Alan Uutiset | 29.7.2019

EU:n heikko vesihuolto kärjistyy helteillä

Euroopan vuosi vuodelta pahenevan kuivuusongelman ratkaisemiseksi EU-maiden pitää nopeasti hyväksyä komission jo pitkään ajama vesidirektiivi, ympäristöjärjestö WWF vaatii tuoreessa raportissaan. 

blue-water-blur-close-up-1231622

Kuva: Sourav Mishra/Pexels

Maailman luonnonsäätiö syyttää EU-maita huonosta varautumisesta ilmaston äärioloja vastaan. Kuivuus koettelee EU-maita aina vain pahemmin nimen omaan siksi, että jäsenmaiden vesihuolto ja makean veden varastot ovat kaikkea muuta kuin kestävän kehityksen oppien mukaisella tolalla.World Wildlife Fund syyttää EU-jäsenmaita ratkaisujen lykkäämisestä sillä perusteella, että maat torjuvat Euroopan komission esittämän ainoan keinon vesihuollon parantamiseksi ja laadukkaan juomaveden riittävyyden takaamiseksi kaikissa oloissa. Tämä ainoa keino on EU:n vesidirektiivi, WWF kirjoittaa 22. heinäkuuta julkaistussa raportissa.Euroopan järviä, jokia, kosteikkoja ja pohjavesialueita hoidetaan huonosti. Siksi ekosysteemit kestävät heikosti ilmastonmuutoksen tuomia äärioloja. Ilmaston lämpenemisen myötä ongelma sen kuin pahenee.

- Yhä pidemmät kuivat kaudet sekä hellejaksot ja toisaalta tulvat ovat Euroopan ilmaston uusi normi. Tätä normaalitilaa vastaan voidaan taistella vain älykkäällä vesihuollolla ja saasteiden vähentämisellä, WWF:n Euroopan ilmastopolitiikan johtaja Andreas Baumüller kirjoittaa raportissa.

Helteet leviävät yhä pohjoisemmaksi

Tällä hetkellä 60 prosenttia unionin vesivaroista ei vastaa EU:n komission laatu- ja terveysvaatimuksia. Saasteet ja veden liikakäyttö esimerkiksi kastelussa heikentävät juoma- ja talousveden laatua. WWF:n datan mukaan epäterveellistä vettä käytetään eniten juuri niillä alueilla, joihin kuivuus, helteet ja tulvat ovat ankarimmin iskeneet.

Patoja ja tekoaltaita on rakennettu lähes tulkoon kaikkiin jokiin EU-alueella. Maanviljely käyttää noin 40 prosenttia talousalueen makean veden varannoista. Ja nyt kun helteiden ja kuivuuden vaikutukset leviävät jopa EU:n pohjoisiin jäsenmaihin, on unionin vesivaroista huolehtiminen entistäkin tärkeämpää, raportin laatijat luettelevat madonlukujaan.

Makean veden hyvin hoidetut ekosysteemit takaavat laadukkaan juomaveden riittävyyden vaikeinakin aikoina. Sen lisäksi ne auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, koska laajat vesialueet pienentävät lämmönvaihteluja sekä sitovat ja varastoivat hilidioksidia.

WWF:n mielestä apu helteisiin ja kuivuuteen riippuu jäsenmaiden omista toimista. Luonnonsäätiö vaatii EU:n kattavan vesilain eli komission esittämän direktiivin (Water Framework Directive) välitöntä hyväksymistä ja käyttöön ottamista. Direktiivi on järjestön mielestä ainoa tapa pitää makean veden ekosysteemit terveinä ja sitkeinä kestämään ilmaston lämpenemisen vaikutuksia.

Ympäristöjärjestö syyttää EU-maiden kansallisia hallituksia hidastelusta vesihuollon ratkaisujen kanssa. Sen mielestä hallitukset antavat pikemminkin periksi eri toimialojen lobbareille, jotka pyrkivät alentamaan juomaveden laatuvaatimuksia, brysseliläinen uutissaitti Euractiv kirjoittaa.

