https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 1.3.2023

Aurinkovoimahankkeet lisääntyvät erityisesti Lounais-Suomessa

Caruna kertoo saavansa aurinkovoimahankkeiden liitettävyyskyselyitä päivittäin. Suurin osa niistä koskee teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeita – isoimmat hankkeet ovat kooltaan satoja megawatteja.

peltoaurinkovoimala-salossa

Peltoaurinkovoimala Salossa. Kuva: Caruna

– Tyypillisesti Fingrid välittää meille hankekehittäjän tai maanomistajan kyselyn. Hankekehittäjä tai maanomistaja kertoo, että jossakin päin Suomea on suunnitteilla uusi aurinkovoimahanke, ja he tiedustelevat tarjolla olevaa kapasiteettia, kertoo Carunan avainasiakaspäällikkö Lassi Vuokko.

Kun aurinkovoimahankkeen sijainti ja koko ovat tiedossa, arvioidaan asiakkaan alustava tarve. Tarpeen perusteella tehdään liitettävyysarvio, jossa huomioidaan liittymispisteen mahdollinen sijainti ja tarjolla oleva kapasiteetti. Sen jälkeen hankekehittäjä alkaa edistää maankäyttöön ja liitettävyyskaapelin rakentamiseen liittyvää luvitusta.

– Liitettävyyskyselyitä tulee keskimäärin yksi päivässä. Kokoluokka vaihtelee laidasta laitaan, mutta pääosin kyselyt ovat teollista kokoluokkaa, Vuokko lisää.

Hankkeiden kokoluokka määritetään pinta-alalla. Aurinkovoimahankkeissa hehtaarin kokoinen alue tarkoittaa noin yhtä megawattia.

Suurin osa kyselyistä Lounais-Suomesta

Carunan mukaan suosituimmille hankealueille saattaa tulla jopa kymmenkunta liitettävyyskyselyä useilta eri hankekehittäjiltä, koska maanomistajat kilpailuttavat eri kehittäjiä.

– Aurinkovoimaa voidaan rakentaa myös sellaisille alueille, joissa tuulivoimaa ei voida rakentaa esimerkiksi Puolustusvoimien tutkien vuoksi. Suurin osa aurinkovoiman liitettävyyskyselyistä tulee kuitenkin Lounais-Suomen alueelta.

Muun muassa käytöstä poistuvat turvesuot ovat suosittuja alueita aurinkovoimahankkeille. Turvesoiden haaste on kuitenkin usein siinä, että vahva sähköverkon piste sijaitsee kaukana.

– Ihanteellisinta olisi, jos aurinkovoimahankkeet tulisivat suhteellisen lähelle kulutusta. Jos siirtoetäisyydet ovat hirvittävän pitkiä, hankkeen edistämisessä voi tulla sähköteknisiä haasteita. Sähköteknisesti paras vaihtoehto olisi Espoon alue – sinne voitaisiin liittää aurinkovoimaa vaikka millä mitalla.

Carunan verkkoon on liitetty sekä tuuli- että aurinkovoimaloita, mutta hybridiliittymiä ei verkossa vielä toistaiseksi ole.

– Tulevaisuudessa verkkoon saatetaan liittää myös hybridivoimaloita, joissa yhdistetään tuuli- ja aurinkovoimaa. Kyseiset tuotantomuodot tukevat toisiaan, sillä tyypillisesti aurinkoisella säällä ei tuule ja tuulisella säällä ei paista aurinko, Vuokko selventää.

Uusimmat artikkelit

23.3.2023 | Alan Uutiset

Outokumpu ja Fortum selvittävät pienydinvoiman toteuttamisen mahdollisuuksia Suomessa

Outokumpu ja Fortum tutkivat mahdollisuuksia ruostumattoman terästeollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Kuusakoski rakentaa ensimmäisen hiilivapaan teräksenkierrätyslaitoksen Kemin Veitsiluotoon

Investointi lisää Kuusakosken metallipitoisten jätteiden kierrätyskapasiteettia neljänneksellä ja vastaa kysynnän kasvuun Suomessa ja Ruotsissa. 

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

Fortumin jätteenpolton pilotointi onnistui – seuraava askel on fossiilivapaan muovin valmistuksen testaus

Yhtiön viime vuonna julkaisema jätteenpolttosektorin Carbon2x-konseptin tavoitteena on muuntaa kierrättämällä jätteenpoltosta syntyvät hiilidioksidipäästöt muoveiksi.

23.2.2023 | Tutkimus ja koulutus

Uusien polttoaineteknologioiden kaupallistamista nopeutetaan toteuttamalla kaikille avoin simulointialusta

GECFD-tutkimushankkeessa luodaan avoimesti saataville tuleva simulaatio- ja yhteistyöalusta vihreiden polttoaineiden vaatimien uusien teknologioiden kehitykseen ja niiden käytön mallintamiseen.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.

4.11.2022 | Kumppaniartikkeli

Mekaaninen tiiviste on laitteen herkin kohta - näin tuotteen valinta ja huolto säästää rahaa

Oikeanlaisella tiivisteellä vältetään rikkoontumisia ja optimoidaan käyttökustannuksia. Mekaanisen tiivisteen huolto säästää rahaa ja ympäristöä. Sulzerin asiantuntijaverkosto on asiakkaan tukena kaikissa tiivisteisiin liittyvissä aiheissa.