https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 29.7.2019

EU:n heikko vesihuolto kärjistyy helteillä

Euroopan vuosi vuodelta pahenevan kuivuusongelman ratkaisemiseksi EU-maiden pitää nopeasti hyväksyä komission jo pitkään ajama vesidirektiivi, ympäristöjärjestö WWF vaatii tuoreessa raportissaan. 

blue-water-blur-close-up-1231622

Kuva: Sourav Mishra/Pexels

Maailman luonnonsäätiö syyttää EU-maita huonosta varautumisesta ilmaston äärioloja vastaan. Kuivuus koettelee EU-maita aina vain pahemmin nimen omaan siksi, että jäsenmaiden vesihuolto ja makean veden varastot ovat kaikkea muuta kuin kestävän kehityksen oppien mukaisella tolalla.World Wildlife Fund syyttää EU-jäsenmaita ratkaisujen lykkäämisestä sillä perusteella, että maat torjuvat Euroopan komission esittämän ainoan keinon vesihuollon parantamiseksi ja laadukkaan juomaveden riittävyyden takaamiseksi kaikissa oloissa. Tämä ainoa keino on EU:n vesidirektiivi, WWF kirjoittaa 22. heinäkuuta julkaistussa raportissa.Euroopan järviä, jokia, kosteikkoja ja pohjavesialueita hoidetaan huonosti. Siksi ekosysteemit kestävät heikosti ilmastonmuutoksen tuomia äärioloja. Ilmaston lämpenemisen myötä ongelma sen kuin pahenee.

- Yhä pidemmät kuivat kaudet sekä hellejaksot ja toisaalta tulvat ovat Euroopan ilmaston uusi normi. Tätä normaalitilaa vastaan voidaan taistella vain älykkäällä vesihuollolla ja saasteiden vähentämisellä, WWF:n Euroopan ilmastopolitiikan johtaja Andreas Baumüller kirjoittaa raportissa.

Helteet leviävät yhä pohjoisemmaksi

Tällä hetkellä 60 prosenttia unionin vesivaroista ei vastaa EU:n komission laatu- ja terveysvaatimuksia. Saasteet ja veden liikakäyttö esimerkiksi kastelussa heikentävät juoma- ja talousveden laatua. WWF:n datan mukaan epäterveellistä vettä käytetään eniten juuri niillä alueilla, joihin kuivuus, helteet ja tulvat ovat ankarimmin iskeneet.

Patoja ja tekoaltaita on rakennettu lähes tulkoon kaikkiin jokiin EU-alueella. Maanviljely käyttää noin 40 prosenttia talousalueen makean veden varannoista. Ja nyt kun helteiden ja kuivuuden vaikutukset leviävät jopa EU:n pohjoisiin jäsenmaihin, on unionin vesivaroista huolehtiminen entistäkin tärkeämpää, raportin laatijat luettelevat madonlukujaan.

Makean veden hyvin hoidetut ekosysteemit takaavat laadukkaan juomaveden riittävyyden vaikeinakin aikoina. Sen lisäksi ne auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, koska laajat vesialueet pienentävät lämmönvaihteluja sekä sitovat ja varastoivat hilidioksidia.

WWF:n mielestä apu helteisiin ja kuivuuteen riippuu jäsenmaiden omista toimista. Luonnonsäätiö vaatii EU:n kattavan vesilain eli komission esittämän direktiivin (Water Framework Directive) välitöntä hyväksymistä ja käyttöön ottamista. Direktiivi on järjestön mielestä ainoa tapa pitää makean veden ekosysteemit terveinä ja sitkeinä kestämään ilmaston lämpenemisen vaikutuksia.

Ympäristöjärjestö syyttää EU-maiden kansallisia hallituksia hidastelusta vesihuollon ratkaisujen kanssa. Sen mielestä hallitukset antavat pikemminkin periksi eri toimialojen lobbareille, jotka pyrkivät alentamaan juomaveden laatuvaatimuksia, brysseliläinen uutissaitti Euractiv kirjoittaa.

- Ilmasto lämpenee joka hetki ja EU:n komission pitää tuoda riittävää lainsäädäntöä luonnonvarojen suojelemiseksi. Vesidirektiivi on näistä ensimmäinen ja tärkein askel, Andreas Baumüller sanoo.

Markku Pervilä

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/bad-water-management-makes-drought-worse-study-finds/

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.