https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 1.3.2023

Aurinkovoimahankkeet lisääntyvät erityisesti Lounais-Suomessa

Caruna kertoo saavansa aurinkovoimahankkeiden liitettävyyskyselyitä päivittäin. Suurin osa niistä koskee teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeita – isoimmat hankkeet ovat kooltaan satoja megawatteja.

peltoaurinkovoimala-salossa

Peltoaurinkovoimala Salossa. Kuva: Caruna

– Tyypillisesti Fingrid välittää meille hankekehittäjän tai maanomistajan kyselyn. Hankekehittäjä tai maanomistaja kertoo, että jossakin päin Suomea on suunnitteilla uusi aurinkovoimahanke, ja he tiedustelevat tarjolla olevaa kapasiteettia, kertoo Carunan avainasiakaspäällikkö Lassi Vuokko.

Kun aurinkovoimahankkeen sijainti ja koko ovat tiedossa, arvioidaan asiakkaan alustava tarve. Tarpeen perusteella tehdään liitettävyysarvio, jossa huomioidaan liittymispisteen mahdollinen sijainti ja tarjolla oleva kapasiteetti. Sen jälkeen hankekehittäjä alkaa edistää maankäyttöön ja liitettävyyskaapelin rakentamiseen liittyvää luvitusta.

– Liitettävyyskyselyitä tulee keskimäärin yksi päivässä. Kokoluokka vaihtelee laidasta laitaan, mutta pääosin kyselyt ovat teollista kokoluokkaa, Vuokko lisää.

Hankkeiden kokoluokka määritetään pinta-alalla. Aurinkovoimahankkeissa hehtaarin kokoinen alue tarkoittaa noin yhtä megawattia.

Suurin osa kyselyistä Lounais-Suomesta

Carunan mukaan suosituimmille hankealueille saattaa tulla jopa kymmenkunta liitettävyyskyselyä useilta eri hankekehittäjiltä, koska maanomistajat kilpailuttavat eri kehittäjiä.

– Aurinkovoimaa voidaan rakentaa myös sellaisille alueille, joissa tuulivoimaa ei voida rakentaa esimerkiksi Puolustusvoimien tutkien vuoksi. Suurin osa aurinkovoiman liitettävyyskyselyistä tulee kuitenkin Lounais-Suomen alueelta.

Muun muassa käytöstä poistuvat turvesuot ovat suosittuja alueita aurinkovoimahankkeille. Turvesoiden haaste on kuitenkin usein siinä, että vahva sähköverkon piste sijaitsee kaukana.

– Ihanteellisinta olisi, jos aurinkovoimahankkeet tulisivat suhteellisen lähelle kulutusta. Jos siirtoetäisyydet ovat hirvittävän pitkiä, hankkeen edistämisessä voi tulla sähköteknisiä haasteita. Sähköteknisesti paras vaihtoehto olisi Espoon alue – sinne voitaisiin liittää aurinkovoimaa vaikka millä mitalla.

Carunan verkkoon on liitetty sekä tuuli- että aurinkovoimaloita, mutta hybridiliittymiä ei verkossa vielä toistaiseksi ole.

– Tulevaisuudessa verkkoon saatetaan liittää myös hybridivoimaloita, joissa yhdistetään tuuli- ja aurinkovoimaa. Kyseiset tuotantomuodot tukevat toisiaan, sillä tyypillisesti aurinkoisella säällä ei tuule ja tuulisella säällä ei paista aurinko, Vuokko selventää.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.