”Disruptiota ei voi estää, sitä pitää hyödyntää”
Teollisuuden neljäs vallankumous mullistaa kaikki toimialat, joten yritysten kokoon katsomatta pitää tietää, mitä ne tekevät vuonna 2025 tai 2030, tulevaisuuskysymyksiin erikoistunut konsultti Olivia Price-Walker sanoo. Hänen avainviestinsä niin yrityksille kuin niiden toimintaympäristöstä päättäville on: Teknologian kehitystä ja disruptiota – epäjatkuvuutta – ei voi estää, vaan murrosta pitää hyödyntää.
FutureForum –tapahtumassa Lappeenrannassa puhunut Price-Walker painottaa, ettei ole tulevaisuudentutkija vaan puhuu jo tiedossa olevien tosiseikkojen pohjalta. Kaupungistumiseen ja 5G-verkkojen mahdollistamaan digitaaliseen hyperverkottumiseen liittyvät kehityskulut tulevat toteutumaan seuraavan vuosikymmenen aikana joka tapauksessa, vaikka kaikkea – esimerkiksi politiikan tapahtumia – ei voikaan ennalta tietää.
– Muutoksen nopeus riippuu myös poliittisesta sääntelystä. Teknologian voi olla hankala hyödyntää esimerkiksi kovin protektionistisessa, kansallisia etuja korostavassa ympäristössä. Kaikissa yrityksissä pitää varautua vaihtoehtoisiin kehityskulkuihin, Price-Walker toteaa.
Joka tapauksessa vuosikymmenen kuluessa näemme kuljettamattomat ajoneuvot, avaruusmatkailun läpimurron ja ihmistä suorituskykyisemmän tekoälyn monet sovellukset. Kehitystä johtavat suuryritykset, joilla riittää rahkeita esimerkiksi omiin satelliitteihin ja niiden mahdollistamiin maailmanlaajuisiin hankkeisiin.
– Uudet pienetkin yritykset voivat päästä markkinoille tekemällä yhteistyötä sopivien kumppaneiden kanssa. Kaiken kokoisilta yrityksiltä odotetaan erityistä ketteryyttä, jotta uudet mahdollisuudet eivät mene niiltä ohi, Price-Walker kannustaa.
Kehitys etenee kuluttajavetoisesti
Professori ja sijoittaja Anssi Vanjoki puolestaan perää suomalaisyrityksiltä uutta kokeilukulttuuria, jatkuvia pieniä liikkeitä ja uuden suunnan hakemista. Vanjoen mukaan on yritysjohdon vastuulla hakea aktiivisesti uutta suuntaa.
– Teknologian muutos on niin vahva, että kaikki alat joutuvat pohtimaan uudistumisen välttämättömyyttä. Epäonnistumisiakin tulee ja riskejä pitää hallita. Pitää kokeilla oikein ja tehdä nopeita pieniä testejä ja toimenpiteitä sen sijaan, että perinteiseen suomalaiseen tapaan on valtava määrä suunnitelmia, Vanjoki jatkaa.
Muutoksen tiellä on aina esteitä, kuten monien avainalojen konservatiivisuus tai yhteiskunnallisten hallintorakenteiden liiallinen ohjaus. Vanjoen mukaan kehitystä ajaa kuitenkin teknologian kehityksen lisäksi kuluttajien kasvanut vaikutusvalta.
– Julkisella puolella pitää mennä kansalainen edellä ja yrityksissä asiakkaiden ja kuluttajien halu edellä, Vanjoki sanoo.
Digitalisaation mahdollisuuksia kiertotaloudessa käsitellyt Mikko J. Salminen innovointiyritys Spinversestä kannusti yrityksiä kokeilemaan mahdollisuuksiaan anturoimalla prosesseja, analysoimalla antureiden välittämää mittaustietoa ja hyödyntämällä sitä esimerkiksi kunnossapidon toimien ajoittamiseen entistä tarkemmin.
– Anturit ovat entistä pienempiä, tehokkaampia ja edullisempia, ja tietojärjestelmien standardoidut rajapinnat mahdollistavat järjestelmien yhdistämisen. Tuotantolaitoksen voi nyt digitalisoida muutamalla anturilla yhdistämällä ne pilveen, eikä tarvitse investoida edes serveriin, Salminen muistuttaa.
Kaksipäiväinen FutureForum järjesttiin 16.–17.5. ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa. Tapahtuman teemoina olivat muun muassa tulevaisuuden megatrendit, IoT ja Big Data teollisuudessa, kiertotalouden digitalisaatio ja metsäteollisuuden uudistuminen. Kaikkiaan lavalle nousee 30 asiantuntijaa.
Katso videokooste tilaisuudesta tästä