- Ilmasto lämpenee joka hetki ja EU:n komission pitää tuoda riittävää lainsäädäntöä luonnonvarojen suojelemiseksi. Vesidirektiivi on näistä ensimmäinen ja tärkein askel, Andreas Baumüller sanoo.

Markku Pervilä

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/bad-water-management-makes-drought-worse-study-finds/

Uusimmat artikkelit

5.12.2019 | Tutkimus ja koulutus

Avaruusalan innovaatiot tukevat ilmastonmuutoksen torjuntaa

Ilmastonmuutoksen torjunta, kestävä kasvu, avaruuden kestävä käyttö ja arktinen alue, eli Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeiset viestit, olivat vahvasti esillä European Space Week –tapahtuman ohjelmassa 3.-5. joulukuuta Helsingissä.

5.12.2019 | Alan Uutiset

Konecranes vahvistaa markkina-asemaansa Kaakkois-Aasiassa ostamalla MHE-Demagin

Konecranes vahvistaa markkina-asemaansa nopeasti kasvavilla Kaakkois-Aasiassa ostamalla MHE-Demagin. Yritysosto kasvattaa Konecranesin liikevaihtoa Aasian ja Tyynenmeren alueella noin 30 prosenttia. Kaupan odotetaan toteutuvan 2.1.2020.

TUKES: Sähkötöiden johtajilla ja käytön johtajilla on ryhdistäytymisen paikka

Sähkölaitteistojen varmennus- ja määräaikaistarkastuksissa on ilmennyt asennuksiin liittyviä puutteita. Turvalllisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa sähkötöiden johtajia ja käytön johtajia tehostamaan toimintaansa ja valvomaan annettujen ohjeiden noudattamista. Käyttöönottotarkastukseen on keskityttävä huolellisesti. Huolto- ja kunnossapito-ohjelmaa pitää noudattaa. Tukes ryhtyy valvomaan käytön johtajien toimintaa entistä tiiviimmin mm. dokumenttivalvonnan keinoin.

Posti raivaa esteitä digitalisaation tieltä - SisuID-pilotti asiakkaiden tunnistamiseksi verkossa ja kivijalassa

Posti osallistui digitaalisen identiteetin käyttöä edistävän hankkeen pilottiin. Uusi tunnistusmenetelmä tekisi Postin digitalisaatiotavoitteista helpommin saavutettavia.

Puhtaiden osien merkitys sähköautoteollisuudessa haastaa laitetoimittajat

FinnSonic Oy on saanut historiansa suurimman ultraäänipesulinjatilauksen. Noin kahden miljoonan euron arvoinen linja toimitetaan keväällä 2020 Saksaan sähköautoteollisuuden tarpeisiin.

Teollisuuden tarkastukset kustannustehokkaasti ja turvallisesti

Viasor Oy palkittiin Teknologia 19-tapahtuman yhteydessä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n ja Suomen Messusäätiön vuoden 2019 yritysinnovaatiopalkinnolla. Lokakuussa 2018 perustettu yhtiö on kehittänyt droneja hyödyntävän ratkaisun vaikeasti lähestyttävien kohteiden, kuten säiliöiden, kunnon tarkastukseen. Droneilla tehtävät seinämän paksuusmittaukset mahdollistavat käsin suoritettuja mittauksia laajemman otannan kustannustehokkaalla ja turvallisella tavalla.

8.11.2019 | Kumppaniartikkeli

KL-Lämmön osaaminen tulppaa teollisten laitteiden rahareiät

Teollisuuden järjestelmissä kiertää nesteiden lisäksi yllättävän paljon rahaa. Ainakin kun ajatellaan Motivan takavuosina vetämää energiatehokkuuden tutkimusta, jonka mukaan tehoton lämmönsiirto aiheuttaa suomalaisille teollisuusyrityksille 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Tässä on suurten kiinteistöjen omistajille taas yksi hyvä syy pitää järjestelmät kunnossa.