COVID-19: Daimler tarjoaa tuotantolaitteita ja henkilökunnan lääkintäviranomaisten avuksi
Teollisuuden käyttämillä 3D-tulostimilla voidaan nopeasti valmistaa varaosia lähes mihin vain. Koronakriisin keskellä Daimler kertoo tarjoavansa 3D-printterikapasiteetin terveydenhoitosektorin käyttöön Saksassa. Mercedes-AMG Petronas F1- tiimi kehittää puolestaan hengityssuojaimia Englannissa.
Koronapandemia kuormittaa terveydenhoidon laitteita ennen näkemättömällä tavalla. Daimler AG on Saksassa tarjonnut tehtaidensa tulostuskapasiteetin ja kolmiulotteiseen tulostukseen perehtyneen henkilökuntansa lääkintäviranomaisten käyttöön. Kolmiulotteista tulostusta hyödyntäen voidaan nopealla aikataululla valmistaa kuluneen tai rikkoutuneen osan tilalle varaosa esimerkiksi metallista, muovista, lasista tai keramiikasta.
Daimler on käyttänyt 3D-tulostusta jo 30 vuoden ajan. Ensin kolmiulotteinen tulostus oli käytössä suppeasti vain prototyyppiautojen yksittäisosien tuotannossa. Laitteistojen kehityksen myötä 3D- tulostus on Mercedes-Benzillä kehittynyt alkuaikojen yksittäisosien valmistamisesta tämän päivän noin 150 000 erilaisen muovi- ja teräsosan vuosituotannoksi. Ensimmäiset Mercedes-Benzin tällä tekniikalla tuotetut varaosat tuotiin kuluttajamarkkinoille syksyllä 2017.
Mercedes Formula1- tiimi ja UCL yhteistyössä
Maaliskuun 18. päivästä lähtien Mercedes-AMG Petronas F1-tiimi ja yksi Englannin suurimmista yliopistoista, London´s Global Univercity UCL, ovat yhteistyössä kehittäneet hengityssuojainta tehohoitoyksiköiden käyttöön. Niin sanottu CPAP-laite auttaa potilasta hengittämään ja sitä käytetään laajasti esimerkiksi pahoilla koronavirusalueilla Kiinassa ja Italiassa. Laitteen kehittämiseen osallistuneen University College London -yliopiston UCL:n mukaan Italiassa puolet potilaista, joita hoidettiin ensin CPAP-laitteella, välttivät tehohoitoon joutumisen.
Britannian lääke- ja tuotevalvontaviranomainen MHRA on hyväksynyt hengityssuojaimen kliinisten testien aloittamisen. Laite otetaan ripeästi massatuotantoon koeajan jälkeen.