Datan määrä kasvaa, energiakulutus pysyy aisoissa – datakeskustrendit 2017
Datakeskusten energiankulutus on ollut kuuma keskustelunaihe viime vuosina. Datan ja tietoliikenteen määrä kasvaa maailmassa yhä rajusti, mutta laitekannan energiatehokkuuden lisääntyminen pitää energiankulutuksen maltillisena. Siksi kiihkein konesalidebatti on siirtymässä toisiin teemoihin. Rittal poimi puheenaiheita, joista jokaisen IT-ammattilaisen tulisi olla tietoinen vuonna 2017.
Gartner ja teollisuusanalyytikot arvioivat, että datakeskusinvestoinnit kiihtyvät entisestään. EMEA-alueella kasvua odotetaan 1,4 prosentin verran vuonna 2017, mikä tarkoittaa noin 54,5 miljardin euron investointeja. Rittalin IT-myyntijohtaja Mikko Ahon mukaan Suomi on edelleen hyvissä asemissa kamppailussa, sillä kykenemme tarjoamaan esimerkiksi Keski-Euroopan maihin verrattuna vakaan ympäristön ja kohtuullisen edullisen energian.
- Suurimmat kilpailijamme datakeskusinvestoinneissa ovat edelleen muut Pohjoismaat. Yksi seikka, josta Suomessa kärsimme, on osaavien ja kokeneiden datakeskusammattilaisten vähyys. Tähän tulisi puuttua jo opinto-ohjelmia rakennettaessa. Tällä hetkellä valitettavasti Espoon Metropolia on ainoa datakeskuskoulutusta tarjoava oppilaitos, Aho kertoo.
Rittalin mukaan seuraavat aiheet leimaavat konesalikeskustelua tänä vuonna:
1. IoT:n läpimurto
Internet of Things tai Internet of Everything tekevät läpimurtonsa vuonna 2017. Yhä useammat laitteet ja päätteet kytketään verkkoon ja ”teolliset pilvet” lisääntyvät tuotantolaitoksissa, julkisissa tiloissa ja logistiikassa.
Yritykset ennakoivat hurjia säästöjä, kun tehokkuus kasvaa. Markkina-analyytikko IDC odottaa niin kutsuttujen ”Industry collaboration cloud” -pilvien kolminkertaistuvan vuoteen 2018 mennessä. Luodut alustat ovat kaikkien yritysten käytössä oman datan jakamista, prosessien ja palveluiden integroimista tai tuotekehityksen kiihdyttämistä varten.
2. Modulaariset datakeskukset ja lähilaskenta (Edge Computing)
IoT ja dataintensiivinen analytiikka tarvitsevat usein hyvin nopeasti reagoivan tietoverkon. Kun käsittelyssä on massiivinen datamäärä, laskennan on tapahduttava lähellä paikkaa, jossa data syntyy. Hajanaisten tuotekehitys- ja tuotantopaikkojen tehokkaat IT-palvelut voidaan varmistaa vain siten, että myös IT hajautetaan.
Tämän vuoksi vuonna 2017 palveluntarjoajat käyttävät entistä enemmän modulaarisia, valmiiksi asennettuja IT-ratkaisuja, jotka voidaan nopeasti ottaa käyttöön lähellä kulutuspaikkaa. Koska myös kasvupotentaali on huomioitava, tulee ratkaisujen olla skaalautuvia. Tällä tavoin IT- kapasiteettia luodaan yritysverkon äärilaidoille.
IDC ennustaa, että 43 prosenttia IoT:n synnyttämästä datasta käsitellään lähilaskennassa vuoteen 2019 mennessä.
3. Pilvi ja datakeskus palveluna (DCaaS)
Vuonna 2017 yritykset suosivat IT-palvelujen hankkimista pilvestä oman datakeskuksen laajentamisen sijaan. Olipa kyse yksittäisistä ohjelmistoista tai kokonaisista järjestelmistä, trendinä on datakeskuksen hankkiminen palveluna. Näin yritykset paitsi saavuttavat suuremman valikoiman palveluja ja tehokkaamman toimintatavan, ne myös voivat optimoida energiankulutuksen.
IDC arvioi, että julkisen pilven käyttö kasvaa vuoteen 2020 mennessä globaalisti yli 183 miljardiin euroon vuoden 2016 summasta 90 miljardia.
Tuotantolaitoksissa tieto on entistä tärkeämmässä roolissa, ja yritysten tulee varmistaa, että IT-ympäristö on toimiva. Yritykset yhdistävät nyt pilvipalveluja omaan IT-tuotantoonsa ja näin varmistavat datan saatavuuden – sekä palautettavuuden ongelmatilanteissa.