https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 3.6.2020

BASF rakentaa akkujen arvoketjua Harjavallasta Saksaan

Maailman suurimpiin kemikaaliyhtiöihin kuuluva saksalainen BASF rakentaa Suomen ja Saksan kautta EU:n komission tavoitteiden mukaista akkutuotannon kestävää kehitystä. Harjavallan ja Schwarzheiden laitokset tuottavat yhdessä akkumateriaalia 400 000 sähköauton tarpeisiin. Suomeen tulee yli sata uutta työpaikkaa.

basf

Harjavaltaan valmistuva katodiaktiivisten materiaalien esiasteita (pcam) eli prekursoreita valmistava laitos täydentää BASF:n toista uutta katodiaktiivisia materiaaleja (cam) valmistavaa tuotantolaitosta Saksan Schwarzheidessa.

Harjavallassa tuotetuista esiasteista jatkojalostetaan Schwarzheidessa akkumateriaalia noin 400 000 täyssähköisen ajoneuvon tarpeisiin vuodessa. Nämä kaksi akkutehdasta vastaavat eurooppalaisten sähköajoneuvomarkkinoiden kasvavaan kysyntään.

Molempien tuotantolaitosten on määrä käynnistää toimintansa vuonna 2022. BASF:n investoinnit Suomeen ja Saksaan tukevat Euroopan komission tavoitetta luoda eurooppalainen akkutuotannon arvoketju.

Harjavallan tuotantolaitoksen raakamateriaalit eli koboltti ja nikkeli toimitetaan Nornickelin Harjavallassa sijaitsevalta metallinjalostamolta.

Harjavallan tuotannossa käytetään myös uusiutuvia energianlähteitä, kuten vesi- ja tuulivoimaa sekä biomassaenergiaa. Tämä eri energiamuotojen yhdistäminen pienentää akkujen tuotannon hiilijalanjälkeä.

Akkukadun työt jo käynnissä 

Rakennustyöt ovat käynnistyneet Harjavallassa, jossa töissä on mukana sekä BASF:n väkeä että paikallisia kumppaneita.

- Suomella on loistavat mahdollisuudet kehittyä akkujen arvoketjun merkittäväksi toimijaksi, joka vetää investointeja puoleensa kaikkialta maailmasta, BASF Finland Oy:n toimitusjohtaja Tor Stendahl sanoo.

- Mukana olevien intoa kuvastaa sekin symbolinen ele, että uudelle tuotantolaitoksellemme avattiin äskettäin uusi tie nimeltä Akkukatu, Stendahl hehkuttaa.

Investoimalla Suomeen ja Saksaan BASF:stä tulee ensimmäinen katodiaktiivisten materiaalien toimittaja, jolla on paikallista tuotantoa nykypäivän kolmella merkittävällä markkina-alueella eli Aasiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

BASF:stä tulee johtava toimittaja, jolla on luotettava, kestävä ja eurooppalainen toimitusketju. Toiminta kattaa metallien, etenkin nikkelin ja koboltin, perustuotannon, prekursorituotannon ja katodimateriaalien tuotannon Euroopan alueella.

Tervetullut lisä Suomelle

Business Finlandin osana toimiva Invest in Finland auttaa ulkomaisia yrityksiä löytämään liiketoimintamahdollisuuksia Suomesta.

- Suomen valitseminen katodiaktiivisten materiaalien esiasteiden investointikohteeksi on merkittävä askel kohti kestävää, vähähiilistä eurooppalaista akkutuotantoa. Päätös tukee samalla EU:n ilmastotavoitteisiin pääsemistä. BASF:n osoittama luottamus vahvaan suomalaiseen osaamiseen luo mahdollisuuksia kehittää edelleen akkualan osaamista, työllisyyttä ja investointeja Suomessa, sanoo Invest in Finlandin toimialajohtaja Markku Kivistö Business Finlandilta.

Kivistön mukaan Suomessa on aktiivinen ja avoin noin sadan toimijan Batteries from Finland -akkualan ekosysteemi osana yhteiseurooppalaisia markkinoita. BASF toivotetaan lämpimästi mukaan tähän joukkoon.

Kierrätyksestä alustava sopimus

Samaan aikaan toisaalla, Nornickel, Fortum ja BASF tekivät maaliskuussa Saksassa aiesopimuksen sähköautojen akkujen kierrätysklusterin kasaamisesta Harjavaltaan. Järjestely mahdollistaisi käytetyistä akuista saatavien kriittisten metallien suljetun kierron ja uudelleenkäytön.

Kierrätettyjen metallien käyttö uusissa akuissa vähentää sähköajoneuvojen tuotannon hiilidioksidipäästöjä. Päästöt vähenevät entisestään, jos Suomessa kierrätysprosessissa käytetään uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa sähköä.
- Litiumioniakkujen arvometallien kierrätys vähentää sähköautojen akkujen ympäristövaikutusta, koska pystymme kierrättämään kobolttia, nikkeliä ja muita kriittisiä metalleja aiempaa reilusti kattavammin, kertoo Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan kehitysjohtaja Tero Holländer.

- Fortum on hankinut suomalaisen kasvuyhtiö Crisolteqin, joka on erikoistunut alhaisen CO2 -tason hydrometallurgiseen prosessointiin. Yrityskaupan jälkeen Fortum pystyy lisäämään litiumioniakkujen sisältämien arvokkaiden materiaalien talteenottoastetta 50 prosentista vähintään 80 prosenttiin, Holländer jatkaa.

BASF:n tarkoituksena on hyödyntää yhteistyöyritysten tuottamia kierrätysmateriaaleja Harjavallan akkumetalleja tuottavassa laitoksessaan.

- Akkumateriaalien ja kierrätyksen yhdistäminen mahdollistaa materiaalien suljetun kierron”, BASF:n arvometallien jalostamisesta sekä kemikaalien ja akkujen kierrätyksestä vastaava johtaja Tim Ingle kertoo.
- Vauhditamme sähköistymistä tuottamalla korkean energiatiheyden akkumateriaaleja sekä ratkaisuja tehokkaaseen litiumin talteenottoon akkujen kierrätyksessä.
Osapuolet pyrkivät edistämään vastuullisesti tuotettujen kierrätettyjen raaka-aineiden tuotantoa ja käyttöä akkumarkkinoilla.
- Modernin kierrätyslaitoksen sijainti Nornickelin Harjavallan läheisyydessä vahvistaisi asemaamme yhtenä maailman vastuullisimmista nikkelijalostamoista. Asetelma on ihanteellinen kahden tärkeimmän litiumioniakuissa käytettävän metallin kestävää kierrätystä ajatellen, Nornickelin Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi toteaa.

Hänen mielestään kierrätyksen kehittäminen ei ainoastaan tue Nornickelin hiilijalanjälkeä pienentävää strategiaa ja vastuullisuutta, vaan raaka-aineiden uusiokäyttö on myös välttämätöntä, jotta sähköautoille kriittisten metallien kasvava kysyntä saadaan tyydytettyä.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.