Avaako merituulivoima miljardiluokan mahdollisuudet – alihankintaketjun rooli keskeinen
Erityisesti Itämeren vaativien olosuhteiden tuntemus on Suomen kilpailuetu. "Useat suomalaisyritykset toimivat jo kansainvälisissä hankkeissa kriittisten komponenttien toimittajina", Arenson projektijohtaja Manu Grönlund toteaa.
Arenson Offshore-liiketoiminnan projektijohtaja Manu Grönlundin mukaan suomalaisilla yrityksillä on jo nyt laajaa kokemusta ja osaamista merituulivoiman toimitusketjuista, mutta kasvunvaraa on edelleen erityisesti isompien kokonaisuuksien hallinnassa. Grönlund korostaa suunnittelu- ja rakentamisvaiheita, joissa suomalaisilla on kilpailuetua – erityisesti jäätyvän Itämeren olosuhteiden tuntemus ja näissä olosuhteissa toimivat ratkaisut ovat Suomen kilpailuetu.
– Suomessa on paljon insinööriosaamista ja sen valjastaminen innovatiivisten kustannuksia säästävien ratkaisujen luomiseksi on suuri mahdollisuus. Jäätyvän Itämeren olosuhteissa toteutettava rakennusprojekti kaipaa suunnitteluvaiheessa Itämeren olosuhteisiin räätälöityjä ratkaisuja, aluksia ja toimintamalleja, jotka ovat erilaisia, kuin parhaillaan Pohjanmeren projekteissa käytössä olevat ratkaisut, Grönlund kertoo.
Suomi voisi Grönlundin mukaan tulevaisuudessa toimia merituulivoimatekniikan vientimaana. Erityisesti jääolosuhteet, merenpohjan erityispiirteet ja suurten merituulivoimaloiden perustusratkaisut sekä niiden asentamiseen liittyvät ratkaisut ovat kaikki sellaisia, joissa suomalainen teknologia ja osaaminen on vietävissä Ruotsin, Viron ja Baltian maiden hankkeisiin.
– Useat suomalaisyritykset toimivat jo kansainvälisissä hankkeissa kriittisten komponenttien toimittajina. Suomesta löytyy valmiuksia myös esimerkiksi meriperustusten ja merikaapelien valmistukseen. Jos yritykset pystyvät ottamaan vastuulleen suurempia toimituskokonaisuuksia, ne pääsevät lähemmäs hankkeen investoinnin toteuttajaa ja voivat tavoitella vielä merkittävämpää roolia miljardiluokan hankkeissa, Grönlund toteaa.
Arenson oma alihankinta painottuu tällä hetkellä tuulipuistojen kunnossapitoon, huoltoon ja erilaisiin suunnittelutehtäviin niin merellä, kuin maalla.
– Selkeä valtaosa alihankinnastamme on suomalaista. Kartoitamme aktiivisesti paikalliset mahdollisuudet ja teemme yhteistyötä useiden kotimaisten yritysten kanssa, muun muassa Tahkoluodon laajennushankkeessa, sanoo Grönlund.
Miljardiluokan investointipotentiaali
Suomen uusiutuvat ry:n tavoitteena on, että Suomen merituulivoimakapasiteetti kasvaa nykyisestä 44 megawatista 16 gigawattiin vuoteen 2040, ja 24 gigawattiin vuoteen 2045. Yhdistyksen mukaan investointipotentiaali voi olla jopa 60 miljardia euroa vuoteen 2045 mennessä.
– Merituulivoima on tärkeä osa Suomen siirtymää kohti puhdasta ja omavaraista energiantuotantoa. Merituulivoiman rooli korostuu erityisesti, kun otetaan huomioon kasvava sähkön tarve, jota ajavat muun muassa suuren mittaluokan investoinnit, kuten datakeskukset ja vetyhankkeet, sanoo Suomen uusiutuvat ry:n edunvalvontapäällikkö Veera Villikari.