkovoimahankkeen sijainti ja koko ovat tiedossa, arvioidaan asiakkaan alustava tarve. Tarpeen perusteella tehdään liitettävyysarvio, jossa huomioidaan liittymispisteen mahdollinen sijainti ja tarjolla oleva kapasiteetti. Sen jälkeen hankekehittäjä alkaa edistää maankäyttöön ja liitettävyyskaapelin rakentamiseen liittyvää luvitusta.

– Liitettävyyskyselyitä tulee keskimäärin yksi päivässä. Kokoluokka vaihtelee laidasta laitaan, mutta pääosin kyselyt ovat teollista kokoluokkaa, Vuokko lisää.

Hankkeiden kokoluokka määritetään pinta-alalla. Aurinkovoimahankkeissa hehtaarin kokoinen alue tarkoittaa noin yhtä megawattia.

Suurin osa kyselyistä Lounais-Suomesta

Carunan mukaan suosituimmille hankealueille saattaa tulla jopa kymmenkunta liitettävyyskyselyä useilta eri hankekehittäjiltä, koska maanomistajat kilpailuttavat eri kehittäjiä.

– Aurinkovoimaa voidaan rakentaa myös sellaisille alueille, joissa tuulivoimaa ei voida rakentaa esimerkiksi Puolustusvoimien tutkien vuoksi. Suurin osa aurinkovoiman liitettävyyskyselyistä tulee kuitenkin Lounais-Suomen alueelta.

Muun muassa käytöstä poistuvat turvesuot ovat suosittuja alueita aurinkovoimahankkeille. Turvesoiden haaste on kuitenkin usein siinä, että vahva sähköverkon piste sijaitsee kaukana.

– Ihanteellisinta olisi, jos aurinkovoimahankkeet tulisivat suhteellisen lähelle kulutusta. Jos siirtoetäisyydet ovat hirvittävän pitkiä, hankkeen edistämisessä voi tulla sähköteknisiä haasteita. Sähköteknisesti paras vaihtoehto olisi Espoon alue – sinne voitaisiin liittää aurinkovoimaa vaikka millä mitalla.

Carunan verkkoon on liitetty sekä tuuli- että aurinkovoimaloita, mutta hybridiliittymiä ei verkossa vielä toistaiseksi ole.

– Tulevaisuudessa verkkoon saatetaan liittää myös hybridivoimaloita, joissa yhdistetään tuuli- ja aurinkovoimaa. Kyseiset tuotantomuodot tukevat toisiaan, sillä tyypillisesti aurinkoisella säällä ei tuule ja tuulisella säällä ei paista aurinko, Vuokko selventää.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.