Aurinkovoimahankkeet lisääntyvät erityisesti Lounais-Suomessa
Caruna kertoo saavansa aurinkovoimahankkeiden liitettävyyskyselyitä päivittäin. Suurin osa niistä koskee teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeita – isoimmat hankkeet ovat kooltaan satoja megawatteja.
– Tyypillisesti Fingrid välittää meille hankekehittäjän tai maanomistajan kyselyn. Hankekehittäjä tai maanomistaja kertoo, että jossakin päin Suomea on suunnitteilla uusi aurinkovoimahanke, ja he tiedustelevat tarjolla olevaa kapasiteettia, kertoo Carunan avainasiakaspäällikkö Lassi Vuokko.
Kun aurinkovoimahankkeen sijainti ja koko ovat tiedossa, arvioidaan asiakkaan alustava tarve. Tarpeen perusteella tehdään liitettävyysarvio, jossa huomioidaan liittymispisteen mahdollinen sijainti ja tarjolla oleva kapasiteetti. Sen jälkeen hankekehittäjä alkaa edistää maankäyttöön ja liitettävyyskaapelin rakentamiseen liittyvää luvitusta.
– Liitettävyyskyselyitä tulee keskimäärin yksi päivässä. Kokoluokka vaihtelee laidasta laitaan, mutta pääosin kyselyt ovat teollista kokoluokkaa, Vuokko lisää.
Hankkeiden kokoluokka määritetään pinta-alalla. Aurinkovoimahankkeissa hehtaarin kokoinen alue tarkoittaa noin yhtä megawattia.
Suurin osa kyselyistä Lounais-Suomesta
Carunan mukaan suosituimmille hankealueille saattaa tulla jopa kymmenkunta liitettävyyskyselyä useilta eri hankekehittäjiltä, koska maanomistajat kilpailuttavat eri kehittäjiä.
– Aurinkovoimaa voidaan rakentaa myös sellaisille alueille, joissa tuulivoimaa ei voida rakentaa esimerkiksi Puolustusvoimien tutkien vuoksi. Suurin osa aurinkovoiman liitettävyyskyselyistä tulee kuitenkin Lounais-Suomen alueelta.
Muun muassa käytöstä poistuvat turvesuot ovat suosittuja alueita aurinkovoimahankkeille. Turvesoiden haaste on kuitenkin usein siinä, että vahva sähköverkon piste sijaitsee kaukana.
– Ihanteellisinta olisi, jos aurinkovoimahankkeet tulisivat suhteellisen lähelle kulutusta. Jos siirtoetäisyydet ovat hirvittävän pitkiä, hankkeen edistämisessä voi tulla sähköteknisiä haasteita. Sähköteknisesti paras vaihtoehto olisi Espoon alue – sinne voitaisiin liittää aurinkovoimaa vaikka millä mitalla.
Carunan verkkoon on liitetty sekä tuuli- että aurinkovoimaloita, mutta hybridiliittymiä ei verkossa vielä toistaiseksi ole.
– Tulevaisuudessa verkkoon saatetaan liittää myös hybridivoimaloita, joissa yhdistetään tuuli- ja aurinkovoimaa. Kyseiset tuotantomuodot tukevat toisiaan, sillä tyypillisesti aurinkoisella säällä ei tuule ja tuulisella säällä ei paista aurinko, Vuokko selventää.