Alan Uutiset | 29.7.2019

EU:n heikko vesihuolto kärjistyy helteillä

Euroopan vuosi vuodelta pahenevan kuivuusongelman ratkaisemiseksi EU-maiden pitää nopeasti hyväksyä komission jo pitkään ajama vesidirektiivi, ympäristöjärjestö WWF vaatii tuoreessa raportissaan. 

blue-water-blur-close-up-1231622

Kuva: Sourav Mishra/Pexels

Maailman luonnonsäätiö syyttää EU-maita huonosta varautumisesta ilmaston äärioloja vastaan. Kuivuus koettelee EU-maita aina vain pahemmin nimen omaan siksi, että jäsenmaiden vesihuolto ja makean veden varastot ovat kaikkea muuta kuin kestävän kehityksen oppien mukaisella tolalla.World Wildlife Fund syyttää EU-jäsenmaita ratkaisujen lykkäämisestä sillä perusteella, että maat torjuvat Euroopan komission esittämän ainoan keinon vesihuollon parantamiseksi ja laadukkaan juomaveden riittävyyden takaamiseksi kaikissa oloissa. Tämä ainoa keino on EU:n vesidirektiivi, WWF kirjoittaa 22. heinäkuuta julkaistussa raportissa.Euroopan järviä, jokia, kosteikkoja ja pohjavesialueita hoidetaan huonosti. Siksi ekosysteemit kestävät heikosti ilmastonmuutoksen tuomia äärioloja. Ilmaston lämpenemisen myötä ongelma sen kuin pahenee.

- Yhä pidemmät kuivat kaudet sekä hellejaksot ja toisaalta tulvat ovat Euroopan ilmaston uusi normi. Tätä normaalitilaa vastaan voidaan taistella vain älykkäällä vesihuollolla ja saasteiden vähentämisellä, WWF:n Euroopan ilmastopolitiikan johtaja Andreas Baumüller kirjoittaa raportissa.

Helteet leviävät yhä pohjoisemmaksi

Tällä hetkellä 60 prosenttia unionin vesivaroista ei vastaa EU:n komission laatu- ja terveysvaatimuksia. Saasteet ja veden liikakäyttö esimerkiksi kastelussa heikentävät juoma- ja talousveden laatua. WWF:n datan mukaan epäterveellistä vettä käytetään eniten juuri niillä alueilla, joihin kuivuus, helteet ja tulvat ovat ankarimmin iskeneet.

Patoja ja tekoaltaita on rakennettu lähes tulkoon kaikkiin jokiin EU-alueella. Maanviljely käyttää noin 40 prosenttia talousalueen makean veden varannoista. Ja nyt kun helteiden ja kuivuuden vaikutukset leviävät jopa EU:n pohjoisiin jäsenmaihin, on unionin vesivaroista huolehtiminen entistäkin tärkeämpää, raportin laatijat luettelevat madonlukujaan.

Makean veden hyvin hoidetut ekosysteemit takaavat laadukkaan juomaveden riittävyyden vaikeinakin aikoina. Sen lisäksi ne auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, koska laajat vesialueet pienentävät lämmönvaihteluja sekä sitovat ja varastoivat hilidioksidia.

WWF:n mielestä apu helteisiin ja kuivuuteen riippuu jäsenmaiden omista toimista. Luonnonsäätiö vaatii EU:n kattavan vesilain eli komission esittämän direktiivin (Water Framework Directive) välitöntä hyväksymistä ja käyttöön ottamista. Direktiivi on järjestön mielestä ainoa tapa pitää makean veden ekosysteemit terveinä ja sitkeinä kestämään ilmaston lämpenemisen vaikutuksia.

Ympäristöjärjestö syyttää EU-maiden kansallisia hallituksia hidastelusta vesihuollon ratkaisujen kanssa. Sen mielestä hallitukset antavat pikemminkin periksi eri toimialojen lobbareille, jotka pyrkivät alentamaan juomaveden laatuvaatimuksia, brysseliläinen uutissaitti Euractiv kirjoittaa.

- Ilmasto lämpenee joka hetki ja EU:n komission pitää tuoda riittävää lainsäädäntöä luonnonvarojen suojelemiseksi. Vesidirektiivi on näistä ensimmäinen ja tärkein askel, Andreas Baumüller sanoo.

Markku Pervilä

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/bad-water-management-makes-drought-worse-study-finds/

Uusimmat artikkelit

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2019 alkaa, vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 18. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö. Tänä vuonna molemmilla laitos yksiköillä on vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä noin 35 vuorokautta.

14.8.2019 | Alan Uutiset

Vinkkejä lastuamisnesteiden käsittelyn tehostamiseen ja muita tärppejä Kunnossapidon osto-oppaasta

Tehostamalla lastuamisnesteiden käsittelyä voidaan saavuttaa runsaasti hyötyjä. Näin voidaan esimerkiksi vähentää suunnittelemattomia käyttökatkoja ja pidentää työkalujen ja koneiden käyttöikää. Noudattamalla Fuchs Oil Finland Oy:n vinkkejä voit pitää tuotannon tehokkaana ja tasaisena. Lue aiheesta lisää tästä

SSAB:n Raahen tehtaalla testattiin onnistuneesti fossiilisen hiilen korvaamista biohiilellä

SSAB:n Raahen terästehtaalla on testattu viimeksi kuluneen vuoden aikana kahteen otteeseen biohiilen käyttöä masuunin raaka-aineena. Testeissä fossiilisesta injektiohiilestä eli PCI-hiilestä korvattiin ensin 4 prosenttia ja sitten 10 prosenttia biohiilellä. Testien perusteella biohiilen 10 prosentin osuus on mahdollinen, mikä vähentäisi fossiilisesta hiilestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 100 000 tonnia vuodessa. 

Tuore selvitys sen vahvisti: hyvä johtaminen lisää kannattavuutta

Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät selkeästi yritysten kannattavuutta. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa tehty selvitys osoitti, että kannattavuudessa voi olla jopa useiden prosenttiyksiköiden eroja johtamisesta riippuvista syistä. Hyvällä johtamisella on myönteinen vaikutus myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen.

26.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.